Verslag reizen Zuid- Amerika

Het was volle bak in de Westerkerk op donderdagmiddag 7 februari.
Iedereen was nieuwsgierig naar de reisverhalen van Jos en Selma van den Berge.Lezing Jos Selma 02 Kl
En wat is er nou fijner om op een druilerige januarimiddag te kijken naar een prachtige presentatie.
Het had toch wat meer voorbereiding gekost dan verwacht zei Selma. Nou, het resultaat mocht er dan ook zijn!
Voor de pauze namen zij ons mee naar Ecuador en de Galapagoseilanden, een reis van 4 weken, gemaakt in de zomer van 2007, met een klein reisgezelschap.
Selma begon met een vraag: “ Wat betekent reizen voor u?” Daar kwamen verschillende reacties op zoals: ‘ andere mensen ontmoeten’, ‘verrijking’, ‘natuurbeleving’,’ avontuur’, ‘cultuurshock’, ‘zintuigen prikkelen’.
De reis begon in Quito, hoofdstad van  Ecuador op 2800 m hoogte; wel even wennen aan de ijle lucht! Het land is genoemd naar de evenaar (in het Spaans dus Ecuador)die het land doorsnijdt. Dat maakt ook, dat het er binnen een half uur donker is!
De reis ging naar Cuyabeno in het regenwoud, waarvoor ze eerst met het vliegtuig en later met een boot reisden, een boottocht van ruim 3 uur. Prachtige foto’s van de natuur en lokale dieren, b.v. de Hoatzin , een kleurrijke vogel. Ook kleurrijk de kleding en stoffen van de Inca’s, met hun typische zwarte hoedjes.
Als achtergrondmuziek hoorden we de panfluit, het blaasinstrument van de Inca’s, de oorspronkelijke bevolking. Selma heeft naast een voorliefde voor reizen ook een grote passie  voor muziek.Lezing Jos Selma 4 Kl
Vaak in beeld kwam ook de Cotopaxi, één van de hoogste actieve vulkanen van de wereld, prachtig vastgelegd, 4800 m hoog, met sneeuw bedekt.
De reis ging verder met bus, trein en boot om te eindigen op de Galapagoseilanden in de Stille Oceaan. Deze eilanden zijn van vulkanische oorsprong en staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Alleen op St.Cruz staan hotels! Maar zij maakten de reis met een boot naar de verschillende eilanden en sliepen aan boord.
Charles Darwin bezocht de eilanden met zijn onderzoeksschip ‘de Beagle’al in 1835.  Vandaar de Darwinvink, mooi op de plaat gezet door Jos! Ook prachtig, de zeeleguanen, landschildpadden en de galapagospinguïns en galapagosbuizerds. Wat een mooie beelden levert dat op..
Na de pauze ging de reis naar Argentinië, Chili en Vuurland., gemaakt in november en december 2008. (Overigens was het bijna tropisch warm in de zaal; hoe toepasselijk!)
Deze reis hadden Selma en Jos zelf samengesteld, omdat er een aantal plaatsen waren, die ze persé wilden bezoeken.Lezing Jos Selma 03 Kl

Daarom startten zij in Buenos Aires, de hoofdstad. Daar wilden ze naar het beroemde ‘Plaza de Mayo’ , het plein waar nog steeds elke donderdag “ de dwaze moeders” demonstreren( een organisatie van moeders van slachtoffers van verdwijning onder het Argentijnse militaire bewind van 1976 tot 1983). Op de grond hun symbool: de witte sjaal! Verder ging de reis langs prachtige plaatsen per bus en trein en zelfs kayak!
Ook nu weer prachtige foto’s van de natuur: walvis met jongen, zeeleeuwen en de Mara, de Pampahaas.
Overigens apart om te zien hoe de grens loopt tussen Chili en Argentinië!
Prachtige beelden van de Perito Moreno-gletsjer: met de boot erlangs, maar er ook op gewandeld!
En in Chili nog de imposanteTorres del Paine in het gelijknamige Nationale Park, ook wel beschreven als Cleopatra’s naalden!
En Vuurland, Terra del Fuego levert ook mooie beelden op!
De Dag van de Tango valt op 11 december. De heerlijke tango-muziek (met de bekende klanken van de bandoneon, die Maxima tot tranen toe ontroerde op haar trouwdag!) klonk op de achtergrond.

Een mooier slot is er niet denkbaar, wat een geweldige middag hadden wij!  Een welverdiend applaus voor Jos en Selma.