Vaart met de Blauwe Bever

Donderdag 12 juli 2018: met de safariboot de Blauwe Bever op de Nederrijn

Dertig mensen van Wijs met je Wijk hadden zich voor deze vaartocht ingeschreven met als thema ‘De Betuwe proeven’. Achtentwintig werden er bij ‘t Stek in Wageningen officieel ingescheept. Later, in de buurt van de voormalige steenfabriek De blauwe Kamer bleek de schipper gelukkig niet te beroerd om het ontbrekende tweetal als ‘verstekelingen’ aan boord te nemen.   (Wist u overigens dat een groot deel van de wijk Tuindorp in Utrecht met stenen uit de genoemde steenfabriek is gebouwd, dat de ringoven aldaar tot 1975 in gebruik was en er destijds wekelijks 500.000 bakstenen werden gebakken?)

Het was prachtig zomerweer en de Blauwe Bever bleek een prima schip om de Nederrijn te bevaren. Er viel genoeg te zien en we genoten niet alleen van het wisselende rivierlandschap maar ook van elkaars gezelschap.  

Wellicht is het interessant te weten dat de Blauwe Bever oorspronkelijk een Oost-Duits patrouilleschip was; dat de schuit veel later in het bezit kwam van de stichting ‘Het Utrechts Landschap’ en daarna in februari 2017 voor een symbolisch bedrag werd overgedragen aan de nieuwe stichting ‘Rijnoevervaarten’. Overigens wordt op de website van de boot nog vermeld: ‘In de kleine besloten benedenhut kunt u zonodig opwarmen’. (Met de huidige weersomstandigheden eerder een komische noot!)

 

De bestemming op 12 juli was de Spees, een fortificatie uit het jaar 1799 (de naam verwijst naar de spiesvormige vorm!) Het is een restant van de verlengde Grebbelinie in de Betuwe, aan de Rijnbandijk tussen Kesteren en Opheusden.  Het verdedigingswerk maakte in het verleden onderdeel uit van de Grebbelinie en de Betuwestelling.  In een nog verder verleden liep hier ook de grens van het Romeinse Rijk. Hoe de verdediging ter plaatse in de loop der jaren precies vorm kreeg en waarom juist op die plek bunkers, verdedigingswerken en fortificaties werden gebouwd om eventuele vijanden uit het oosten tegen te houden, werd goed duidelijk door de boeiende uiteenzetting van amateurhistoricus Jacobus van Ingen, lid van de historische kring van Kesteren.                                                                       

 

De bij Opheusden in 2006 nagebouwde Romeinse wachttoren is ook een regelrechte publiekstrekker en biedt een fraai uitzicht over het rivierlandschap.

Na het proeven van de geschiedenis en bezichtiging ter plekke, was het goed om ook het Betuwse fruit te proeven, zodat tijdens dit uitstapje alle zintuigen aan bod kwamen. We lieten ons de overheerlijke, vers geplukte kersen goed smaken.

En natuurlijk was er ook de mogelijkheid om een kilootje of wat te kopen, waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt.

Rond 15.15 uur was het tijd voor de terugvaart, waarbij allereerst onze verstekelingen weer keurig werden afgezet bij de Blauwe Kamer. En tegen 16.30 uur meerde de boot tenslotte aan bij vertrekpunt ’t Stek in Wageningen. Natuurlijk was er ook de mogelijkheid om een kilootje of wat te kopen, waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt.                                 

Al met al een buitengewoon mooie tocht, waarbij het waarnemen van het land vanaf het water toch een geheel eigen beleving opleverde.

Met dank aan Nollie, Mieke Pico, Henny, Harry en Freek