Muziektheater, donderdag 17 oktober 2019

Dit hadden we, in ons korte bestaan, nog niet eerder op de agenda gehad. En, we hadden het zelfs als activiteiten commissie niet gepland.

Zou het muziektheater, deze voorstelling wel aanslaan? Dat was de vraag. Eind september hadden we een deal, nee geen Nexit, maar een heuse afspraak. Theater in de grote zaal van het Aller Erf. Wow. Geregeld.

Op donderdagmiddag mochten we een zeer respectabel aantal van 56 bezoekers verwelkom. Als een professioneel theater lieten we de bezoekers binnen. Zij werden ontvangen door twee heren in pak. Ja, zo gaat dat in Noord-oost.

IMG 2562IMG 2566IMG 2563

Het muzikale verhaal begon met een pas geboren babymensje in de armen van een ouder en eindigde bij een eenzame verdwaalde buurvrouw die thuis gebracht wilde worden, want ze was de weg kwijt. Maar wie kwam werkelijk thuis?

 In “Die ik ben” neemt Kirsten Benschop, muzikaal begeleid door Derk Groen, ons mee in een zelfgecreëerde wereld waarin fictie en werkelijkheid in het brein van de IK-persoon door elkaar heen lopen. Vaak heel verward.

Het gaat over leven en dood, over hoe we zelf in het leven staan, wat anderen van ons denken en wat we vooral moeten doen om er bij te horen en te blijven. Stel je eens voor dat je een TV programma hebt gemist wat een dag later op een verjaardag partijtje het gesprek van de avond wordt. Dat je tegenwoordig zonder smartphone niet meer bestaat. Verslaafd zijn aan social media. Maar daar tegenover de eenzaamheid. De bijna vergeten buurvrouw.

Heel veel herkenbare gebeurtenissen uit ons leven kwamen voorbij. Iedereen zat als vastgeplakt op zijn stoel, bewegingsloos bijna ademloos werd er geluisterd. Soms een snik of een traantje. Kennelijk werden er toch wel gevoelige snaren geraakt. Laat los en accepteer. Accepteer de ander zoals hij is, accepteer jezelf zoals je bent. Van begin tot het einde keken we in onze eigen spiegel.

We hebben genoten.

Ik was erbij. Komt u de volgende keer!

 

 

 

Kalebassen maken 11 oktober 2019

De kalebassen waren in trek vanmiddag, 22 creatievelingen hebben zich naar voorbeeld van Cobi flink uitgeleefd op de kale kalebassen.

Helaas waren de kleine kalebassen helemaal op dus we moesten ons tevreden stellen met de grotere variant. Niet te tillen, maar dan heb je ook wel wat staan in huis.

Er was keurig een hele grote tafel gemaakt, met daaraan de nodige stoelen.(verspilde moeite de dames hebben de middag nagenoeg geheel staand doorgebracht).

IMG 2542

De creatieve uiting werd natuurlijk uitgelokt door het vele beschikbare materiaal en de zachte leidende hand van Cobi Kerkhoven en Marian Kamminga.

IMG 2543

Ver in de schaduw van dit creatieve proces, was een klein groepje dappere mannen aan het klaverjassen geslagen.

IMG 2544

Na het koortsachtig verfraaien van de kalebassen werden de eindresultaten geshowed (aan de voorzitter).

IMG 2548

Kijk nu toch eens wat een plaatje!!

Allemaal veel plezier van de kalebassen en tot het kerstdecoratie maken. 

 

Terugblik Startbijeenkomst en Pubquiz op 3 oktober 2019  

Met gepaste trots hebben we het afgelopen seizoen toegelicht aan zo’n 65 gespannen toehoorders. De spanning zat hem niet zozeer in de toelichting, maar waarschijnlijk in de naderende Pubquiz. Met een aantal plaatjes en flink wat praatjes werd uitgelegd dat het goed gaat met onze “club”, we doen leuke binnen- en buiten activiteiten. Er wordt flink meegedaan met activiteiten, er worden contacten gelegd en zelfs worden allerlei dingen voor elkaar gedaan. Financieel hebben we de boel ook keurig op orde. Met dank aan de “Vrienden” van ons initiatief, zuinig zijn en flink soebatten over de prijs, hebben we een mooie geluidsinstallatie gekocht. Handig voor de pubquiz, de bingo en de komende presentaties.

Startbijeenkomst en pubquiz 1Startbijeenkomst en pubquiz 2

Na de cijfer brei heeft Ruud met (heel veel) enthousiasme het komende programma toegelicht en zelfs “het geheim” verklapt. Sssst niet verder vertellen hoor, maar we gaan een middag Muziek Theater aanbieden.

Startbijeenkomst en pubquiz 3

Ja en toen de Pub quiz. Met nieuwe apparatuur en dus voldoende spreek volume werden 5 ronden van 10 vragen aan de deelnemers voorgelegd. Nou ja voorgelegd? Er moest gewoon antwoord gegeven worden!!!

Zoals gevreesd bleek de quizmaster een behoorlijk lastige en alle kanten opgaande vragenlijst te kunnen ophoesten. Van Sprintkampioen, naar de afgeworpen stropdas van Prins Claus, tot de (gewassen) voet van Ruud Sokolowski, bleken stof voor vragen te zijn.

Het muziek rondje was lastig (zeker voor de apparatuur), maar dat komt de volgende keer goed.

Startbijeenkomst en pubquiz 5

Hoewel het geheugen van veel deelnemers prima was en is, bleek het toch ook voor een aantal groepen noodzakelijk om ook elektronische geheugens in te zetten.

Dankzij of ondanks alle geheugens bleek dat Tafel 8 met 36 goede antwoorden de winnaar was. Tafel 2 en 3 waren samen runner up met 33 goede antwoorden (en dat zonder digitaal geheugen). Startbijeenkomst en pubquiz 4

Moe maar voldaan werd de middag afgesloten.

 

Als bonus, en kers op de taart, mochten Anja en Ruud aan het einde van de middag hun eerste kleinkind verwelkomen.

Van harte Oma en Opa Sokolowski.

 

Terugblik Wandeling Renkums Beekdal 20 september 2019

Er hadden zich maar liefst negen enthousiastelingen aangemeld voor dit uitje. Het weer was prachtig en de wandeling onder leiding van een natuurgids was erg leuk en we hebben er ook nog wat van opgestoken. Maar voordat we de wandeling begonnen was er nog even tijd voor een kop koffie.

De gids vertelde eerst aan de hand van een kaartje hoe nu precies het het Renkums Beekdal meer dan 100.000 jaar geleden is gevormd, in de voorlaatste ijstijd, toen smeltwater van landijs dat het Veluwemassief omringde het huidige beekdal naar de Rijn uitschuurde. Tijdens de wandeling was er veel uitleg over de exploitatie van de beken die door dit gebied stroomden en een aantal watermolens die bij de beek stonden, om de industrie met  onder andere een papierfabriek van water te voorzien. Nu staat er in het dal geen industrie meer en is het gebied teruggegeven aan de natuur. Wat rest is  een monumentale muur van de oude papierfabriek en wat andere monumenten ter herinnering aan vroegere tijden.

Renkums Beekdal 4Renkums Beekdal 10Renkums Beekdal 12Renkums Beekdal 15

Een van de beken, stond helaas droog en dat heeft alles te maken met de drogere en warmere zomers die we de afgelopen jaren gehad hebben. De gids wees ons op wat zichtbare effecten in de natuur en in het bos van deze extreme droogte. Wat een leuke bonus was, is dat we langs een boom kwamen, waar een uil in zat te slapen en na wat turen had iedereen de vogel gezien.

Renkums Beekdal 19Renkums Beekdal 7

Er stonden langs de beek wat planten die armere mensen in vroegere tijden nog wel eens als kruiden wilde gebruiken. De gids liet aan enkele enthousiastelingen wat proeven, maar de meeste van ons hadden het bord honden losloop gebied wel gezien.

Na de tocht keerden we terug bij het informatie centrum en was er tijd voor een tweede consumptie,  wat napraten en weer huiswaarts na een geslaagde middag.

