Arboretum Wageningen: Een feest voor de zintuigen

zo vertrok op woensdag 16 mei een groep botanici-in-de-dop naar een beroemde bomen- en plantentuin. Een groep wegbereiders, zes man sterk, ging per fiets (model gedateerd, dus zonder motor). De rest van het gezelschap, 17 in getal, liet zich per luxe automobiel vervoeren. De laatste groep zat iets eerder aan de koffie-met-denkbeeldig-gebak dan de pedaalvrienden, die vooraf nog de moeite namen – al of niet gepland – om de omgeving te verkennen.

IMG 2111Na dit voorspel werd het ernst: onze gids de heer Dedde Smid, directeur van ‘Belmonte’, stond gereed om ons het 17 ha grote paradijs - dagelijks vrij toegankelijk - te tonen. En dat deed hij met verve en met terechte trots. Eerst vertelde hij over de geschiedenis van het landgoed, die teruggaat tot 1845 en over de baronnen van de adellijke familie Tierry Juste die het sinds eind 18eeuw in bezit hadden.

In 1845 bouwden zij boven op de berg hun villa in Italiaanse stijl met magnifiek uitzicht over de vallei. De villa verdween helaas in WO-II, maar de schitterende vergezichten bleven. Het landgoed kwam in 1936 in bezit van het Geldersch Landschap en de gemeente Wageningen. Vervolgens kocht in 1951 de Landbouwhogeschool het terrein waarna het tenslotte in 1954 voor het publiek werd geopend.

En toen leidde Dedde Smid ons dwars door de spectaculaire botanische tuin met enorme loofbomen, bloeiende perken met planten (het arboretum heeft 10.000 levende planten gedocumenteerd!) en de rozentuin met wel 500 verschillende soorten. Deze rozentuin, uitgebreid met het rozenarsenaal afkomstig van het andere Wageningse arboretum, werd enige tijd geleden opnieuw vakkundig ingedeeld.

En tenslotte, last but not least, is er natuurlijk de – nu in mei - prachtig in bloei staande verzameling rododendrons (azalea’s), die met 1400 stuks de grootste is in de Benelux.

IMG 2127Deze immense tuin werd tot 2009 wetenschappelijk beheerd, maar sindsdien door een groep vrijwilligers onder leiding van opper-tuinman Bert Verbeek en directeur Dedde Smid verzorgd. Door uitgekiend beheer, en technische innovaties (waaronder een ingenieuze ondergrondse bewatering waarbij zonnepanelen een pomp aandrijven die via druppelleidingen voor beregening zorgt) is er volop sprake van duurzaam tuinieren.IMG 2115

Natuurlijk zouden hier tal van uitzonderlijke planten, struiken en bomen kunnen worden genoemd, zoals de Anna Palownaboom, de ‘Davidie’ ofwel Zakdoekenboom, de geurende ‘Blue Silver’- rododendron, etc., maar een hernieuwd bezoek staat iedereen vrij en zegt oneindig meer dan een eendimensionale beschrijving. Bovendien kan het landgoed ook worden benut voor een bruiloft, vergadering of te organiseren feestje.

Ons bezoek werd afgesloten door Roel van de Berg die de directeur bedankte voor zijn uitgebreide toelichting en wandeling, waarbij hij niet naliet het Veenendaals fenomeen ‘Wijs met je Wijk’ in geuren en kleuren toe te lichten.