Verslag van bezoek aan Kasteel Amerongen op 8 augustus 2018

Help de Keizer 03 Kl 

Natuurlijk had de titel van dit bezoek ook pathetischer gekund, bijvoorbeeld:

Honderd jaar nadat de toenmalige Duitse keizer in Kasteel Amerongen zijn toevlucht zocht, bezoekt een geïnteresseerde groep ouderen uit Veenendaal zijn toenmalige schuilplaats.

 Maar dan moet er natuurlijk wel meteen bij worden vermeld dat deze groep voor niemand op de vlucht is en zich ook na dit bezoek (voor zover bekend) vrij door het land mag bewegen.

 Een andere aanhef zou kunnen zijn:

Acht jaar na het rampjaar 1672 waarin de Franse koning Lodewijk XIV een einde maakte aan de Nederlandse republiek (de republiek werd in de gehele westerse wereld benijd om zijn welvaart, voorspoed en cultuur), verrees in 1680 het herbouwde Kasteel Amerongen letterlijk uit zijn as.

En het was de vooraanstaande bewoner Godard Adriaan van Reede van dit kasteel (‘Het Huys’) die er als ambassadeur van de Staten van Holland, alles aan had gedaan om de Franse koning weer het land uit te krijgen.

Wie Het Huys nog niet van een bezoek kent, heeft vermoedelijk geen idee van de historische rol van zijn vroegere bewoners, van de luister van het interieur en van de prachtige tuin.

Het is een majestueus kasteel (van buiten een kubus met een dak erop, geheel in de stijl van de zeventiende eeuw die gek was op symmetrie), maar met indrukwekkende ruimten, zoals de ontvangsthal, de grote zaal, de bibliotheek, enzovoorts.

Help de Keizer 14 KlTon Cornelisse leidt bezoekers rond in de 10 hectares grote tuin. (Onderhoud door vrijwilligers!)  De tuinen en bospercelen, omringd door grachten, weerspiegelen een ontwikkeling van vier eeuwen tuinkunst.

Bij de rondleiding wordt verteld dat de geschiedenis van dit kasteel begint in 1286 als Floris V het huis in leen geeft. In 1557 wordt het Huys verkocht aan Goert van Reede. Hij is een van de medeondertekenaars van het ‘Plakkaat van Verlatinghe’, waarbij de Spaanse koning Philips II als soevereine vorst wordt afgezworen.

Het prachtige dubbelportret met zijn vrouw Geertruid van Nijenrode in het Kasteel markeert het begin van de Van Reede dynastie die meer dan 300 jaar (tot 1879) duurde.

Help de Keizer 08 Kl

 

De volgende honderd jaar komt het huis in het bezit van de familie Bentinck. En het is tenslotte de graaf die de Duitse keizer onderdak verleent. Op 11 november 1918 (dag van de wapenstilstand van WO-I) arriveert in Amerongen de vermeende oorlogsmisdadiger Wilhelm II , om er vervolgens geen drie dagen maar anderhalf jaar te verblijven.

 

 

Op 28 november 1918 ondertekent hij zijn abdicatie (zijn vrouw komt op die dag ook in Amerongen aan!)

Help de Keizer 12 Kl.

In mei 1920 vertrekt het paar uiteindelijk naar het door de ex-keizer gekochte ‘Huis Doorn’ waar Wilhelm in 1941 sterft.

Het kasteel Amerongen valt tegenwoordig onder beheer van een stichting. En het is bij een bezoek onmiddellijk duidelijk dat het onderhoud van zowel het kasteel als de tuin heel veel geld kost. Neem alleen al de reparaties van het textiel: 60 gordijnen van elk 6 m² !

Zonder allerlei giften (o.a. de Postcodeloterij) en een leger aan vrijwilligers die zich met onderhoud van huis en tuin bezighouden, zou het kasteel zijn poorten kunnen sluiten.