Op deze pagina treft u korte terugblikken aan op de bijeenkomsten van de afgelopen maanden. 

Sint incognito bij de ‘bingo’ in de Westerkerk

 Enige opwinding was er toch wel na afloop van de bijzonder geslaagde sinterklaasbingo op woensdag 28 november jl.Sint Bing 7 K
Wij laten ons niet bedotten’, zei een jong ogende dame op leeftijd, ‘het was duidelijk Sinterklaas zélf achter die molen met nummertjes, mij houden ze niet voor de gek!’  
En haar man viel bij: ‘Wij herkenden hem onmiddellijk. De man deed of hij Roel van de Berg was, maar het was de Sint in hoogsteigen persoon! Ik herkende hem aan zijn stem: dezelfde stem als van de Sint van vorig jaar!’
‘Rustig nou maar’, kwam een derde aanwezige tussenbeide, ‘we hebben toch genoten en mooie cadeautjes gekregen?
‘Ja, dat natuurlijk wel’, zei de jong-ogende op haar beurt, maar daar heb ik dan ook twee uur mijn best voor moeten doen, door op die gekleurde kaartjes met kleine nummertjes te staren. Ja, mijn ogen doen het namelijk niet meer zo goed!’
‘Schei nou toch uit, mengde zich een vierde in het gesprek, ‘het was gewoon geweldig! Bovendien was die Zwarte Piet ’n primeur voor Nederland, namelijk de eerste Piet met enkel ‘n pet op, zonder ook maar een spoor van roet. Dat had wel in die bijdehante Telegraaf van jullie mogen staan.’Sint Bing 8 K

Enfin, zo ging het gesprek nog even door en dus neem ik even de tijd u echte feiten te melden.
Dankzij opmerkelijke inkoopactiviteiten van Thea van Vliet, hoefde de Sint niet zélf op pad om geschenken te vergaren. Er viel werkelijk van alles te winnen.
Dat verklaart ook de gretigheid waarop volle kaarten met de uitroep ‘Bingo!’ werden aangekondigd, ook al was die kaart soms ongeldig of bleek hij van een vorig bingo-treffen. Vooral naar de gratis wintercheque’s voor de auto werd reikhalzend uitgekeken, terwijl winters inmiddels tot het verleden behoren.

Sint Bing 1 K

Maar de bodylotions, kerstsokken-met-advocaat, kaas- en knutselpakketten werden ook enthousiast ontvangen, evenals de vogelversnaperingen, bonbons en vriesvakdozen.

Sint Bing 4 K

 

Kortom, het was een waar feest, waarbij de Sint en zijn Pieten nauwelijks werden gemist. Die waren trouwens de afgelopen weken al genoeg in het nieuws geweest.

 

 

 

  Dames op de versiertoer

 Laat er vooral geen misverstand ontstaan naar aanleiding van de titel boven dit verslag.

Het ging op die bewuste donderdag 22 november 2018 om een bijeenkomst in de Westerkerk waarbij dertien dames (geen heer te bekennen!) zich creatief konden uitleven. Uitleven in het versieren van een fotolijst, een kaars, en/of het ontwerpen van een (kerst)kaart.versiertoer07
En het moet nog maar eens worden beklemtoond: ‘Wijs met je Wijk-West’ is een organisatie waarbij ook in dit geval een strakke (tweepersoons) leiding de boel keurig in het gareel hield.

Overigens was dat natuurlijk helemaal niet nodig, integendeel, de sfeer was, zoals normaal bij onze workshops, bijzonder gemoedelijk en het enthousiasme groot! De bij dit verslag geplaatste foto’s zijn er om een en ander te bewijzen en dus ook in die zin functioneel.
En het resultaat mocht er weer zijn. Bijna alle aanwezige dames kozen ervoor om alle drie genoemde versierobjecten onder handen te nemen.

versiertoer06

En het is maar goed dat er geen vakjury was uitgenodigd om een finaal oordeel te vellen over de vertoonde originaliteit en creativiteit, want die zou het danig moeilijk hebben gehad!

Opvallend was overigens dat veel deelnemers kozen voor het versieren van een fotolijst speciaal bedoeld voor hun kleinzoon of kleindochter.