Renkums Beekdal 8

 

Terugblik Trappen en Happen 5 september 2019

Zo'n 20 enthousiastelingen gingen de Trappen uitdaging aan om in het spoor van Ruud een dikke 20 kilometer te fietsen. We hadden mooie hollandse luchten onderweg, waar pas later in de middag wat druppeltjes uit kwamen vallen. Goed geregeld Ruud!! 

Pannekoek a

Al meefietsende denk ik dat er zeker op de heenweg richting Rhenen weinig van de geweldige natuur is opgepikt. De ontmoeting en het contact stonden eerst even centraal.

Iets over de helft zijn we uit het zadel gegaan en hebben flink rondgekeken naar het schoons om ons heen.

Pannekoek b

Een meegebrachte (bijna) gezonde versnapering werd door niemand afgeslagen, vandaar de kouwende gezichten.

Met hernieuwde energie togen we naar Hugo's om een drankje en een smakelijke pannenkoek te nuttigen.

Pannekoek c Pannekoek d

Bij de foto en het afrekenen bleken we 11 happers extra gescoord te hebben.

Weer een leuke zomer activiteit gehad.

 

 

Terugblik rondleiding bij Van Ravenswaaij Groente en Fruit op 7 augustus 2019

Het gezegde is ‘Je mag geen appels met peren vergelijken’, maar hier doen ze niet anders.

Als we het over een familiebedrijf hebben kunnen we zeggen dat dit een echt familiebedrijf is, want het bedrijf is in 1927 opgericht door de heer S.C. van Ravenswaaij en momenteel runt kleinzoon Chris de groothandel en kleinzoon Bas de winkels.

Ravenswaaij 7Ravenswaaij 6

In totaal zijn er 11 familieleden binnen dit bedrijf werkzaam om alles in goede banen te leiden en daar komt heel wat bij kijken, want, omdat de producten worden betrokken uit 24 verschillende landen met overal een verschillend klimaat, verandert de inkoopmarkt voortdurend. Als het hier winter is, is het aan de andere kant van de wereld immers zomer en de consument verwacht elk jaargetijde een constante kwaliteit. Dus, producten komen uit ons eigen land maar ook uit Peru, Zuid-Afrika en Ivoorkust. Afhankelijk van de maand van het jaar en de weersomstandigheden van dat moment.

De afzetmarkt voor de groothandel is Nederland (met winkels als Food company, Koopman Goudreinet en diverse weekmarkten), maar ook  landen als Duitsland, Italië, Mongolië en Rusland. 

In 1947 is Van Ravenswaaij begonnen met zijn winkels en dat zijn winkels voor iedereen met ook een prijsstelling voor iedereen. De groenteboer is een uitstervend ras. De consument verlangt steeds meer, heeft steeds minder tijd om in de keuken te staan  en de markt verandert in rap tempo.  Het is dus belangrijk die markt te blijven volgen of eigenlijk voor te blijven.  Daarom hebben alle drie de winkels een eigen concept. De Goudreinet verkoopt veel kant en klare gemaksproducten terwijl de Koopman eenvoudiger is en aardappels, groenten en fruit verkoopt. Het aanbod heeft een verrassende prijs, is vers en de producten verrassend.  Ook is het fijn dat het aanbod wordt aangepast aan de buurt waar ze gevestigd zijn. De Foodcompany werkt met franchisenemers.

Een nieuwtje is dat de Goudreinet gaat verhuizen, want de winkels moeten groter worden en dus ook die in Veenendaal. De Applstore in de Hoofdstraat wordt Appelstore.

Na al deze zakelijke informatie volgde een interessante rondleiding door de magazijnen, met aan het einde van dit bezoek aan Van Ravenswaaij volgde er een mandarijnen test met drie Clementines van verschillende prijs. Voor iedereen was er een presentje en met beker, pen en flessenopener verliet men het pand.

Ravenswaaij 3Ravenswaaij 4

Ravenswaaij 5Ravenswaaij 2

 

Na afloop vertrokken we naar de Grebbelounge om deze weer zeer geslaagde middag af te sluiten met een drankje en een hapje.   Dank je wel firma Van Ravenswaaij voor de gezellige en informatieve middag.

Ravenswaaij 1

.

 

Terugblik Vriendenmiddag op 1 augustus 2019

MAC Veenendaal had haar kantine beschikbaar gesteld en rond 15:00 uur kwam 2/3 van  de 61 vrienden van Wijs met je Wijk Noordoost binnendruppelen.  Gelukkig was het weer, op een enkele regendruppel na, goed.  Veel mensen hadden iets te snacken meegebracht en de meeste lekkernijen waren handgemaakt. Een enkeling had zich daar niet aan gewaagd en wat gekocht.

Vriendenmiddag 010819 1Vriendenmiddag 010819 11

Onze voorzitter Louis is een cijfermens en gek op grafiekjes, dus hij vertelde in cijfers over het verloop van het afgelopen jaar. Of het nu door creatief boekhouden is of door een juiste besteding, maar we hebben een kleine buffer op kunnen bouwen. Dat is wel prettig, want daarmee kunnen onverwachte gaten gedicht worden. 

Er zijn 2 mensen nodig voor de kascommissie. De kascommissie controleert de werkzaamheden van de penningmeester over het afgelopen jaar. Het is niet moeilijk en neemt een middag in beslag. Belangstellenden kunnen zich via een mailtje aanmelden bij Louis van Overhagen. Hij is te bereiken via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 06 11364958.

Ruud deed de toekomstplannen uit de doeken. De planning voor het eerste halve jaar is ingevuld en er is weer voor elk wat wils. De wandelgroep wordt anders aangepakt en het is de bedoeling dat er groepen naar wandelniveau komen. Wandelen moet voor iedereen plezierig zijn, want wandelen is gezond en bovendien heel gezellig.  Niet iedereen kan op hetzelfde tempo meekomen en ook kan de één een grotere afstand lopen dan de ander. Hopelijk gaan er nu nog veel meer mensen meedoen.

WmjW Noordoost wil een werkgroep oprichten van waaruit de begeleiding van de wandel groepen wordt georganiseerd. U begrijpt het al. Er wordt dus ook gezocht naar mensen om de werkgroep te bemensen. Lijkt het u leuk om hieraan mee te doen, dan kunt u contact opnemen met Ruud Sokolowski. U kunt een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of hem bellen op 06 51553855.

Vriendenmiddag 010819 10Vriendenmiddag 010819 6Vriendenmiddag 010819 4Vriendenmiddag 010819 9Vriendenmiddag 010819 8Vriendenmiddag 010819 3

 

Na afloop van dit zakelijke gedeelte werd iedereen uitgenodigd zich tegoed te doen aan de aanwezige hapjes en drankjes en dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Het was een reuze gezellige middag en de vriendschap meer dan waard.

 

Vrijdag 19 juli 2019 4de Zomeractiviteit bezoek Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld.

Er  kwamen totaal 17 aanmeldingen voor dit uitje.  Van deze zeventien  zijn er zeven met de fiets richting Barneveld vertrokken. Gelukkig was  het was mooi weer en had Louis met  Rina de zondag ervoor de route verkend, want het is toch een behoorlijke rit en ze hadden maar zo kunnen verdwalen in de binnenlanden tussen Veenendaal en Barneveld. De overige tien zijn wat later per auto vertrokken.  Gelukkig ging alles goed en troffen we elkaar bij het museum.

                                                       Pluinvee museum 1

Toen was het even tijd voor een kopje koffie met een lekker stuk appeltaart en voor de liefhebbers was er nog een tweede kopje koffie.  Hierna werd de groep gesplitst  in twee groepen en zijn we onder leiding van een paar deskundige gidsen door het museum getrokken. Onderweg kregen we van deze enthousiaste vrijwilligers uitleg over broedmachines, broedtijden, diverse rassen, haantjes en hennetjes en ook over de manier hoe kippen gefokt en gehouden worden.  Dit heeft alles te maken met waar de kip uiteindelijk terecht komt. Wordt het een soepkip, legkip, consumptiekip of vrije uitloopkip. Het was zeer interessant om te zien en te horen, wat het spanningsveld is tussen wat de consument vraagt en de kosten die een kippenhouder moet maken om er een inkomen uit te halen.

Uiteraard was er in het museum van alles te zien van broedmachines tot voorbeelden van diverse manieren hoe kippen gehouden worden. In het museum zat ook nog een afdeling over runderen. Een vrijwilliger gaf hier enthousiast uitleg over diverse  koeienrassen en hoe runderen gekruist worden om een goede opbrengst te krijgen van vlees, dan wel melk productie.

