Op deze pagina treft u korte terugblikken aan op onze bijeenkomsten van de afgelopen maanden.

 

Terugblik lezing Oman door Harry van der Schot op 7 februari 2019

Een kleine 40 deelnemers hebben deze lezing over de staat OMAN op het Arabisch schiereiland, grenzend onder andere aan Jemen en Saoedi-Arabië,  bijgewoond.

Oman 1

Vergezeld van diverse voorwerpen van zijn ruim drie weken durende reis en zo’n 160 prachtige dia’s heeft spreker getracht de deelnemers belangstelling voor dit -onbekende - land met Muscat als hoofdstad op te wekken.  

Hij sprak over de geschiedenis, de natuur, de bevolking met haar leefwijze, politiek en religie en de economische ontwikkelingen.

Oman 4

Oman 3

De staatsvorm is een sultanaat, waar een absolute monarchie heerst. OMAN is zeven keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 3½ miljoen inwoners.

Wat de natuur betreft springt de Rubal Khaliwoestijn, die de grootste en droogste woestijn ter wereld is, in het oog. Een andere zeer grote woestijn is de Wahibi Sands. De vele (gerestaureerde ) forten zijn een ander belangrijk opvallend verschijnsel.

Oman 2

Het land is tolerant ten aanzien van de geloofsrichtingen. Behalve dat 82% van de bevolking de islam belijdt, is 15% hindoe en 3% christen.

Olie-en gaswinning zijn de belangrijkste exportproducten. Omdat dit land zeer lang een Brits protectoraat is geweest en de Engelse taal een belangrijk vak op scholen is in combinatie met een sterke handelsgeest, heeft dit mede tot een hoge levensstandaard bijgedragen.

Oman

Volgens de heer Van der Schot is OMAN een rijk ontwikkeld land met een geweldige gastvrijheid.

 

Terugblik Startbijeenkomst tweede helft van het winterprogramma op 1 februari 2019

Meer dan 50 deelnemers bezochten deze middag. Onze voorzitter, Louis van Overhagen, evalueerde de activiteiten van de eerste helft van het seizoen. Hij sprak bovendien zijn waardering uit over de goede opkomst alsmede zijn tevredenheid hoe de activiteiten lopen. Als deze trend zich voortzet, kunnen wij een succesvol eerste seizoen verwachten.

DSC 0123

 

Als onderdeel van deze trend kan vooral de groeiende wandelgroep onder leiding van Ruud Sokolowski met trots worden vermeld. Deze wandelgroep is na ruim een half jaar bijna verdubbeld en telt nu 90 deelnemers.  

Ruud presenteerde alle nieuwe activiteiten, zoals deze in de laatste nieuwsbrief staan vermeld.

DSC 0138

 

Ook was Harry van der Schot eveneens op uitnodiging aanwezig om de aanwezigen een voorbeschouwing van zijn lezing op 07 februari a.s. te geven. Het belooft een boeiende lezing te worden.

DSC 0136

Het spreekwoordenspel verhoogde zonder meer de gezelligheid. In groepjes moesten de deelnemers zoveel mogelijk spreekwoorden verzamelen en de winnaars hadden zelfs 30 spreekwoorden verzameld.

DSC 0127

DSC 0128

Het was opnieuw een geslaagde middag.

 

Terugblik High Tea op 21 december 2018

High Tea 211218 1

High Tea 211218 2

Het heerste deze vrijdagmiddag een erg gezellige Kerstsfeer in Aller Erf met zo’n 50 deelnemers. Zij voerden onder het genot van een drankje en heel veel lekkere hapjes geanimeerde gesprekken met elkaar.

High Tea 211218 19

Terecht merkte Ruud Sokolowski aan het slot op, dat deze geslaagde middag volgend jaar zonder meer voor herhaling vatbaar is.

 High Tea 211218 20

Voldaan keerde iedereen huiswaarts.