Omdat het nabeleven van een creatieve bijeenkomst als de onderhavige nauwelijks met woord of tekst invoelbaar kan worden gemaakt, gaat dit verslag deze keer vergezeld van een paar extra foto’s. En . . . raakt u niet uitgekeken op al het fraais?
Klik dan op de startpagina links op de onderste groene knop met ‘fotogalerij’!

versiertoer03versiertoer05

 

Maar nog leuker is het wanneer u besluit bij ‘n volgende workshop persoonlijk aanwezig te zijn om na afloop van een gezellige middag met iets moois van eigen creatieve hand naar huis te gaan.....

 .

Dus: tot de volgende workshop onder leiding van Anneke Bakker en Thea van Vliet!

 

 

 Brandweermannen van ‘Veiligheidsregio Utrecht’ gaven lezing

brandweermannetjeDe ruim veertig deelnemers van ‘Wijs met je Wijk-West’ die woensdag 14 november  de lezing van de brandweer bijwoonden, hebben daar achteraf beslist geen spijt van. 

De heren Arnoud Boere en René Timmerman wisten de aanwezigen met een vlotte en vaak humoristische uiteenzetting de nodige informatie te verstrekken die voor elke oudere van levensbelang kan zijn.presentatie1Nadat bij de start vrij uitvoerig wordt stilgestaan bij de uitspraak dat binnen acht minuten na een melding de brandweer ter plekke is, blijkt dit vooral een streven te zijn dat, geven de heren toe, niet altijd kan worden waargemaakt. Dit ook al omdat bijvoorbeeld in de brandweerkazerne van Veenendaal niet wordt gebivakeerd en mensen dus startend vanuit hun huis of werk (vrijwilligers) de plek des onheils moeten opzoeken. Veenendaal valt onder de veiligheidsregio Utrecht en onze brandweer wordt dus na een melding centraal aangestuurd.
Na deze toelichting en gegeven het feit dat een brand niet kan worden aangekondigd vóórdat hij om zich heen grijpt, had men wel begrip voor het eerder genoemde tijdsverloop. 
Dan gaat de informatie van de heren gericht verder op situaties die zich thuis kunnen voordoen. Daarbij komt het accent te liggen op de waakzaamheid en preventie die bewoners zelf in acht kunnen nemen. Achtereenvolgens, en aan de hand  van duidelijk beeldmateriaal, komen aan bod:

presentatie2a. De vluchtroute thuis. Aangeraden wordt om deze eens na te lopen om te zien of er geen blokkades onderweg zijn (losse spullen op een trap, fietsen of materiaal dat in de weg staat, sleutels van deuren die ontbreken of waarnaar moet worden gezocht, etc.).
b. De open haard. Er wordt gewaarschuwd niet met een brandblusser of water te gaan blussen (stoomvorming die de zaak drastisch verergert), maar bijvoorbeeld zand of aarde te gebruiken en de schuif naar het rookkaneel dicht te draaien. Het regelmatig, (bijv. jaarlijks reinigen van de schoorsteen, liefst in de periode juli-september) is noodzaak!)
c. De keuken. Bij een ‘vlam in de pan’ vooral geen water gebruiken (gasvorming) maar bijv. een blusdeken (liefst klein formaat) of, soms zelfs beter: een deksel of ovendeksel hanteren en de afzuigkap sluiten. Aangeraden wordt om vervolgens de brandweer (112) te bellen en te overleggen.
d. De wasdroger. Regelmatig de zeef controleren en wasdroger en wasmachine niet gebruiken bij afwezigheid!
e. Electriciteitsrisico’s. Rol haspels met verlangsnoer bij elk gebruik volledig uit! Schakel opladers niet ’s nachts in! Stofzuig regelmatig losse stopcontacten (vuilophoping kan problemen veroorzaken!) Koppel niet het ene stopcontact met het andere!
f. Rookmelders en CO2-melders. Hang ze op op de juiste plaats! (Wél aan het plafond, maar zorg dat je erbij kunt komen! (lees de gebruiksaanwijzingen!) Koolmonoxidevergiftiging vormt een groot gevaar!presentatie3

Tenslotte geven de heren nog een reeks algemene adviezen:

- heb niet te veel vertrouwen in (ongeoefend gebruik van -) brandblussers; deze hebben een beperkte houdbaarheid en dito blusvermogen.