Pluimveemuseum 0                                    Pluimveemuseum 2 

 

Hierna was het tijd om de in het museum aanwezige veiling te bezoeken, hier konden de bezoekers door middel van een veilingklok bieden op eieren, mooie keukendoeken en als laatste flesjes advocaat. De opbrengst komt ten goede van het museum en als er al mensen waren die al te enthousiast overboden hadden, dan werd er zeer coulant mee omgegaan. De veilingmeester was een olijke man en wist de stemming er aardig in te brengen en de verkoop te stimuleren.

Pluimveemuseum 4                                                                Pluimveemuseum 3

 

Hierna bezochten we nog even de museum winkel, waar je van allerlei zaken  kon kopen. Al met al was het een leerzame middag en het is ook zeker de moeite waard om dit museum eens met kinderen te bezoeken al was het alleen maar omdat ze er ook  kuikentjes mogen oppakken en ze even mogen aaien. Je zou er zo een paar mee naar huis nemen. 

Oh ja een Veenendaals dichter meende het antwoord te hebben over wie er eerder was de Kip of het ei.  Ene mijnheer Kees Stip. 

Pluimveemuseum 6

 

 

Rondleiding Kasteel Amerongen donderdag 4 juli 2019

Dat een kasteel altijd tot de verbeelding spreekt is duidelijk. 17 enthousiastelingen werden door 3 eigen rondleiders (Anke en Roel ten Klei en Piet Smet) ingewijd in de geheimen van het kasteel.

Een 9-tal fietsers overbrugden de afstand Veenendaal Amerongen moeiteloos en de overige 8 deelnemers hadden wat meer PK’s nodig om bij het kasteel te komen.

Wat een historie zo dicht in onze buurt, en wat is er veel over te vertellen. Zelfs een kleine verkleed partij maakte onderdeel van het uitje uit.

 

Amerongen 1      Amerongen

 

Kortom; een leuke middag.

 

 

Terugblik Boerengolf bij De Weistaar in Maarsbergen op 14 juni 2019  

Vrijdagmiddag 14 juni verzamelde zich een club van 15 mensen zich op het Ronde Erf om met elkaar te vertrekken naar De Weistaar in Maarsbergen. Het weer was goed, droog en niet te heet, en de voorspellingen waren nog veel beter.

Boerengolf 140619 4Boerengolf 140619 3

 

Bij De Weistaar werden we ontvangen met koffie en thee. Nadat er gezellig bijgepraat was, door sommigen de schoenen waren vervangen door laarzen en de groepen ingedeeld waren gingen we verder als De Ollebollekes en De 7 Vlaaien. De Ollekebollekes en de Vlaaien moesten in zo min mogelijk slagen de bal in de 10 holes slaan. Het viel niet mee, want doordat ze vergeten waren het gras te maaien, zaten de pollen danig in de weg. Bovendien belandde de bal regelmatig in uitwerpselen van de daar aanwezige koeien en was het goed opletten waar je de voeten neerzette.

Boerengolf 140619 7Boerengolf 140619 12Boerengolf 140619 10

Halverwege werd een pauze ingelast om onder een drankje even te bekomen van de inspanningen. Met een wijntje of een biertje op is het makkelijker om de stick te hanteren en dat begrijp je wel. De temperatuur was ondertussen behoorlijk gestegen, waardoor dat kwam weet ik niet. Kan natuurlijk door de alcohol gekomen zijn, maar het slaan ging ineens een stuk losser.

Boerengolf 140619 8

 

Onder veel lachen en meten werd het traject verder afgelegd. De Vlaaien stonden van meet af aan voor, maar in die ploeg was ook een oud-hockeyer aanwezig en die mensen weten wel hoe ze slaan moeten. Ik weet wel dat er bij De Ollekebollekes mensen aanwezig waren die in het begin niet eens wisten of ze nu eigenlijk met rechts of met links moesten slaan. Bovendien is het een weetje om de stick op een dusdanige wijze vast te houden dat er een flinke zwaai mee gegeven kan worden. In elk geval hebben De Vlaaien gewonnen, maar wat maakt het uit: Het gaat immers niet om het spel, maar om de knikkers. Offe….. was het gezegde nu juist net andersom...

Boerengolf 140619 11Boerengolf 140619 5Boerengolf 140619 9

Boerengolf 140619 2Boerengolf 140619 1

Na nog wat te hebben nagenoten werd rond half 5 de terugtocht aanvaard. 

Rondwandeling centrum Veenendaal met Jaap Pilon op donderdag 23 mei 2019

Op deze mooie zonnige donderdag zijn zo’n 20 Wijs met je Wijkers door Jaap Pilon helemaal, uitputtend en vooral grappig bijgepraat over alle wetenswaardigheden die het centrum van Veenendaal qua gebouwen en architectuur te bieden heeft.

Pilon 1   Stadswandeling WMJW  pilon 3

Het gerucht gaat dat het nodig was om alle indrukken, met een al dan niet alcoholische versnapering, te verwerken op een nabij gelegen terrasje. Voorwaar een leuke middag.

 

Terugblik workshop Paasstukje maken, vrijdag 12 april 2019

Het is altijd weer verassend te zien hoe een bloemstuk tot stand komt. Het begint allemaal met losse materialen die uiteindelijk één geheel gaan vormen. Bij deze workshop bestonden de materialen uit een zinken emmertje, oasis, pitriet, eitjes, groene takjes, witte en gele bloemen.
Paasstukje 3Paasstukje 2

Het was alweer de laatste workshop van dit seizoen in de grote zaal van het Aller Erf. Het creëren van een Paasstuk onder leiding van Cobi Kerkhoven. Cobi wist de 20 dames met haar creatieve vaardigheden te inspireren en aan te moedigen tot het leveren van prachtige prestatie.

Het kleuren pallet was vooraf al keurig uitgezocht zodat iedereen niet lang hoefde na te denken wat er gebruikt kon en mocht worden. Bij Pasen hoort nu eenmaal de kleur geel en dat is wel te zien op de foto’s. Daar word je vrolijk van.

Na bijna 2 uren vlijtige handenarbeid kon iedereen aan elkaar en aan de fotograaf het resultaat laten zien. En dat mocht er wezen. Vrolijk Pasen allemaal.
Paasstukje 1

Het werd wederom een geslaagde middag van Wijs met je Wijk Veenendaal Noord-oost.

Klaverjassen
Klaverjassen 3
Tegelijk met bg workshop was er klaverjassen met Roger Roelofsen als de kartrekker. Met bijna twee tafels bezet was ook deze middag geslaagd. Want het is voor de meeste deelnemers een opfrismoment. Lang geleden veel gespeeld, maar hoe ging het ook alweer? Gelukkig leed de stemming er niet onder. Integendeel, er werd gespeeld voor de fun en niet voor de knikkers. Ofschoon het toch leuk is als je een potje wint.
In het najaar krijgt het klaverjassen zeker een vervolg, tenzij u vindt dat we ook in de zomer moeten doorgaan. Maar dan bijvoorbeeld bij iemand thuis. Als u dat wat lijkt geef het door aan de activiteiten commissie. 

 

 

 

 

Terugblik lezing “De fascinerende wereld van de bijen” op 4 april 2019     Bijen 8

Met passie vertelde Roel ten Klei over zijn hobby bijen. Hij had bovendien diverse materialen meegenomen om de 34 toehoorders een boeiende en leerzame middag te bezorgen.
Bijen 9Bijen 10Bijen 2

Bijen komen oorspronkelijk uit Afrika en daarna ging de verspreiding verder naar Europa en het Midden Oosten. In Noord-Europa richting de poolgrens treft men door het koude klimaat geen bijen aan.  Vermeldenswaard is dat de Egyptische farao’s de bij als een belangrijk symbool beschouwden.

Het primaire doel was het verzamelen van honing, maar het was geen hoofdzaak. Men gebruikte eerst (holle) bomen en ( holle) boomstammen om de honing op te slaan. Pas veel later ontstonden bijenkorven. In 1851 ontwikkelde de Amerikaan Lorenzo Langstroth de bijenkast. Zijn houten kast had daarna in Europa -tot vandaag - navolging.