 

Nog wat foto's:

High Tea 211218 13

High Tea 211218 3

High Tea 211218 4

High Tea 211218 5

High Tea 211218 16

High Tea 211218 17

 

 

Terugblik workshop Kerststukje maken op 13 december 2018

Zet 23 dames en 1 woeste man aan lange tafels met een hoop groen, kerstmateriaal en veel goede zin, en kijk wat er van komt (zie de laatste foto)

Kerststukjes 1
Kerststukjes 2

Onder leiding van Cobi en Marianne werden een enorme berg spullen ( hulstblaadjes, dennentakken, dennenappels, gedroogde lotusvruchten, paddenstoelen, mini kerstballen, steekschuim en een lampjes) in no time verwerkt tot geweldige creaties. Menig huishouden in Noordoost is opgefleurd door dit stukje noeste arbeid.

Kerststukjes 3
 Kerststukjes 6

Na het kopje koffie bij binnenkomst werd met de nodige tips en tricks omtrent opbouw en van de rand naar binnen werken, begonnen om het stuk steekschuim om te toveren tot een heus kerststuk. Het bleek een serieuze zaak te zijn, waarbij het nodig was om vooral bij de buurvrouw te kijken of het daar wel goed ging.

 Kerststukjes 4

Ondanks dat een enkel stukje terugvocht (de enige gewonde was met een pleister prima geholpen) kwam er al snel vorm in de stukjes.

Kerststukjes 5

Hoewel er wel gepoogd is om een pauze voor koffie en thee in te lassen, bleek toch dat de prioriteiten bij het creatieve deel lagen, dus er werd doorgewerkt.

 Kerststukjes 9

Tevreden werd er na een kleine 2 uur de laatste hand gelegd aan de creaties, een enkeling was nog in de weer met zilverdraad en lichtjes als finishing touch.

 Kerststukjes 8Kerststukjes 11

Bekijk de foto’s maar, het was weer een geslaagde middag.

 

Terugblik lezing Energietransitie en Duurzaamheid op 7 december 2018

Er waren 35 deelnemers op deze interessante lezing afgekomen. Bob Dijkman Dulkes van de Gemeente Veenendaal nam het eerste en algemene gedeelte voor zijn rekening. Hij besprak de plannen en projecten van onze gemeente om de beoogde doelen te behalen, die vorig jaar gestart zijn en tot 2021 lopen. Daarmee is de kous nog lang niet af, want dit beleid in deze heeft namelijk als einddoel Veenendaal energieneutraal in 2035.

Lezing duurzaamheid en energietransitie 3

Lezing duurzaamheid en energietransitie 5

Onze gemeente heeft daarom vele partijen erbij betrokken waaronder samenwerking en kennisuitwisseling met buurgemeenten en de private sector.

Lezing duurzaamheid en energietransitie 2

Na de pauze gaf Teun van Roekel van Energieloket Veenendaal een uiteenzetting wat de gevolgen voor bedrijven en particulieren zijn. Hij kreeg veel vragen te beantwoorden over energiebesparende maatregelen in woningen waaronder glas-en kozijnvervanging en het gebruik van duurzame energie ( waterpompen en zonneboilers).

Lezing duurzaamheid en energietransitie 1

Meer informatie kunt u vinden op www.milieucentraal.nl  respectievelijk nieuweenergieveenendaal.nl

 

Terugblik Sinterklaasbingo op 29 november 2018

Drie goed gevulde prijzentafels stonden bij binnenkomst op de spelers te wachten. Laat ik even een aantal van de gulle gevers benoemen, want zij hebben een niet uit te vlakken bijdrage geleverd aan het slagen van deze gezellige middag.

Sinterklaasbingo 1

Veel prijzen zijn o.a. geschonken door:
- Bomm Restaurant Veenendaal;
- Jumbo Ronde Erf Veenendaal;
- Onze Winkel Ronde Erf Veenendaal;
- Elle Belle Veenendaal;
- Gamma Veenendaal;
- Kruitvat Veenendaal;
- Rituals Veenendaal;
- Verder waren er een heerlijke gevulde speculaastaart en een zeer creatief kerststuk te winnen. Beiden gemaakt door deelnemers.  Zeer welkome prijzen voor de gelukkige winnaars.