- berg gasflessen niet in huis op maar in een schuur los van de woning of, beter nog: breng ze naar de winkel met het verzoek deze voor je te bewaren

- schaf rookmelders en CO2-melders aan!

- aarzel niet om bij vragen het 06-nummer van de brandweer te bellen:  06-12958599 of 
     gebruik de link:  https://www.vrubrandweer.nl/wonen/brandveiligheid-thuis/veiligthuis 

spoorrailsKwade tongen beweren dat deze foto in Veenendaal zou zijn gemaakt.

Wijs met je wijk spreekt dit tegen : de mensen van het plaatselijke corps zijn daarvoor beslist te slim!

 

 

  Verslag wijn- en kaasproeverij van donderdag 8 november 2018

Afgelopen donderdagmiddag hebben dertig liefhebbers genoten van een heerlijke wijn- en kaasproeverij.
Onder bezielende leiding van Bert Keemink, de wijnliefhebber en -kenner uit Petenbos, werden ons deze middag een drietal witte en vier rode wijnen aangeboden.
Bij aanvang van de middag kregen we een glas heerlijke Crémant de Bourgogne aangeboden, gemaakt van de Chardonnay-druif. (Een Crémant is overigens een uitstekend alternatief voor de in ons land te kopen champagnes!)Wijn pr 01 Kl 1

Daarna startte Bert met een Sauvignon blanc; een fris-fruitige witte wijn afkomstig uit de Spaanse regio La Mancha. Deze wijn is een prima begeleider van visgerechten en van witvlees; hij is frisser (sommigen, vooral dames, zeggen: droger) dan de Chardonnay.
Het verschil met de uit Chili afkomstige Chardonnay – de tweede wijn – zit hem in het romiger karakter.
Vervolgens kregen we een fraaie Franse Viognier aangeboden, afkomstig uit de Rhônevallei.  Gelukkig is deze druif er nog, want in 1960 was hij bijna uitgestorven.

Na de korte pauze kwamen de rode wijnen aan de beurt. We begonnen met een fraaie Tempranillo-Cabernet-Sauvignon, net als de witte Sauvignon-blanc uit het Spaanse wijngebeid La Mancha.Wijn pr 03 Kl 1
Dit is een volle, rode wijn met intense aroma’s van rozen en fruit. Heerlijk fris in de mond en rijk aan nuances. Perfect bij een stuk rood vlees.
Daarna kwam de Sangiovese aan de beurt, en wel een DOCG! De Sangiovese is een populaire Italiaanse druif, die vooral in Toscane groeit. Sangiovese betekent: ‘bloed van Jupiter’, en als je een goede wijn met deze druif als basis in handen hebt, dan begrijp je waarom.
De derde rode wijn, Pinot Noir, komt uit de Bourgogne, om precies te zijn uit Givry/Buxy.
De oorsprong van deze druivensoort ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld.
Rode wijnen van Pinot Noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur.
En tot slot presenteerde Bert ons een glas Merlot uit de bekende Zuid-Afrikaanse wijnregio Stellenbosch. In dit district vindt wijnbouw plaats sinds het eind van de 17e eeuw.Wijn pr 04 Kl 1

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Niet alleen de wijnen waren prima, ze werden vergezeld van heerlijke stukjes kaas, naast het aanwezige stokbrood. Deze kaas was speciaal bij de wijnen uitgezocht door de heer Cromwijk, de kaasleverancier die wekelijks op het pleintje bij de Ellekoot staat.

Al met al kunnen we terugkijken op een bijzonder geslaagde en zeer geanimeerde middag.

 

Weidevogels in het Binnenveld

Er waren op woensdagmiddag 31 oktober ongeveer 40 mensen in de Westerkerk  voor een presentatie door Peter Beaart en Roelof de Jong.
Voor de pauze  werd de film "De betekenis van het Binnenveld voor Weidevogels" gemaakt door Eric Wander en Peter Beaart, vertoond.

Lezint W Vogels 03Laatst genoemde presenteerde het geheel en gaf na de pauze uitleg over het ontstaan, het doel  van deze film en wat er inmiddels mee bereikt is.
De film werd gemaakt in opdracht van Weidevogelgroep Binnenveld West (WBW), de Utrechtse kant. (De Oostkant ligt in Gelderland!)
Aan weerszijden van de Grift / Het Valleikanaal, zeg maar “ de blauwe ader”, ligt het lage grasland, daardoor nat en zeer geschikt voor weidevogels.
De Grift, een kanaal, loopt van de Nederrijn bij Rhenen aan de voet van de Grebbeberg naar de Eem in Amersfoort. Op verschillende plaatsen vormt het de grens tussen Utrecht en Gelderland.
Op de hogere flanken liggen de moderne agrarische bedrijven.