Bijen 4Bijen 7

Roel ging gedetailleerd op het bijenleven in. Bijzonder is wel de hiërarchie en de taal in een bijenvolk. Als u meer over bijen wilt weten kunt u die informatie vinden op de site http:// veenendaal.bijenhouders.nl/

Roel gaf met al zijn (uitgebreide) kennis ons het gevoel in een bijenkorf te zitten.

 

Terugblik workshop ‘Kleurenanalyse en kledingadvies’ op 29 maart 2019   

Het was supergezellig met de 35 dames die deelnamen aan de workshop ‘Kleuranalyse en kledingadvies’ die afgelopen vrijdag gegeven werd door Petri Mensonides van Top tot Teen.

Kleuranalyse 9Kleuranalyse 8

Iedereen keek elkaar diep in de ogen, want de kleur ervan bepaalde bij welk groepje je ingedeeld werd. 
De kleur van de huid, de ogen en het haar wordt bepaald door koele of warme pigmenten die in je huid aanwezig zijn, want dit bepaalt of je een koel of een warm type bent. Dit is nog alleen maar een grove onderverdeling, want per kleurtype is er ook weer een onderverdeling in matte en heldere kleuren. Natuurlijk gaat het hier allemaal om kleurtype en niet om persoonlijkheidstype, want dat wordt niet door het pigment bepaald. ;-)

 1. Koel helder type = wintertype: Fel contrasterende heldere kleuren. Denk hierbij aan de rode besjes van de hulst met de diepdonkergroene kleur van de spar of de spierwitte sneeuw met daarboven een diepblauwe heldere lucht.
  Kleuranalyse winter 6
 2. Warm helder type = lentetype: Denk hierbij aan de contrasterende kleuren van de rode tulpen en de gele narcissen tegenover het heldergroen van de jonge bladeren aan de bomen. De kleuren hebben een gouden ondertoon.
  Kleuranalyse lente4

 3. Koel gedempt type = zomertype: Denk aan het hooi op wei, de siererwt en de hortensia. De kleuren zijn pastel en gedempt. De natuur is over zijn hoogtepunt heen.
  Kleuranalyse zomer7

 4. Warm gedempt type = herfsttype: De kleuren van de herfstbladeren komen hierbij in onze gedachten. Kleuren als bruin, oranje, oker en steenrood. Gouden en gedempte kleuren.
  Kleuranalyse herfst 2

Na de kleurenanalyse werd overgegaan tot de bespreking van het figuurtype en waarop je bij het kopen van kleding zou moeten letten. Het letter waarmee het figuurtype aan wordt geduid is voor iedereen herkenbaar en ik beperk me hierbij tot algemeen advies.
 1.  X-type:
     Evenwicht bewaren tussen schouders en heupen – effen, gladde en stoffen met motieven en structuur - kleurcontrasten die het accent leggen op de taille - getailleerd
2.  H-type:
     Dunne soepel vallende stoffen met middelgrote motieven – asymmetrische belijning en naden en strepen in de lengte – taille accentueren - recht vallend en getailleerd
3.  Y-type:
     Stoffen met volume, dessins en lichte kleuren op het onderlichaam – effen, gladden en donkere stoffen op het onderlichaam – accent op heuphoogte – recht vallend en licht getailleerd.
4.  O-type:
     Effen en gladde soepel vallende stoffen - ton sur ton kleuren – recht vallend en licht getailleerd - lengte naden/strepen en asymmetrische belijning
5.  A-type:
     Stoffen met volume, motieven en lichte kleuren op het bovenlichaam - effen, gladde en donkere stoffen op het onderlichaam – accent op schouderhoogte – recht vallend en getailleerd
6.  I-type:
     Kleurrijke stoffen met volume en middelgrote motieven – combinatie van stoffen met verschillende materialen – strepen en naden in de breedte – licht getailleerd

Kleuranalyse 1

Al met al was het weer een leerzame middag voor de dames en terwijl zij in de weer waren met kleuren en linten, vermaakte een groeiende groep zich aan de klaverjastafel.

 

 

Terugblik Wijn - en kaasproeverij gepresenteerd door sommelier Bert Keemink op 21 maart 2019

De 34 deelnemers hadden op deze eerste en vooral zonnige lentedag echt zin in deze middag met wijn en kaas, die door Bert op een leuke manier werd gepresenteerd. Het was inderdaad ook erg gezellig en de diverse kaassoorten, die bij de desbetreffende wijnen werden gepresenteerd, smaakten bijzonder lekker.

Wijnproeverij 4Wijnproeverij 2

Na de ontvangst met een frisse prosecco uit de Italiaanse regio Veneto kregen de deelnemers vijf verschillende wijnen uit het zuidwesten van Roemenië van het huis Cãlusari voorgeschoteld. De zesde en laatste (rode) wijn was een stevige Spaanse Rioja.  

Wijnproeverij 1Wijnproeverij 3

Tot slot was er nog een kleine quiz. De winnaar ontving twee champagneglazen. Er komt vast een vervolg.

 

Terugblik lezing "Het belang van goede voeding én beweging bij het ouder worden” op 15 maart 2019

Voor een groep van zo’n 60 Wijs met je Wijkers heeft Marian Enkelaar ons meegenomen in de complexe wereld van onze eigen chemische fabriek. (ons lichaam).

 Voeding foto 1    Voeding drie

 Via de onderstaande punten werden we bijgepraat over het belang van goed eten, eventueel met de nodige supplement en vooral ook flink bewegen.

·         Wat doet goede voeding en bewegen voor ons lijf

·         Wat gebeurt er met ons lijf bij het ouder worden

·         De diverse voedingsstoffen

·         De basisvoeding in de ‘schijf van vijf’

·         Wat kunnen we zelf doen om zo gezond mogelijk te blijven

Hoewel best een hele hoop informatie om op te nemen, hebben we er allemaal weer flink wat van opgestoken.

 Belangrijk voeding

 Voor de presentatie van Marian Enkelaar, Klik hier

 

 

Terugblik workshop sieraden maken van fietsbanden op 7 maart 2019

De animo was overweldigend, maar helaas was er maar plaats voor 30 personen en werd een wachtlijst aangelegd voor het geval dat er afmeldingen zouden komen. Negenentwintig dames en één heer  waren aanwezig op de workshop ‘Sieraden maken van fietsbanden’ die door Anemiek van Wegen gegeven werd.

Workshop sieraden 070319 6

 

Iedereen toog enthousiast aan het werk met rubber binnenbanden en kralen aan het gekozen model, maar het viel niet mee en er werd veel gepuft en gesteund. Sommige hadden voor een model gekozen waarvan ze dachten dat het de eenvoudigste was, maar waarvan uiteindelijk bleek dat het de moeilijkste was.

Workshop sieraden 070319 4Workshop sieraden 070319 1Workshop sieraden 070319 3

 

Toch ging iedereen aan het einde van de middag voldaan met een mooi halssieraad naar huis en de dochter van Roel ten Klei zal ongetwijfeld erg blij en trots zijn op de door haar vader gemaakte ketting.

Workshop sieraden 070319 2

 

Dank je hartelijk Annemiek voor de goede begeleiding!

Tijdens de workshops is er voor anderen altijd de gelegenheid om een kaartje te leggen.

Workshop sieraden 070319 5

 

Terugblik Pub quiz op 1 maart 2019

Pubquiz 3

Roel van den Berg presenteerde de pubquiz en bij alle 36 deelnemers gierden de zenuwen door het lijf, want voor bijna iedereen was het de eerste keer en zouden we wel aan de hoge verwachting kunnen voldoen of weten we te weinig. Er werden groepen gevormd, dus niemand hoefde het alleen te doen en samenwerk maakt immers sterk. De indeling van de groepen was niet vrij. Louis, de voorzitter van Wijs met je Wijk Veenendaal Noordoost, had, rekening houdende met de deelnemers,  de indeling van tevoren gemaakt.  Het was de bedoeling dat elk team een leuke naam bedacht en in elk team werd druk overlegd wat de naam van het team zou zijn. Uiteindelijk ontstonden er 6 groepen met illustere namen als: Tafel 1, De Whizzkids, De Fourtops, De Uiltjes, Twee om Vier en Tafel 2.
Pubquiz

Voordat Roel tot de uitleg overging werd eerst de aanwezige jarig Reina Beumer uitbundig door iedereen toegezongen. Hierna legde Roel uit hoe het in zijn werk ging. Er zouden 6 ronden worden gespeeld en na elke ronde werden de ingevulde formulieren door de jury opgehaald en de uitkomsten besproken.