Sinterklaasbingo 2

 Nadat ieder met de 5 gekochte bingokaarten en een kop thee of koffie aan de verspreid staande tafels plaats had genomen legde bingomeester Jos Schilte het spel uit. Voor sommige was het namelijk nieuw of ver weggezakt aangezien ze het heel lang geleden een keer gespeeld hadden. Hij leidde het spel streng maar rechtvaardig.  Riet Grootjen zwaaide de scepter over de prijzentafels.

Sinterklaasbingo 4

Vijf ronden en de meesten mensen speelden met 1 kaart per ronde. Ingespannen turend op hun kaarten om geen nummer te missen. Toch was er een enkeling die de hersens extra wilde trainen en zij speelden met het dubbele aantal kaarten.  Ik hoorde op een paar plaatsen in de zaal hersens kraken.

Sinterklaasbingo 3

Valse bingo’s werden afgestraft door de hele zaal 5 keer op te laten staan en weer te laten zitten. Ruud maakte er zelfs een keer een echte hersentraining van door ons te laten staan als hij ‘zitten’  zei en te gaan zitten bij het woord ‘staan’. Weet je hoe lastig die cognitieve fitnesstraining is, maar wel goed  voor het brein.

Sinterklaasbingo 5

Aan het eind van de 5 rondes waren er nog wat prijzen en ook nog wat tijd over. Daarom werd er nog een extra ronde gespeeld. Al met al was het weer een echt gezellige middag en Iedereen ging met 1 of meer prijzen naar huis. Zo’n bingomiddag is zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Singerklaasbingo 6
 

 

Terugblik wijn- en kaasproeverij donderdag 15 november 2018

Het team van WmjW NO had voor deze donderdagmiddag vinoloog en sommelier Bert Keemink uitgenodigd om voor ons, wijkbewoners, een wijn- en kaasproeverij te verzorgen. Nou, wij kunnen wel stellen dat het kaas- en wijnproeven ons erg goed afgaat.
Wijnproeverij 4

Met de 36 aanwezige proevers zat de stemming er al vroeg in. Als welkomstdrankje, de entree, mochten we een licht bruisje proberen. De Crémant de Bourgogne zowel wit als rosé verkrijgbaar. Bert zei nog “proeven” want proeven is NIET drinken. Het kietelen van de smaakpapillen noemde hij het. Laat ook eerst de wijn even walsen. Het aroma komt dan boven, vervolgens ruiken, wat al 50% van het proeven is. Ja en wat doe je dan? Er stond op iedere tafel een spuugkan!

De maître vervolgde. Drie witte wijnen van verschillende origine kwamen voorbij.

Wijnproeverij 3

  1. Een Viognier Alamos uit Argentinië, heerlijk begeleid door een blauw schimmelkaas (Frommage à bleu d’ Auvergne) Dat geeft de wijn een andere smaak in de mond.
  2. Een Sauvignon Blanc 12% , ietsje zuur, peer, appel uit de streek van La Mancha, Centraal Spanje. Lange afdronk. Met een geiten-fenegriek kaasje een mooie begeleider.
  3. La Capitana, een Chardonnay uit Chili, Central Valley, 13,5 % (barrel reserved). Een rijke volle wijn met smaken van ananas, boter en vanille. Kaasje: St. Tibaud, een witte schimmelkaas, zacht en romig.

En toen volgde werkelijk een primeur.

Wijnproeverij 1

  1. Namelijk de Beaujolais Villages Nouveau. Het is namelijk zo dat pas vanaf 15 november, de 3e donderdag van november, de primeur op de markt gebracht mag worden. We waren er dus als één van de eersten bij. Met een Jersey kaasje erbij erg lekker.
  2. De Tempranillo Cabernet Sauvignon 2016, 12,5% uit de streek van La Mancha. samen met een Stolwijker een smaakvolle combinatie.
  3. Een Sangiovese Chianti Classico 12,5% uit Italië. Doet het goed bij gebraden rood vlees.
  4. De Lanzerac va de Merlot druif uit Zuid Afrika. 14% Geplukt op de wijngaarden van Stellenbosch. De wijn is krachtig en vol van smaak met tonen van zwart fruit. Zeer geschikt om te drinken bij zachte kazen.

