Het maken van Herfstkransen op 17 oktober 2018

Waren het vorig jaar Kerstkransen die onder leiding van de enthousiaste dames Thea, Anneke en Sylvia werden gevlochten, dit keer ging het om Herfstkransen en dat leverde veel fraais op (zie de foto’s voor de creatieve eindresultaten van de 15 deelnemers!)

PHOTO 2018 10 17 15 58 49

Niettemin rijst de vraag: hoe lang zullen er nog herfstkransen worden gemaakt nu het klimaat zo verandert?          Een gekke vraag vindt u? Nou, als straks de herfst door de toenemende warmte steeds verder opschuift, valt het maken van herfstkransen samen met de periode waarin kransen voor kerst worden gevlochten en dan verdwijnt de eerstgenoemde soort uit de jaarcyclus. ????  Toch eventjes een vervelend toekomstbeeld !

Maar dit terzijde, terug naar het heden.

IMAG0645

Na het omwikkelen met mos van de ronde strokrans die als basis dient, wisten vaardige handen deze na allerlei creatieve handelingen om te toveren tot stilistische kunstwerkjes waarop ‘n kransenshop (jawel, die bestaat, zie internet!) jaloers zou zijn. Om die juweeltjes aan bloemsierkunst te bewerkstelligen, lag er een arsenaal aan materiaal gereed, o.a.: hortensia’s (uit Thea’s tuin), hop, boomschors, lijsterbes, kastanjes, beukennootjes, eikeltjes, gekleurde lampionnetjes, etc.

Kransen hebben een eeuwenoude symbolische betekenis. De gesloten cirkelvorm ervan, zonder begin of einde, wijst op de oneindigheid van de kringloop en staat symbool voor de kringloop van het jaar: de oneindige cirkel van het levensritme en van steeds terugkerende ijkmomenten.

herfstkrans03

Onze buitendeur kunnen we versieren met een krans met materiaal uit het desbetreffende jaargetij om het seizoen een welkom te heten. En omdat de herfst ons een uitgebreid kleurenpalet biedt, heeft vandaag de groep een herfstkrans gemaakt.  

Dus, mocht u in de wijk zo’n krans aan de buitendeur zien hangen: tien tegen een dat die behoort aan iemand van ‘ons’ collectief.

 

Toegift van een outsider: Wist u dat je ook een krans kunt haken (jawel!) en vervolgens met bijvoorbeeld herfstmateriaal versieren?

Kijk op internet bij ‘plusonline’.  

Hiervoor is o.a. nodig:                                   herfstkrans

1 bol Zpagetti garen in zandkleur,

‘n haaknaald nr. 10, en een metalen ring van 22 cm Ø.