Pubquiz 5

 

Ronde 1: Je weet het of niet vragen.
De ronde bestond uit algemene vragen en beredeneren was in de meeste gevallen niet mogelijk, dus inderdaad weet je het wel of weet je het niet.
Ronde 2: Logo’s.
Ook die herken je meestal wel of herken je niet. Vaak zie je die dingen op pakken enz. staan, maar kijk je er gewoon overheen.
Ronde 3: Bestond wederom uit ‘Je weet het of niet vragen.

Halverwege werd er een pauze gehouden en konden we onze hersens eventjes rust gunnen, want het viel niet mee! In de pauze werd er rondgegaan met een lekkere bittergarnituur. Dank je hartelijk BOMMM, want de warme hapjes waren lekker!

Pubquiz 4

 

Ronde 4: Bekende (ex) inwoners.
In deze ronde was vooral de naam van de dj bij weinige bekend.
Ronde 5: Je weet het of niet vragen
Ronde 6: Stripfiguren.
Er waren er een aantal die iedereen wel kende, maar ook stripfiguren die bij de meesten niet bekend waren.

Na deze 6 ronden was de zware taak aan Rina van Overhagen om als jury te bepalen welke groep gewonnen had en dat was in dit geval Tafel 2, die net 1 puntje meer had dan De Whizzkids die de tweede plaats innam. Daarna volgden Twee om Vier, De Uiltjes, De Fourtops en hekkensluiter was Tafel 1. De eerste zullen de laatste zijn en misschien staan de laatste volgende keer op nummer 1!

Pubquiz 2Pubquiz 1

Het was weer een bijzonder geslaagde middag en het zal vast niet de laatste keer zijn dat de Pubquiz gehouden wordt.

 

 Terugblik Lezing door Mr. K. van den Berg, notaris op het kantoor van Olenz Notarissen te Veenendaal op 21 februari 2019.

Het onderwerp “Regie over uw vermogen” was voor ruim 70 deelnemers ( !) aanleiding om hun licht over dit boeiende onderwerp op te steken. Er werden daarom zeer veel vragen aan de spreker gesteld.

 Regie vermogen 1

Ieder mens krijgt op enig moment te maken met het erfrecht. Je kunt jouw wensen op jouw manier regelen respectievelijk de regie hierover houden. Als je niets doet, geldt voor de nabestaanden de wettelijke regeling.

Regie vermogen 4

De heer Van den Berg besprak schenkingen, het algemeen testament en het levenstestament, de zakelijke en medische volmacht. Uiteraard fiscale aspecten, te weten Inkomstenbelasting, Erf-en Schenkbelasting respectievelijk de zorgbijdragen voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

Klik hier voor de presentatie door heer Van den Berg

Regie vermogen 3

Als u behoefte heeft voor een nader gesprek over één van deze belangrijke onderwerpen kunt u contact met voornoemd notariskantoor opnemen. Het telefoonnummer luidt : 0318-580749. De heer Van den Berg is per e-mail te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   . Vanzelfsprekend kunt u ook met uw eigen notaris contact opnemen.

 

Terugblik workshop Vogelvoer huisje maken op 15 februari 2019

15 enthousiastelingen hadden het dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en hadden besloten om de tuin te verfraaien met een restaurant voor vogeltjes.

Vogelvoerhuisjes 8

Dapper met nooit eerder gehanteerde gereedschappen in de weer togen zij aan de slag voor het goede doel.

Aan schroeven, hout en goede wil geen gebrek.

Vogelvoerhuisjes 10

Gelukkig werden we bijgestaan door een professionele kracht van de Karwei, dus echte bokken zijn er niet geschoten. Wel zijn er bijzondere en bijna rechte vogel huisjes gemaakt waar we trots op mochten zijn.

Vogelvoerhuisjes 3

De foto’s spreken voor zich.

 

Klaverjassen 3

Naast dit geweld, waren ook 8 klaverjassers actief. De een wat verder gevorderd dan de ander, maar allemaal even fanatiek. Ondanks dat het binnen was zijn er toch een aantal “nat”gegaan. Maar dat drukte de pret niet.

Klaverjassen 2

 

Terugblik lezing Oman door Harry van der Schot op 7 februari 2019

Een kleine 40 deelnemers hebben deze lezing over de staat OMAN op het Arabisch schiereiland, grenzend onder andere aan Jemen en Saoedi-Arabië,  bijgewoond.

Oman 1

Vergezeld van diverse voorwerpen van zijn ruim drie weken durende reis en zo’n 160 prachtige dia’s heeft spreker getracht de deelnemers belangstelling voor dit -onbekende - land met Muscat als hoofdstad op te wekken.  

Hij sprak over de geschiedenis, de natuur, de bevolking met haar leefwijze, politiek en religie en de economische ontwikkelingen.

Oman 4Oman 3

De staatsvorm is een sultanaat, waar een absolute monarchie heerst. OMAN is zeven keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 3½ miljoen inwoners.

Wat de natuur betreft springt de Rubal Khaliwoestijn, die de grootste en droogste woestijn ter wereld is, in het oog. Een andere zeer grote woestijn is de Wahibi Sands. De vele (gerestaureerde ) forten zijn een ander belangrijk opvallend verschijnsel.

Oman 2

Het land is tolerant ten aanzien van de geloofsrichtingen. Behalve dat 82% van de bevolking de islam belijdt, is 15% hindoe en 3% christen.

Olie-en gaswinning zijn de belangrijkste exportproducten. Omdat dit land zeer lang een Brits protectoraat is geweest en de Engelse taal een belangrijk vak op scholen is in combinatie met een sterke handelsgeest, heeft dit mede tot een hoge levensstandaard bijgedragen.

Oman

Volgens de heer Van der Schot is OMAN een rijk ontwikkeld land met een geweldige gastvrijheid.

 

Terugblik Startbijeenkomst tweede helft van het winterprogramma op 1 februari 2019

Meer dan 50 deelnemers bezochten deze middag. Onze voorzitter, Louis van Overhagen, evalueerde de activiteiten van de eerste helft van het seizoen. Hij sprak bovendien zijn waardering uit over de goede opkomst alsmede zijn tevredenheid hoe de activiteiten lopen. Als deze trend zich voortzet, kunnen wij een succesvol eerste seizoen verwachten.

DSC 0123

 

Als onderdeel van deze trend kan vooral de groeiende wandelgroep onder leiding van Ruud Sokolowski met trots worden vermeld. Deze wandelgroep is na ruim een half jaar bijna verdubbeld en telt nu 90 deelnemers.  

Ruud presenteerde alle nieuwe activiteiten, zoals deze in de laatste nieuwsbrief staan vermeld.

DSC 0138

 

Ook was Harry van der Schot eveneens op uitnodiging aanwezig om de aanwezigen een voorbeschouwing van zijn lezing op 07 februari a.s. te geven. Het belooft een boeiende lezing te worden.

DSC 0136

Het spreekwoordenspel verhoogde zonder meer de gezelligheid. In groepjes moesten de deelnemers zoveel mogelijk spreekwoorden verzamelen en de winnaars hadden zelfs 30 spreekwoorden verzameld.

DSC 0127

DSC 0128

Het was opnieuw een geslaagde middag.

 

Terugblik High Tea op 21 december 2018

High Tea 211218 1High Tea 211218 2

Het heerste deze vrijdagmiddag een erg gezellige Kerstsfeer in Aller Erf met zo’n 50 deelnemers. Zij voerden onder het genot van een drankje en heel veel lekkere hapjes geanimeerde gesprekken met elkaar.

High Tea 211218 19

Terecht merkte Ruud Sokolowski aan het slot op, dat deze geslaagde middag volgend jaar zonder meer voor herhaling vatbaar is.

 High Tea 211218 20

Voldaan keerde iedereen huiswaarts.