Wijnproeverij 2

Een groot pallet aan verschillende wijnen en evenzo verschillende smaken is aan ons op een Franse joviale, bijna nonchalante wijze gepresenteerd door maître Bertrand, in de volksmond ook wel Bert genoemd.
Wijnproeverij 5

De kaasjes, het stokbrood met kaasjes waren met zorg uitgekozen en pasten goed bij de wijnen. Dank aan de vrouw van Bert, Lidy, en Piet en Willy Kistenmaker voor het klaarmaken , het inschenken en ronddelen van al het lekkers. Wij hebben er werkelijk van genoten in een fijne ambiance.

Terugblik lezing Syrië en Jordanië door George Bakker op 9 november 2018.

Nadat de 60 deelnemers welkom waren geheten, begon George Bakker over zijn verslag van zijn reis in 2005 naar Syrië en Jordanië te vertellen.

 IMG 20181109 151551

Deze twee landen hebben een bijzonder rijke geschiedenis, die tot zeer ver voor onze jaartelling is begonnen.  Er waren heel veel volkeren, die op deze regio hebben geaasd. Beiden landen liggen in het stroomgebied van twee grote rivieren, de Eufraat en de Tigris, en zijn rijk aan veldslagen in de strijd om de macht. 

 IMG 20181109 142009

Van deze volkeren kunnen er twee belangrijke worden genoemd. Namelijk de Arabieren, die Damascus tot hoofdstad kozen en de Ottomanen, die vanaf 1516 vier eeuwen over deze regio hebben geregeerd.

Na de eerste Wereldoorlog met de instorting van het Ottomaanse Rijk werd Jordanië een Brits en Syrië een Frans Mandaat. Pas in 1946 werden beide landen zelfstandig.

 IMG 20181109 145912

Na de pauze kregen de deelnemers een prachtig beeldverslag ( voorzien van commentaar ) te zien. Door het oorlogsgeweld in Syrië zijn deze beelden echt historisch te noemen, omdat zeer veel van de getoonde gebouwen gedeeltelijk dan wel geheel zijn verwoest.

 IMG 20181109 150930

Van Jordanië werd onder andere de stad Petra getoond, die toevallig op voornoemde dag door natuurgeweld ernstig werd aangetast.

 

Terugblik workshop Origami op 1 november 2018.

Als je aan parachutespringen denkt dan zie je iemand in de lucht hangen aan een doek. Je denkt dan niet meteen aan “dat is goed opgevouwen geweest”. En toch is de vouwtechniek van de parachute afgeleid van de Origami kunst. Bijzonder vindt u niet?

Origami 3

Het papiervouwen heet in Japan Origami. Het komt er op neer het papier zonder hulpmiddelen als een schaar of een mes te vouwen tot een waar kunstwerk. Japanners houden hiervan. Het behoort tot hun cultuur. Net zoals de kraanvogel . Waarom de kraanvogel?

In Japan, China en andere Aziatische landen wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd en is de kraanvogel het symbool voor een lang leven, vrede, gerechtigheid en zijn kraanvogels de boodschappers van wijsheid. De witte kraanvogel is volgens de Tibetanen het symbool van de vrijheid. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel Japanners ernstig ziek geworden door radioactieve straling van twee atoombommen. Door zelf 1000 kraanvogels te vouwen mochten ze een wens doen. U begrijpt wel wat ze wensten. Als u meer wilt lezen over de kraanvogel verwijs ik u graag naar deze site.: https://www.uchiyama.nl/ngkraanvogels.htm

Origami 2

Het is donderdagmiddag 1 november. In de grote zaal zitten 20 cursisten aandachtig te luisteren naar wat Joke Spros vertelt over Origami. Op de tafel liggen velletjes papier in verschillende kleuren van 16x16cm. “Daar gaan we zo dadelijk een zwaan van vouwen” zegt ze. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ze legt in eenvoudige stappen uit hoe dat in zijn werk gaat. Eerst heel veel scherpe lijnen vouwen en dan alles samenbrengen tot een kleiner vierkant. Dit is de basis voor de meeste modellen.