Lezint W Vogels 02Het is een uniek gebied in Nederland, waar in nauwe samenwerking met de WBW, IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) en de ANV (Agrarische Natuur Vereniging) wordt gestreefd naar het behoud van een duurzaam evenwicht tussen natuur, landbouw, recreatie en cultuurhistorie.
In de film is aandacht voor het mooie landschap van het gebied en natuurlijk de weidevogels.
We zien de vogels nestelen, de bescherming van de eieren door boeren en vrijwilligers, de jonge vogels die voor het eerst het nest verlaten.
En u wist het vast niet, ook hier heb je de “ big five”, net als in Afrika:
De Kievit, Grutto,Tureluur, Scholekster en Wulp.
De film wordt muzikaal ondersteund door de muziek van het symfonisch blaasorkest van muziekvereniging Ons Genoegen uit Rhenen. 

Na de pauze vertelde Roelof de Jong, namens de Weidevogelgroep Binnenveld West (WBW), tevens coördinator/contactpersoon bij IVN Rhenen/Veenendaal meer over het Binnenveld en de werkwijze van de werkgroep met de vrijwilligers.
Het ging over  het nestland en nestbescherming, over te koud, over te weinig voedsel, over te weinig dekking enerzijds en over de toename van predatoren (natuurlijke vijanden) anderzijds.

Lezint W Vogels 01 1Overdag zijn dat de reigers, ooievaars, kraaien en buizerds en ’s nachts de vossen en marters.
Het bleek een indrukwekkende film, waar vele uurtjes en veel geduld in zijn gaan zitten. Het resultaat hebben wij allemaal als prachtig ervaren.
Als we weer fietsen of wandelen door het Binnenveld kijken we vast met andere ogen naar dit unieke gebied en luisteren we naar de vele verschillende vogelgeluiden.
Maar, net als Baardmannetje Hans Dorrestijn, houd ik van vogelgeluiden maar ben een slechte vogelaar…; misschien stoppen we  bij één van de agrarische bedrijven in de Achterbergse Hooilanden om verse melk, eieren of vleesproducten te kopen, het proberen zeker waard.
Alle lof voor de filmers en presentatoren voor een mooie, leerzame middag.

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://www.inhetbinnenveld.nl/?q=node/15 

 

Verslag lezing Energietransitie in Veenendaal

(ofwel: Hoe naar een beter en schoner leefklimaat in Veenendaal?)

Zo’n 35 deelnemers woonden op woensdag 24 oktober 2018 de lezing bij van de heren Teun van Roekel (medewerker Energieloket voor de inwoners van de Vallei) en Bob Dijkman Dulkes (projectleider Energiedoelstellingen gemeente Veenendaal). Een mooie opkomst van geïnteresseerden dus!Transitie 1 1

De lezing bestond uit twee delen: vóór de pauze kwam de organisatie (het betrekken van projectontwikkelaars, bouwers en architecten) en het verwezenlijken van klimaatdoelstellingen - met de focus op wonen - aan de orde (bedrijven, woningstichtingen en bewoners).

Na de pauze lag het accent meer op de praktische realisatie zoals te treffen maatregelen in de eigen woning.

Uit de reacties van de deelnemers werd duidelijk dat het de toehoorders vooral om het tweede deel te doen was. Naar wetenswaardigheden rond de bestuurlijke organisatie en het bewandelde voortraject was duidelijk minder behoefte dan naar de praktische realisatie van het streven Veenendaal in 2035 energie-neutraal te laten zijn.

Bij de interrupties viel de inleiders – blijkend uit de gestelde vragen, de gemaakte opmerkingen en kanttekeningen - vooral de deskundigheid van de aanwezigen op.

