Verslag wijn- en kaasproeverij van donderdag 8 november 2018

Afgelopen donderdagmiddag hebben dertig liefhebbers genoten van een heerlijke wijn- en kaasproeverij.
Onder bezielende leiding van Bert Keemink, de wijnliefhebber en -kenner uit Petenbos, werden ons deze middag een drietal witte en vier rode wijnen aangeboden.
Bij aanvang van de middag kregen we een glas heerlijke Crémant de Bourgogne aangeboden, gemaakt van de Chardonnay-druif. (Een Crémant is overigens een uitstekend alternatief voor de in ons land te kopen champagnes!)Wijn pr 01 Kl 1

Daarna startte Bert met een Sauvignon blanc; een fris-fruitige witte wijn afkomstig uit de Spaanse regio La Mancha. Deze wijn is een prima begeleider van visgerechten en van witvlees; hij is frisser (sommigen, vooral dames, zeggen: droger) dan de Chardonnay.
Het verschil met de uit Chili afkomstige Chardonnay – de tweede wijn – zit hem in het romiger karakter.
Vervolgens kregen we een fraaie Franse Viognier aangeboden, afkomstig uit de Rhônevallei.  Gelukkig is deze druif er nog, want in 1960 was hij bijna uitgestorven.

Na de korte pauze kwamen de rode wijnen aan de beurt. We begonnen met een fraaie Tempranillo-Cabernet-Sauvignon, net als de witte Sauvignon-blanc uit het Spaanse wijngebeid La Mancha.Wijn pr 03 Kl 1
Dit is een volle, rode wijn met intense aroma’s van rozen en fruit. Heerlijk fris in de mond en rijk aan nuances. Perfect bij een stuk rood vlees.
Daarna kwam de Sangiovese aan de beurt, en wel een DOCG! De Sangiovese is een populaire Italiaanse druif, die vooral in Toscane groeit. Sangiovese betekent: ‘bloed van Jupiter’, en als je een goede wijn met deze druif als basis in handen hebt, dan begrijp je waarom.
De derde rode wijn, Pinot Noir, komt uit de Bourgogne, om precies te zijn uit Givry/Buxy.
De oorsprong van deze druivensoort ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld.
Rode wijnen van Pinot Noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur.
En tot slot presenteerde Bert ons een glas Merlot uit de bekende Zuid-Afrikaanse wijnregio Stellenbosch. In dit district vindt wijnbouw plaats sinds het eind van de 17e eeuw.Wijn pr 04 Kl 1

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Niet alleen de wijnen waren prima, ze werden vergezeld van heerlijke stukjes kaas, naast het aanwezige stokbrood. Deze kaas was speciaal bij de wijnen uitgezocht door de heer Cromwijk, de kaasleverancier die wekelijks op het pleintje bij de Ellekoot staat.

Al met al kunnen we terugkijken op een bijzonder geslaagde en zeer geanimeerde middag.