Origami 1

Geleidelijk ontstaat iets wat op een zwaan gaat lijken. De eerste serie is af. Wel veel verschillende zwanen. Het is stil, iedereen concentreert zich op de tweede en derde zwaan. Marianne Zwaan (toeval bestaat niet) assisteert Joke en geeft aanwijzingen en helpt de cursisten waar nodig.  De creaties worden alsmaar mooier. Een enkele zwaan denkt er zelfs over het luchtruim te kiezen.

Het papier wordt kleuriger. Zilver- en goudkleurig doen het goed in de kerstboom. Het lukt nog niet iedereen even goed zonder de aanwijzingen van Joke en Marianne maar aan het einde van de middag kon iedereen tevreden zijn. Om thuis ook wat te oefenen kreeg men nog een setje velletjes mee. Wederom een hele fijne middag om op terug te kijken en wellicht nog een keer te doen. Onder een waarderend en warm applaus werden Joke en Marianne bedankt en kregen als dank iets lekkers mee.

Origami 4

 

Terugblik Ouderen en Brandpreventie op 26 oktober 2018

Langzaam druppelen de geïnteresseerden voor deze interessante lezing binnen en natuurlijk wordt er onder een gezellig praatje met de andere bezoekers eerst een kopje koffie en thee gedronken. 
Met 2 man was de brandweer van Veiligheidsregio Utrecht aanwezig en er bleek dat we denken veel te weten, maar weer bleek dat we eigenlijk veel niet weten.

Brandpreventie 2

Algemene ‘weetjes’:
Wist u dat de brandweer in eerste instantie met 6 man naar een brandmelding komt?
Wist u wat het kost als een brandweerwagen uitrukt? Het kost veel geld, maar ze komen altijd en beter voor niets komen dan te laat.
Wist u dat een gedeelte van de beroepsbrandweer op de post slaapt, maar dat de rest bestaat uit vrijwilligers die in de buurt van de kazerne moeten wonen?
Wist u dat de vrijwilligers veelal verlofuren inleveren om ons te redden?
Wist u dat ze  een vrijwilligersvergoeding krijgen?
Wist u ook dat een brandweerman of vrouw gemiddeld tussen de 45 en 55 jaar is en dat ze 2 jaar een training krijgen?

Brandpreventie 3

‘Weetjes’ over huisbranden:
Wist u dat een brandblusser van 6 liter maar 25 seconden spuit, maar dat het toch goed is om een blusser in huis te hebben, want als u een beginnende brand zelf kunt blussen is dat heel erg fijn.
Er zijn brandblussers gevuld met schuim, kooldioxide en met  poeder. Verder is het ook handig om een blusdeken ergens neer te hangen waar hij snel te pakken is.
Wist u wat de top 3 van huisbranden is?
Dat zijn:
- vlam in de pan en als dat gebeurt nooit blussen met water, maar direct luchtdicht afsluiten met bij voorbeeld een deksel of er een bakplaat;
- de wasmachine en de wasdroger. Hier zijn de grootste boosdoeners het stoffilter en de elektrische bedrading. Het is dus zaak het stoffilter goed schoon te houden en beide apparaten op een afzonderlijke groep aan te sluiten;
- schoorsteenbrand is nummer 3 en om dit te voorkomen is het belangrijk het roetkanaal regelmatig te laten reinigen.
 Verder is het verstandig om voor geval van nood een vluchtplan af te spreken, een duplicaatsleutel op diverse plaatsen langs de vluchtweg in de buurt van de buitendeur aan een haakje te hebben hangen. Ook is het verstandig om een rookmelder op elke verdieping te hebben hangen en koop dan niet zo’n goedkoop ding, maar koop er eentje die 10 jaar meegaat en waar je dus ook echt op kunt vertrouwen.
Heeft u trouwens ook wel eens aan een CO-melder gedacht? Koolmonoxide is reukloos en dus een sluipmoordenaar. Bevestig deze bij de CV-ketel hoog, maar verder op neushoogte.
Over zonnepanelen is momenteel ook veel te doen en daarover bestaat qua brandveiligheid nog veel onduidelijkheid.

Brandpreventie 4
Vermoedelijk weet iedereen het wel, maar het werd nog maar even genoemd, want  onze aandacht kan er niet vaak genoeg op gedrukt worden.  Wilt u meer informatie dan kunt u dat vinden op: www.vrubrandweer.nl/wonen.