 

Nog wat foto's:

High Tea 211218 13

High Tea 211218 3High Tea 211218 4

High Tea 211218 5High Tea 211218 16High Tea 211218 17

 

 

Terugblik workshop Kerststukje maken op 13 december 2018

Zet 23 dames en 1 woeste man aan lange tafels met een hoop groen, kerstmateriaal en veel goede zin, en kijk wat er van komt (zie de laatste foto)

Kerststukjes 1Kerststukjes 2

Onder leiding van Cobi en Marianne werden een enorme berg spullen ( hulstblaadjes, dennentakken, dennenappels, gedroogde lotusvruchten, paddenstoelen, mini kerstballen, steekschuim en een lampjes) in no time verwerkt tot geweldige creaties. Menig huishouden in Noordoost is opgefleurd door dit stukje noeste arbeid.

Kerststukjes 3 Kerststukjes 6

Na het kopje koffie bij binnenkomst werd met de nodige tips en tricks omtrent opbouw en van de rand naar binnen werken, begonnen om het stuk steekschuim om te toveren tot een heus kerststuk. Het bleek een serieuze zaak te zijn, waarbij het nodig was om vooral bij de buurvrouw te kijken of het daar wel goed ging.

 Kerststukjes 4

Ondanks dat een enkel stukje terugvocht (de enige gewonde was met een pleister prima geholpen) kwam er al snel vorm in de stukjes.

Kerststukjes 5

Hoewel er wel gepoogd is om een pauze voor koffie en thee in te lassen, bleek toch dat de prioriteiten bij het creatieve deel lagen, dus er werd doorgewerkt.

 Kerststukjes 9

Tevreden werd er na een kleine 2 uur de laatste hand gelegd aan de creaties, een enkeling was nog in de weer met zilverdraad en lichtjes als finishing touch.

 Kerststukjes 8Kerststukjes 11

Bekijk de foto’s maar, het was weer een geslaagde middag.

 

Terugblik lezing Energietransitie en Duurzaamheid op 7 december 2018

Er waren 35 deelnemers op deze interessante lezing afgekomen. Bob Dijkman Dulkes van de Gemeente Veenendaal nam het eerste en algemene gedeelte voor zijn rekening. Hij besprak de plannen en projecten van onze gemeente om de beoogde doelen te behalen, die vorig jaar gestart zijn en tot 2021 lopen. Daarmee is de kous nog lang niet af, want dit beleid in deze heeft namelijk als einddoel Veenendaal energieneutraal in 2035.

Lezing duurzaamheid en energietransitie 3Lezing duurzaamheid en energietransitie 5

Onze gemeente heeft daarom vele partijen erbij betrokken waaronder samenwerking en kennisuitwisseling met buurgemeenten en de private sector.

Lezing duurzaamheid en energietransitie 2

Na de pauze gaf Teun van Roekel van Energieloket Veenendaal een uiteenzetting wat de gevolgen voor bedrijven en particulieren zijn. Hij kreeg veel vragen te beantwoorden over energiebesparende maatregelen in woningen waaronder glas-en kozijnvervanging en het gebruik van duurzame energie ( waterpompen en zonneboilers).

Lezing duurzaamheid en energietransitie 1

Meer informatie kunt u vinden op www.milieucentraal.nl  respectievelijk nieuweenergieveenendaal.nl

 

Terugblik Sinterklaasbingo op 29 november 2018

Drie goed gevulde prijzentafels stonden bij binnenkomst op de spelers te wachten. Laat ik even een aantal van de gulle gevers benoemen, want zij hebben een niet uit te vlakken bijdrage geleverd aan het slagen van deze gezellige middag.

Sinterklaasbingo 1

Veel prijzen zijn o.a. geschonken door:
- Bomm Restaurant Veenendaal;
- Jumbo Ronde Erf Veenendaal;
- Onze Winkel Ronde Erf Veenendaal;
- Elle Belle Veenendaal;
- Gamma Veenendaal;
- Kruitvat Veenendaal;
- Rituals Veenendaal;
- Verder waren er een heerlijke gevulde speculaastaart en een zeer creatief kerststuk te winnen. Beiden gemaakt door deelnemers.  Zeer welkome prijzen voor de gelukkige winnaars.

Sinterklaasbingo 2

 Nadat ieder met de 5 gekochte bingokaarten en een kop thee of koffie aan de verspreid staande tafels plaats had genomen legde bingomeester Jos Schilte het spel uit. Voor sommige was het namelijk nieuw of ver weggezakt aangezien ze het heel lang geleden een keer gespeeld hadden. Hij leidde het spel streng maar rechtvaardig.  Riet Grootjen zwaaide de scepter over de prijzentafels.

Sinterklaasbingo 4

Vijf ronden en de meesten mensen speelden met 1 kaart per ronde. Ingespannen turend op hun kaarten om geen nummer te missen. Toch was er een enkeling die de hersens extra wilde trainen en zij speelden met het dubbele aantal kaarten.  Ik hoorde op een paar plaatsen in de zaal hersens kraken.

Sinterklaasbingo 3

Valse bingo’s werden afgestraft door de hele zaal 5 keer op te laten staan en weer te laten zitten. Ruud maakte er zelfs een keer een echte hersentraining van door ons te laten staan als hij ‘zitten’  zei en te gaan zitten bij het woord ‘staan’. Weet je hoe lastig die cognitieve fitnesstraining is, maar wel goed  voor het brein.

Sinterklaasbingo 5

Aan het eind van de 5 rondes waren er nog wat prijzen en ook nog wat tijd over. Daarom werd er nog een extra ronde gespeeld. Al met al was het weer een echt gezellige middag en Iedereen ging met 1 of meer prijzen naar huis. Zo’n bingomiddag is zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Singerklaasbingo 6
 

 

Terugblik wijn- en kaasproeverij donderdag 15 november 2018

Het team van WmjW NO had voor deze donderdagmiddag vinoloog en sommelier Bert Keemink uitgenodigd om voor ons, wijkbewoners, een wijn- en kaasproeverij te verzorgen. Nou, wij kunnen wel stellen dat het kaas- en wijnproeven ons erg goed afgaat.
Wijnproeverij 4

Met de 36 aanwezige proevers zat de stemming er al vroeg in. Als welkomstdrankje, de entree, mochten we een licht bruisje proberen. De Crémant de Bourgogne zowel wit als rosé verkrijgbaar. Bert zei nog “proeven” want proeven is NIET drinken. Het kietelen van de smaakpapillen noemde hij het. Laat ook eerst de wijn even walsen. Het aroma komt dan boven, vervolgens ruiken, wat al 50% van het proeven is. Ja en wat doe je dan? Er stond op iedere tafel een spuugkan!

De maître vervolgde. Drie witte wijnen van verschillende origine kwamen voorbij.

Wijnproeverij 3

 1. Een Viognier Alamos uit Argentinië, heerlijk begeleid door een blauw schimmelkaas (Frommage à bleu d’ Auvergne) Dat geeft de wijn een andere smaak in de mond.
 2. Een Sauvignon Blanc 12% , ietsje zuur, peer, appel uit de streek van La Mancha, Centraal Spanje. Lange afdronk. Met een geiten-fenegriek kaasje een mooie begeleider.
 3. La Capitana, een Chardonnay uit Chili, Central Valley, 13,5 % (barrel reserved). Een rijke volle wijn met smaken van ananas, boter en vanille. Kaasje: St. Tibaud, een witte schimmelkaas, zacht en romig.

En toen volgde werkelijk een primeur.

Wijnproeverij 1

 1. Namelijk de Beaujolais Villages Nouveau. Het is namelijk zo dat pas vanaf 15 november, de 3e donderdag van november, de primeur op de markt gebracht mag worden. We waren er dus als één van de eersten bij. Met een Jersey kaasje erbij erg lekker.
 2. De Tempranillo Cabernet Sauvignon 2016, 12,5% uit de streek van La Mancha. samen met een Stolwijker een smaakvolle combinatie.
 3. Een Sangiovese Chianti Classico 12,5% uit Italië. Doet het goed bij gebraden rood vlees.
 4. De Lanzerac va de Merlot druif uit Zuid Afrika. 14% Geplukt op de wijngaarden van Stellenbosch. De wijn is krachtig en vol van smaak met tonen van zwart fruit. Zeer geschikt om te drinken bij zachte kazen.

