pagina treft u korte terugblikken aan op de bijeenkomsten van de afgelopen maanden. 

Verslag bezoek Fort bij Vechten op 5 september 2018

IMG 1460 1Na een voorspoedige reis konden wij ons met een groep van 20 wijkbewoners door de coupure (we zouden nog veel bijzondere termen horen die middag) naar de ontvangst van Fort bij Vechten en het Waterliniemuseum begeven. Na vertoning van de museumjaarkaart of betaling van het entreegeld ontvingen we een hightech armband waarmee we later in het museum allerlei systemen in gang konden zetten.IMG 1457 1

Daarna werden we ontvangen door Chris van Vooren, vrijwilliger en gids, die ons mee nam in een uitgebreide rondleiding door het fort. Het was hier en daar een hele klimpartij om op de verdedigingswerken te komen en de affuiten, kazematten en ander militair spul te bezichtigen met een gedetailleerde toelichting van onze gids. Waar het op neer kwam was dat dit zeer kostbare verdedigingswerk (het duurste ooit in Nederland gebouwd), telkens na afronding van een verbouwing al weer achter liep bij de ontwikkelingen in de oorlogsvoering. De kanonnen en granaten werden steeds krachtiger en in de laatste wereldoorlog vlogen de Duitsers er gewoon overheen. De forten en de waterlinie zijn dus nooit gebruikt als verdedigingswerk.

Het meest bijzondere gebouw werd het laatst bezocht, het zogenaamde reduit. Dit is een gebouw midden in het fort, waar men zich als laatste mogelijkheid terugtrektals de rest van het fort reeds is veroverd. Het gebouw maakte indruk door zijn gewelven, bijzondere trap en de vindingrijkheid met voorzieningen om in het fort lang te kunnen overleven. Dat sprak tot de verbeelding omdat in de periode 1914-1918 hier 4 jaar lang soldaten zijn ondergebracht en hebben geleefd.

Na de rondgang was er een lekker kopje koffie en daarna kon men op eigen gelegenheid het museum bezoeken. Vooral de virtuele vlucht over de forten van de Waterlinie was in trek.

Al met al een geslaagd bezoek. Zeker omdat meerdere deelnemers het fort nog nooit hadden bezocht of zelfs niet van het bestaan wisten.