Het advies naar de gemeente toe was dan ook: maak vooral duidelijk waar het beleid zich op richt! Zo was men in de zaal van mening dat eigenlijk alleen waterstof als alternatief voor aardgas serieus te nemen was. En omdat voor de productie daarvan veel elektriciteit nodig is, luidde het advies: zet in op zoveel mogelijk zonnecollectoren. Of, anders gezegd: laat de gemeente Veenendaal actief zijn als producent van elektriciteit door als energiebedrijf te investeren in zonnecollectoren op platte daken!Transitie 2 1

Het gebruik van warmtepompen met grondwater bleek in het deel zuidelijk van de spoorlijn niet toegestaan en is dus geen alternatief!

Ook vroeg men om meer aandacht te besteden aan een goede communicatie, nu er zo veel gaat veranderen. De heren inleiders beloofden alle gemaakte opmerkingen mee te nemen.

Kortom: een positief-kritische bijeenkomst met een geanimeerde sfeer!

 klik hier voor link naar het Energieloket Gemeente Veenendaal.

 

 Het maken van Herfstkransen op 17 oktober 2018

Waren het vorig jaar Kerstkransen die onder leiding van de enthousiaste dames Thea, Anneke en Sylvia werden gevlochten, dit keer ging het om Herfstkransen en dat leverde veel fraais op (zie de foto’s voor de creatieve eindresultaten van de 15 deelnemers!)

PHOTO 2018 10 17 15 58 49

Niettemin rijst de vraag: hoe lang zullen er nog herfstkransen worden gemaakt nu het klimaat zo verandert?          Een gekke vraag vindt u? Nou, als straks de herfst door de toenemende warmte steeds verder opschuift, valt het maken van herfstkransen samen met de periode waarin kransen voor kerst worden gevlochten en dan verdwijnt de eerstgenoemde soort uit de jaarcyclus. 😢  Toch eventjes een vervelend toekomstbeeld !

Maar dit terzijde, terug naar het heden.

IMAG0645

Na het omwikkelen met mos van de ronde strokrans die als basis dient, wisten vaardige handen deze na allerlei creatieve handelingen om te toveren tot stilistische kunstwerkjes waarop ‘n kransenshop (jawel, die bestaat, zie internet!) jaloers zou zijn. Om die juweeltjes aan bloemsierkunst te bewerkstelligen, lag er een arsenaal aan materiaal gereed, o.a.: hortensia’s (uit Thea’s tuin), hop, boomschors, lijsterbes, kastanjes, beukennootjes, eikeltjes, gekleurde lampionnetjes, etc.

Kransen hebben een eeuwenoude symbolische betekenis. De gesloten cirkelvorm ervan, zonder begin of einde, wijst op de oneindigheid van de kringloop en staat symbool voor de kringloop van het jaar: de oneindige cirkel van het levensritme en van steeds terugkerende ijkmomenten.

herfstkrans03

Onze buitendeur kunnen we versieren met een krans met materiaal uit het desbetreffende jaargetij om het seizoen een welkom te heten. En omdat de herfst ons een uitgebreid kleurenpalet biedt, heeft vandaag de groep een herfstkrans gemaakt.  

Dus, mocht u in de wijk zo’n krans aan de buitendeur zien hangen: tien tegen een dat die behoort aan iemand van ‘ons’ collectief.

Toegift van een outsider: Wist u dat je ook een krans kunt haken (jawel!) en vervolgens met bijvoorbeeld herfstmateriaal versieren?

Kijk op internet bij ‘plusonline’.  

Hiervoor is o.a. nodig:                                   herfstkrans

1 bol Zpagetti garen in zandkleur,

‘n haaknaald nr. 10, en een metalen ring van 22 cm Ø.                                                                                                                                                 

 

 Klaverjassen op 17 oktober 2018

Ondanks het uitzonderlijk warme weer voor half oktober en ondanks het bezoek van kleinkinderen uit vakantieregio’s, was de harde kern van onze klaverjasgroep toch aanwezig.