Voor vragen kunt u contact opnemen via:
Telefonisch:  06 12 958599 en 088 878 1000,
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook: veiligheidsregioutrecht
Twitter: @vrutrecht

Brandpreventie 1
Al met al was het een zeer leerzame en interactieve middag waarin we merkten dat we nog veel konden leren omtrent brandpreventie.  

 

Terugblik workshop Schilderen op 18 oktober 2018

De grote zaal in het zalencentrum Aller Erf wordt in gereedheid gebracht voor de workshop schilderen o.l.v. beeldend kunstenaar Anja Sokolowski. 

Voorbereiding

Tegen twee uur lopen de eerste deelnemers binnen. De koffie en thee staat klaar. Keurig verzorgd door Bommm Smaakmakers. Meer mensen komen binnen, er ontstaan gesprekken. Dan is het zover dat de workshop kan beginnen. Alle deelnemers hebben een plaatsje bij één van de tafels gevonden.

Het thema voor deze workshop is: “de lange hete zomer”

Dat was het inderdaad. Maar hoe zet je dat beeld nou op het doek? Hoe krijg je überhaupt iets op het doek zodat het ook nog ergens op lijkt. Laat dat nu de uitdaging zijn die in deze workshop naar voren komt.

Anja begint, de deelnemers luisteren aandachtig. Op hun tafel staan of liggen een plastic bordje, een potje met water, een stukje keukenrol, een potlood, een kwast en natuurlijk het schildersdoekje want daar moet iets op. Al snel wordt duidelijk wat de bedoeling is. Maak bijvoorbeeld eerst een schets met een potlood op papier. Dat helpt straks bij het schilderen.

De kleuren acrylverf worden uitgekozen. Het doekje krijgt een basiskleur, want Anja zegt “werk van achteren naar voren”. Dus begin met de achtergrond. Droog of laat de verf een poosje drogen, want er gaat natuurlijk nog meer op komen.

Verf kiezen

Verschillende deelnemers hebben zelf voorbeelden meegenomen, anderen laten zich door beschikbaar gestelde plaatjes inspireren. Allemaal met de bedoeling hun eigen creatie aan het doek toe te vertrouwen.

Intussen geeft Anja persoonlijke tips. Het is redelijk stil in de zaal. Het concentratiepeil is bij menigeen hoog. Sommigen hebben nooit geschilderd. Een brede of smalle kwast, hoe krijg ik die kleur, is de compositie wel goed, hoe krijg ik diepte. Gaat het wel lukken. Veel vragen dus.

En dat maakt schilderen zo boeiend. Je zit een moment helemaal in je eigen wereld.

Lekker bezig 1

Na bijna 2 uur “hard” werken mag het resultaat er zijn. Iedereen heeft zijn of haar creatie zo goed als af. Hier en daar help Anja met enkele halen van de kwast de finishing touch te geven.

Al met al is het een geweldige workshop geweest met enthousiaste deelnemers, die thuis met enige trots hun kunstwerk kunnen laten zien.

Resultaat

 

Terugblik lezing Kees Zwaan op 12 oktober 2018

Op deze eerste lezing in onze wijk over hoe is de Hoge Veluwe is ontstaan alsmede haar ontwikkeling met daarbij de opkomst en de ondergang van de familie Kröller-Müller hield de heer Zwaan tot de laatste minuut de 55 deelnemers een boeiende uiteenzetting voor.

Lezing Hoge Veluwe 121018 Klein

De levensloop van Anthony Kröller en zijn echtgenote Helene Müller werd in hoofdlijnen belicht. Als succesvol zakenman wist hij zowel een omvangrijk bedrijf als een zeer groot vermogen op te bouwen. Er werden goede relaties met bepaalde personen onderhouden, zoals Hendrik Bremmer, Sam van Deventer en Hendrik Berlage die ieder hun specialiteit hadden en invloed op hun besluiten hadden.