Wijnproeverij 2

Een groot pallet aan verschillende wijnen en evenzo verschillende smaken is aan ons op een Franse joviale, bijna nonchalante wijze gepresenteerd door maître Bertrand, in de volksmond ook wel Bert genoemd.
Wijnproeverij 5

De kaasjes, het stokbrood met kaasjes waren met zorg uitgekozen en pasten goed bij de wijnen. Dank aan de vrouw van Bert, Lidy, en Piet en Willy Kistenmaker voor het klaarmaken , het inschenken en ronddelen van al het lekkers. Wij hebben er werkelijk van genoten in een fijne ambiance.

Terugblik lezing Syrië en Jordanië door George Bakker op 9 november 2018.

Nadat de 60 deelnemers welkom waren geheten, begon George Bakker over zijn verslag van zijn reis in 2005 naar Syrië en Jordanië te vertellen.

 IMG 20181109 151551

Deze twee landen hebben een bijzonder rijke geschiedenis, die tot zeer ver voor onze jaartelling is begonnen.  Er waren heel veel volkeren, die op deze regio hebben geaasd. Beiden landen liggen in het stroomgebied van twee grote rivieren, de Eufraat en de Tigris, en zijn rijk aan veldslagen in de strijd om de macht. 

 IMG 20181109 142009

Van deze volkeren kunnen er twee belangrijke worden genoemd. Namelijk de Arabieren, die Damascus tot hoofdstad kozen en de Ottomanen, die vanaf 1516 vier eeuwen over deze regio hebben geregeerd.

Na de eerste Wereldoorlog met de instorting van het Ottomaanse Rijk werd Jordanië een Brits en Syrië een Frans Mandaat. Pas in 1946 werden beide landen zelfstandig.

 IMG 20181109 145912

Na de pauze kregen de deelnemers een prachtig beeldverslag ( voorzien van commentaar ) te zien. Door het oorlogsgeweld in Syrië zijn deze beelden echt historisch te noemen, omdat zeer veel van de getoonde gebouwen gedeeltelijk dan wel geheel zijn verwoest.

 IMG 20181109 150930

Van Jordanië werd onder andere de stad Petra getoond, die toevallig op voornoemde dag door natuurgeweld ernstig werd aangetast.

 

Terugblik workshop Origami op 1 november 2018.

Als je aan parachutespringen denkt dan zie je iemand in de lucht hangen aan een doek. Je denkt dan niet meteen aan “dat is goed opgevouwen geweest”. En toch is de vouwtechniek van de parachute afgeleid van de Origami kunst. Bijzonder vindt u niet?

Origami 3

Het papiervouwen heet in Japan Origami. Het komt er op neer het papier zonder hulpmiddelen als een schaar of een mes te vouwen tot een waar kunstwerk. Japanners houden hiervan. Het behoort tot hun cultuur. Net zoals de kraanvogel . Waarom de kraanvogel?

In Japan, China en andere Aziatische landen wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd en is de kraanvogel het symbool voor een lang leven, vrede, gerechtigheid en zijn kraanvogels de boodschappers van wijsheid. De witte kraanvogel is volgens de Tibetanen het symbool van de vrijheid. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel Japanners ernstig ziek geworden door radioactieve straling van twee atoombommen. Door zelf 1000 kraanvogels te vouwen mochten ze een wens doen. U begrijpt wel wat ze wensten. Als u meer wilt lezen over de kraanvogel verwijs ik u graag naar deze site.: https://www.uchiyama.nl/ngkraanvogels.htm

Origami 2

Het is donderdagmiddag 1 november. In de grote zaal zitten 20 cursisten aandachtig te luisteren naar wat Joke Spros vertelt over Origami. Op de tafel liggen velletjes papier in verschillende kleuren van 16x16cm. “Daar gaan we zo dadelijk een zwaan van vouwen” zegt ze. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ze legt in eenvoudige stappen uit hoe dat in zijn werk gaat. Eerst heel veel scherpe lijnen vouwen en dan alles samenbrengen tot een kleiner vierkant. Dit is de basis voor de meeste modellen.

Origami 1

Geleidelijk ontstaat iets wat op een zwaan gaat lijken. De eerste serie is af. Wel veel verschillende zwanen. Het is stil, iedereen concentreert zich op de tweede en derde zwaan. Marianne Zwaan (toeval bestaat niet) assisteert Joke en geeft aanwijzingen en helpt de cursisten waar nodig.  De creaties worden alsmaar mooier. Een enkele zwaan denkt er zelfs over het luchtruim te kiezen.

Het papier wordt kleuriger. Zilver- en goudkleurig doen het goed in de kerstboom. Het lukt nog niet iedereen even goed zonder de aanwijzingen van Joke en Marianne maar aan het einde van de middag kon iedereen tevreden zijn. Om thuis ook wat te oefenen kreeg men nog een setje velletjes mee. Wederom een hele fijne middag om op terug te kijken en wellicht nog een keer te doen. Onder een waarderend en warm applaus werden Joke en Marianne bedankt en kregen als dank iets lekkers mee.

Origami 4

 

Terugblik Ouderen en Brandpreventie op 26 oktober 2018

Langzaam druppelen de geïnteresseerden voor deze interessante lezing binnen en natuurlijk wordt er onder een gezellig praatje met de andere bezoekers eerst een kopje koffie en thee gedronken. 
Met 2 man was de brandweer van Veiligheidsregio Utrecht aanwezig en er bleek dat we denken veel te weten, maar weer bleek dat we eigenlijk veel niet weten.

Brandpreventie 2

Algemene ‘weetjes’:
Wist u dat de brandweer in eerste instantie met 6 man naar een brandmelding komt?
Wist u wat het kost als een brandweerwagen uitrukt? Het kost veel geld, maar ze komen altijd en beter voor niets komen dan te laat.
Wist u dat een gedeelte van de beroepsbrandweer op de post slaapt, maar dat de rest bestaat uit vrijwilligers die in de buurt van de kazerne moeten wonen?
Wist u dat de vrijwilligers veelal verlofuren inleveren om ons te redden?
Wist u dat ze  een vrijwilligersvergoeding krijgen?
Wist u ook dat een brandweerman of vrouw gemiddeld tussen de 45 en 55 jaar is en dat ze 2 jaar een training krijgen?

Brandpreventie 3

‘Weetjes’ over huisbranden:
Wist u dat een brandblusser van 6 liter maar 25 seconden spuit, maar dat het toch goed is om een blusser in huis te hebben, want als u een beginnende brand zelf kunt blussen is dat heel erg fijn.
Er zijn brandblussers gevuld met schuim, kooldioxide en met  poeder. Verder is het ook handig om een blusdeken ergens neer te hangen waar hij snel te pakken is.
Wist u wat de top 3 van huisbranden is?
Dat zijn:
- vlam in de pan en als dat gebeurt nooit blussen met water, maar direct luchtdicht afsluiten met bij voorbeeld een deksel of er een bakplaat;
- de wasmachine en de wasdroger. Hier zijn de grootste boosdoeners het stoffilter en de elektrische bedrading. Het is dus zaak het stoffilter goed schoon te houden en beide apparaten op een afzonderlijke groep aan te sluiten;
- schoorsteenbrand is nummer 3 en om dit te voorkomen is het belangrijk het roetkanaal regelmatig te laten reinigen.
 Verder is het verstandig om voor geval van nood een vluchtplan af te spreken, een duplicaatsleutel op diverse plaatsen langs de vluchtweg in de buurt van de buitendeur aan een haakje te hebben hangen. Ook is het verstandig om een rookmelder op elke verdieping te hebben hangen en koop dan niet zo’n goedkoop ding, maar koop er eentje die 10 jaar meegaat en waar je dus ook echt op kunt vertrouwen.
Heeft u trouwens ook wel eens aan een CO-melder gedacht? Koolmonoxide is reukloos en dus een sluipmoordenaar. Bevestig deze bij de CV-ketel hoog, maar verder op neushoogte.
Over zonnepanelen is momenteel ook veel te doen en daarover bestaat qua brandveiligheid nog veel onduidelijkheid.

Brandpreventie 4
Vermoedelijk weet iedereen het wel, maar het werd nog maar even genoemd, want  onze aandacht kan er niet vaak genoeg op gedrukt worden.  Wilt u meer informatie dan kunt u dat vinden op: www.vrubrandweer.nl/wonen.

