Lezing Bel Canto

Op donderdagmiddag 6 december waren er meer dan 30 belangstellenden in de Westerkerk.
Zij waren zeer benieuwd naar de lezing door dhr. Piet van Leeuwenstein en wisten niet precies wat er zou komen.Muz Les 02 K

In de uitnodiging stond iets van “luisteren naar onvergankelijke stemmen en Bel Canto staat voor mooi zingen”. en nog veel meer moois..

Er werd een spectaculaire bijeenkomst beloofd vol zangkunst van het allerhoogste niveau!!
En met zijn prachtige powerpointpresentatie heeft hij deze belofte meer dan ingelost…..
Vanaf het begin zat iedereen vol belangstelling te luisteren naar prachtige geluidsfragmenten, omlijst met evenzo prachtige portretten van de uitvoerenden.
En af en toe deinden er voorzichtig wat hoofden mee op de maat van de muziek…

 

Er werd een periode van 100 jaar liedkunst uit opera, lied en oratorium belicht en het voerde ons teug naar de begintijd van de grammofoonplaat.

Muz Les 01 k

Het gaf meteen een nostalgisch gevoel, omdat er, zeker in het begin, nog wat ruis te horen viel.
Maar de stemmen kwamen duidelijk binnen bij iedereen en er kwamen heel wat bekende, maar voor menigeen ook minder bekende namen langs.

Te beginnen bij Caruso, Dietrich Fischer Dieskau, Maria Callas, te veel om hier allemaal te benoemen.
Zoals Piet van Leeuwestein al aangaf, er is een enorme keus en genoeg materiaal om wellicht nog een vervolg te maken.
Het publiek zou dat vast van harte verwelkomen, gezien de reacties in de pauze…
Men was danig onder de indruk van de kundigheid en bevlogenheid van de presentator, een duidelijke liefhebber, prachtig. En van de hoeveelheid informatie over de verschillende stemmen, technieken en muziekstukken.
Ook deze keer was de hulp ingeroepen van zijn eigen kinderen, de zoon achter de knoppen, zijn dochter als musicologe als toehoorder in de zaal, dat maakte het helemaal een bijzondere presentatie!
Voor de pauze hoorden we twee fragmenten van de  Duitse hedendaagse sopraan Simone Kermes, van wie Piet van Leeuwestein, met best wel oog voor vrouwelijk schoon, een mooie introductie  gaf : “ een opvallende verschijning met een rosse krullebol, ze vlamt letterlijk en figuurlijk”  en zo gaat hij nog even door…Muz Les 04 K

Even zag het naar uit, dat er wat in het programma geschrapt zou moeten worden, omdat we wat uitliepen, maar de keus is dan zo moeilijk…

Gelukkig werd er vanuit de aanwezigen gezegd, dat ze deze keer wel wat later thuis mochten komen!!
Dus konden wij nog wat langer genieten van de prachtige muziek en waanden we ons voor even in een andere tijd en wereld.
Toen het licht weer aanging ging er dan ook een zucht door het publiek, waarna een welverdiend applaus losbarstte !