Terugblik excursie Landgoed Prattenburg op 19 september 2018

prat2018 1

Een groep van 32 wijkbewoners gaf gevolg aan de uitnodiging om met ons naar Landgoed Prattenburg te gaan. De meesten arriveerden per fiets en enkelen verkozen de auto. We werden in het koetshuis ontvangen door Mw van Asch van Wijk, wiens familie eigenaar is van het Landgoed en Jac van der Laan van de Stichting Vrienden van Prattenburg. Mw van Asch van Wijk vertelde over de geschiedenis van Prattenburg sinds 1694.Bijzonder is dat er in de Tweede Wereldoorlog rond het kasteel veel geschoten is, zelfs zodanig dat de bomen in het park niets waard zijn als zij gerooid worden. Dit omdat er veel munitiesplinters in zitten.

Het 432 ha grote landgoed is voor de biodiversiteit van belang vanwege ondermeer de diverse bomen, 3 soorten slangen en 28 soorten vogels.  2018 is  een bijzonder jaar vanwege de grote storm in januari en de grote droogte in de zomer. Een met veel extra kosten, vooral om de paden weer veilig te maken na de storm.

Mw.Asch van Wijk vertelde enthousiast over de vele kinderen die zij met de scholen ontvangt en een stukje natuureducatie meegeeft. Verder is ze blij met de Stichting Vrienden van Prattenburg, die een financiële steun geven en met veel vrijwilligers meehelpen aan het onderhoud. Ook de PrattenburgRun is een mooi initiatief, waarbij de deelnemende hardlopers met hun inschrijfgeld hebben bijgedragen aan de realisatie van een scootmobielpad, een natuurbeleefpad voor kinderen en aan trimtoestellen. prat2018 4

Een bijzonder project is het herstel van een beukenlaan met 85 nieuwe beuken die gesponsord zijn door particulieren. Met al deze initiatieven is de betrokkenheid van de locale bevolking bij Prattenburg sterk toegenomen en wordt het adagium 'de natuur is van ons allemaal' ook handen en voeten gegeven. 

Na de toelichting werd de groep in 2 delen gesplitst en maakten we een leuke wandeling in het 16 ha grote park. Het park is een prachtig geheel met mooie bomen, verrassende doorkijkjes, een fraaie vijver en diverse houten kunstvoorwerpen. Schitterend om doorheen te wandelen en veel wetenswaardigheden van de rondleiders te vernemen.

Na afloop van de rondleiding werden mw Asch van Wijk en Jac van der Laan hartelijk dank gezegd voor de boeiende middag en ontvingen zij een leuke attentie en een welverdiend applaus. De excursie was zeer geslaagd.

prat2018 3