Voor vragen kunt u contact opnemen via:
Telefonisch:  06 12 958599 en 088 878 1000,
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook: veiligheidsregioutrecht
Twitter: @vrutrecht

Brandpreventie 1
Al met al was het een zeer leerzame en interactieve middag waarin we merkten dat we nog veel konden leren omtrent brandpreventie.  

 

Terugblik workshop Schilderen op 18 oktober 2018

De grote zaal in het zalencentrum Aller Erf wordt in gereedheid gebracht voor de workshop schilderen o.l.v. beeldend kunstenaar Anja Sokolowski. 

Voorbereiding

Tegen twee uur lopen de eerste deelnemers binnen. De koffie en thee staat klaar. Keurig verzorgd door Bommm Smaakmakers. Meer mensen komen binnen, er ontstaan gesprekken. Dan is het zover dat de workshop kan beginnen. Alle deelnemers hebben een plaatsje bij één van de tafels gevonden.

Het thema voor deze workshop is: “de lange hete zomer”

Dat was het inderdaad. Maar hoe zet je dat beeld nou op het doek? Hoe krijg je überhaupt iets op het doek zodat het ook nog ergens op lijkt. Laat dat nu de uitdaging zijn die in deze workshop naar voren komt.

Anja begint, de deelnemers luisteren aandachtig. Op hun tafel staan of liggen een plastic bordje, een potje met water, een stukje keukenrol, een potlood, een kwast en natuurlijk het schildersdoekje want daar moet iets op. Al snel wordt duidelijk wat de bedoeling is. Maak bijvoorbeeld eerst een schets met een potlood op papier. Dat helpt straks bij het schilderen.

De kleuren acrylverf worden uitgekozen. Het doekje krijgt een basiskleur, want Anja zegt “werk van achteren naar voren”. Dus begin met de achtergrond. Droog of laat de verf een poosje drogen, want er gaat natuurlijk nog meer op komen.

Verf kiezen

Verschillende deelnemers hebben zelf voorbeelden meegenomen, anderen laten zich door beschikbaar gestelde plaatjes inspireren. Allemaal met de bedoeling hun eigen creatie aan het doek toe te vertrouwen.

Intussen geeft Anja persoonlijke tips. Het is redelijk stil in de zaal. Het concentratiepeil is bij menigeen hoog. Sommigen hebben nooit geschilderd. Een brede of smalle kwast, hoe krijg ik die kleur, is de compositie wel goed, hoe krijg ik diepte. Gaat het wel lukken. Veel vragen dus.

En dat maakt schilderen zo boeiend. Je zit een moment helemaal in je eigen wereld.

Lekker bezig 1

Na bijna 2 uur “hard” werken mag het resultaat er zijn. Iedereen heeft zijn of haar creatie zo goed als af. Hier en daar help Anja met enkele halen van de kwast de finishing touch te geven.

Al met al is het een geweldige workshop geweest met enthousiaste deelnemers, die thuis met enige trots hun kunstwerk kunnen laten zien.

Resultaat

 

Terugblik lezing Kees Zwaan op 12 oktober 2018

Op deze eerste lezing in onze wijk over hoe is de Hoge Veluwe is ontstaan alsmede haar ontwikkeling met daarbij de opkomst en de ondergang van de familie Kröller-Müller hield de heer Zwaan tot de laatste minuut de 55 deelnemers een boeiende uiteenzetting voor.

Lezing Hoge Veluwe 121018 Klein

De levensloop van Anthony Kröller en zijn echtgenote Helene Müller werd in hoofdlijnen belicht. Als succesvol zakenman wist hij zowel een omvangrijk bedrijf als een zeer groot vermogen op te bouwen. Er werden goede relaties met bepaalde personen onderhouden, zoals Hendrik Bremmer, Sam van Deventer en Hendrik Berlage die ieder hun specialiteit hadden en invloed op hun besluiten hadden.

Genoemd kan worden de opbouw van de zeer omvangrijke kunstcollectie en de bouw van het jachthuis Sint Hubertus, dat de symmetrische vorm van een gewei heeft, met het bijzondere en moderne interieur voor die tijd. Na een conflict met het echtpaar trok Berlage zich van de bouw terug. Henry van de Velde zette de bouw voort. Het is nu een monument. De toehoorders kregen door middel van een diavoorstelling een uitgebreide rondgang door alle vertrekken te zien.

De heer Kröller kocht veel werken op veilingen. Uit Parijs bijvoorbeeld nam hij stapels schilderijen van Van Gogh mee. De periode van de Tweede Wereldoorlog heeft de gehele kunstcollectie door de opslag op het terrein achter een dikke deur ( nog steeds zichtbaar) overleefd.

Lezing Hoge Veluwe 121018 klein 1

Tot 1920 leefden zijn in alle luxe. In dat jaar kwam de financiële ommekeer. Zij hadden een project op stapel staan, namelijk “Het Groote Museum”. Met de bouw is men wel begonnen, maar tot vandaag kunt u bij een bezoek aan het park alleen nog de muren aanschouwen. Door algemene omstandigheden werd de bouw gestaakt.

De jaren dertig heeft hen eveneens getroffen. In 1935 werden alle gebouwen -inclusief het jachthuis- overgedragen aan de stichting “Nationaal Park De Hoge Veluwe”. Hun financiële problemen leidde er verder toe, dat in 1937 de gehele kunstcollectie aan de Staat werd verkocht.  

In datzelfde jaar werd begonnen met de bouw van het “Overgangsmuseum”, welke nog steeds als tentoonstellingsgebouw in gebruik is.  

Eva Rovers in 2010 en Ariëtte Dekker in 2015 hebben afzonderlijk een biografie over het echtpaar geschreven. in het boek “Leven op Krediet” van Ariëtte Dekker wordt bijvoorbeeld de opbaarmaking van maar liefst 3.400 brieven van de innige correspondentie tussen mevrouw Helene Müller en Sam van Deventer besproken. Ook de rol van de heer Van Deventer in de Tweede Wereldoorlog, die als het ware de macht overneemt wordt belicht. Deze man ligt zelfs vlakbij dit echtpaar begraven.  De heer Kröller overleed in 1941 en zijn echtgenote in 1939.

 

 Geslaagde startbijeenkomst op 04 oktober 2018 in Aller Erf

Na een welkom door onze voorzitter, Louis van Overhagen, werd door hem de doelstelling van onze organisatie genoemd, namelijk dat mensen in onze wijk elkaar (beter) leren kennen.

Startbijeenkomst 041018 web 3

Hij maakte een onderscheid tussen centrale activiteiten, zoals die in het najaarsprogramma in de uitnodiging vermeld stonden; themagroepen zoals wandelen en lezen; activiteiten die nog opgestart moeten worden zoals klaverjassen en bridgen en tenslotte aanhaakactiviteiten, welke Stichting De Babbelbox organiseert.

Vervolgens werden de bestuursleden respectievelijk de leden van de activiteitengroep aan de aanwezigen voorgesteld. Deze middag hebben zich van de 107 bezoekers maar liefst 62 personen zich als nieuwe deelnemer aangemeld. Een fraai resultaat.

Daarna nam wethouder de heer D.Lochtenberg het woord. Hij uitte lovende woorden over het project Wijs-met-je-Wijk in geheel Veenendaal, waarvoor hij namens de gemeente grote waardering heeft. In dit kader noemde hij met groot enthousiasme het totale aantal deelnemers in de drie wijken waar onze stichting actief is; namelijk ongeveer 1.000 personen. Het gehele project ontvangt dus de volledige steun van onze gemeente.

Startbijeenkomst 041018 WEB 2

Ruud Sokolowski als derde spreker gaf een toelichting op het komende activiteitenprogramma. Het wandelen onder zijn leiding is nu al een succes. Deze activiteit zal nu op meerdere locaties in de bossen in de omgeving van Veenendaal gaan plaatsvinden. Ook komt er een splitsing met een groep die 60 minuten zal gaan wandelen, terwijl een andere groep 90 minuten over een traject zal gaan doen.

Startbijeenkomst 041018 WEB 1

Ten slotte dankte Louis van Overhagen alle aanwezigen voor hun komst en de heer Lochtenberg in het bijzonder.