Genoemd kan worden de opbouw van de zeer omvangrijke kunstcollectie en de bouw van het jachthuis Sint Hubertus, dat de symmetrische vorm van een gewei heeft, met het bijzondere en moderne interieur voor die tijd. Na een conflict met het echtpaar trok Berlage zich van de bouw terug. Henry van de Velde zette de bouw voort. Het is nu een monument. De toehoorders kregen door middel van een diavoorstelling een uitgebreide rondgang door alle vertrekken te zien.

De heer Kröller kocht veel werken op veilingen. Uit Parijs bijvoorbeeld nam hij stapels schilderijen van Van Gogh mee. De periode van de Tweede Wereldoorlog heeft de gehele kunstcollectie door de opslag op het terrein achter een dikke deur ( nog steeds zichtbaar) overleefd.

Lezing Hoge Veluwe 121018 klein 1

Tot 1920 leefden zijn in alle luxe. In dat jaar kwam de financiële ommekeer. Zij hadden een project op stapel staan, namelijk “Het Groote Museum”. Met de bouw is men wel begonnen, maar tot vandaag kunt u bij een bezoek aan het park alleen nog de muren aanschouwen. Door algemene omstandigheden werd de bouw gestaakt.

De jaren dertig heeft hen eveneens getroffen. In 1935 werden alle gebouwen -inclusief het jachthuis- overgedragen aan de stichting “Nationaal Park De Hoge Veluwe”. Hun financiële problemen leidde er verder toe, dat in 1937 de gehele kunstcollectie aan de Staat werd verkocht.  

In datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van het “Overgangsmuseum”, welke nog steeds als tentoonstellingsgebouw in gebruik is.  

Eva Rovers in 2010 en Ariëtte Dekker in 2015 hebben afzonderlijk een biografie over het echtpaar geschreven. in het boek “Leven op Krediet” van Ariëtte Dekker wordt bijvoorbeeld de opbaarmaking van maar liefst 3.400 brieven van de innige correspondentie tussen mevrouw Helene Müller en Sam van Deventer besproken. Ook de rol van de heer Van Deventer in de Tweede Wereldoorlog, die als het ware de macht overneemt wordt belicht. Deze man ligt zelfs vlakbij dit echtpaar begraven.  De heer Kröller overleed in 1941 en zijn echtgenote in 1939.

 

 Geslaagde startbijeenkomst op 04 oktober 2018 in Aller Erf

Na een welkom door onze voorzitter, Louis van Overhagen, werd door hem de doelstelling van onze organisatie genoemd, namelijk dat mensen in onze wijk elkaar (beter) leren kennen.

Startbijeenkomst 041018 web 3

Hij maakte een onderscheid tussen centrale activiteiten, zoals die in het najaarsprogramma in de uitnodiging vermeld stonden; themagroepen zoals wandelen en lezen; activiteiten die nog opgestart moeten worden zoals klaverjassen en bridgen en tenslotte aanhaakactiviteiten, welke Stichting De Babbelbox organiseert.

Vervolgens werden de bestuursleden respectievelijk de leden van de activiteitengroep aan de aanwezigen voorgesteld. Deze middag hebben zich van de 107 bezoekers maar liefst 62 personen zich als nieuwe deelnemer aangemeld. Een fraai resultaat.

Daarna nam wethouder de heer D.Lochtenberg het woord. Hij uitte lovende woorden over het project Wijs-met-je-Wijk in geheel Veenendaal, waarvoor hij namens de gemeente grote waardering heeft. In dit kader noemde hij met groot enthousiasme het totale aantal deelnemers in de drie wijken waar onze stichting actief is; namelijk ongeveer 1.000 personen. Het gehele project ontvangt dus de volledige steun van onze gemeente.

Startbijeenkomst 041018 WEB 2

Ruud Sokolowski als derde spreker gaf een toelichting op het komende activiteitenprogramma. Het wandelen onder zijn leiding is nu al een succes. Deze activiteit zal nu op meerdere locaties in de bossen in de omgeving van Veenendaal gaan plaatsvinden. Ook komt er een splitsing met een groep die 60 minuten zal gaan wandelen, terwijl een andere groep 90 minuten over een traject zal gaan doen.

Startbijeenkomst 041018 WEB 1

Ten slotte dankte Louis van Overhagen alle aanwezigen voor hun komst en de heer Lochtenberg in het bijzonder.