Het ging er ogenschijnlijk op 17 oktober vredig aan toe in de Westerkerk en dat terwijl bij het kaartspel emoties toch best kunnen opspelen! Maar wellicht dat de omgeving tot een zekere ingetogenheid maande of dat de WmjW-kaarters tot de vredelievende soort behoren, ‘n feit blijft dat je bij de bijeenkomst een speld kon horen vallen en hooguit op de gezichten spanning of een heftige gemoedsbeweging kon aflezen.klaverjassen1

Van de andere kant: de schijn kan bedriegen en een tijdelijke waarnemer, zoals ondergetekende, heeft wellicht niet altijd alles in het vizier.

klaverjassen2Cruciaal is ook in dit geval natuurlijk de coördinator: zij dient de wind er onder te houden! Een rol die Thea Oosten goed lijkt af te gaan en, hoewel ze zelf meespeelt, niets haar ogenschijnlijk ontgaat. Vandaar, nogmaals, de rustige sfeer bij de viertallen waarbij het toch niet aan strijdlust ontbrak.klaverjassen4Hopelijk onderstrepen de foto’s bovenstaand relaas in voldoende mate en leidt e.e.a. zelfs tot een uitbreiding van de deelnemersgroep, want daar is wel behoefte aan! 

 

Pubquiz op woensdag 3 oktober 2018

Het zal niet eerder in ‘n Veenendaalse kerk zijn voorgekomen dat er een heuse pubquiz werd gehouden: ‘n historisch fenomeen en een gebeurtenis die tot voor kort niemand voor mogelijk had gehouden. 

Pup 2 KlNu kan er ter geruststelling bij worden vermeld dat het eerder de naam is die de wenkbrauwen doet fronsen dan het gebeuren zélf. Het was immers een buitengewoon ingetogen bijeenkomst, zonder enige associatie met een pub. Eigenlijk gewoon een quiz voor ouderen, al was er voldoende sfeer. Dat kun je wel aan quizmaster Roel van den Berg overlaten! En wij, jeugdige ouderen uit ‘West’, hebben het dan ook als een heus verzetje ervaren.

Een quiz die Roel opende door allereerst de ruim veertig aanwezigen bij de start van het nieuwe seizoen welkom te heten. Vervolgens uit te leggen wat een pubquiz inhoudt en de deelnemers het programma voor de komende maanden voor te schotelen.

Daarna werd men vriendelijk doch dringend verzocht van plaats te wisselen. 

Je lekker veilig nestelen naast je echtgenoot of buurvrouw was niet de opzet: het gaat immers bij Wijs met je Wijk om kennismaking met buurtgenoten en dat werd hier dwingend opgelegd.

Er werden groepen van gemiddeld zes personen geformeerd en het spel over vier rondes kon beginnen. De quizmaster verbood uitdrukkelijk de smartphone als hulpmiddel te gebruiken; het idee: ‘dat zoeken we wel even op’, gold hier niet!     

Het bleek, al met al, een quiz op hoog niveau waarbij het op intellect aankwam. Vooral de vragen gekoppeld aan liedjes uit de oude doos, maakten het de deelnemers moeilijk. 

Pup 1 KlHoe dan ook, na zo’n veertig vragen, waaronder ook vragen over Veenendaal met bijvoorbeeld goudvissen in de gracht, strikvragen over hoeveel kubieke meter grond er uit een kuil kan worden geschept en een Spaanse vlieg die een kever bleek te zijn, was er een winnende ploeg. Die bleek zich rond tafel E. te hebben geschaard. Vier buurtgenoten: Rita Davina, Annemiek-Schweinsberg-Kools, Frank Bertens en Jacqueline de Winter, die de score op maar liefst 36-en-‘n-half wisten te brengen. Een unieke prestatie, waarmee ze weliswaar geen bokaal maar wel eeuwige roem wisten te vergaren.  

Toe te voegen vraag:

Welke elementen van een reguliere pubquiz ontbraken?

Antwoord: de specifieke pubdrank en vooral de onmisbare bitterballen.

 

Terugblik excursie Landgoed Prattenburg op 19 september 2018

prat2018 1

Een groep van 32 wijkbewoners gaf gevolg aan de uitnodiging om met ons naar Landgoed Prattenburg te gaan. De meesten arriveerden per fiets en enkelen verkozen de auto. We werden in het koetshuis ontvangen door Mw van Asch van Wijk, wiens familie eigenaar is van het Landgoed en Jac van der Laan van de Stichting Vrienden van Prattenburg. Mw van Asch van Wijk vertelde over de geschiedenis van Prattenburg sinds 1694.Bijzonder is dat er in de Tweede Wereldoorlog rond het kasteel veel geschoten is, zelfs zodanig dat de bomen in het park niets waard zijn als zij gerooid worden. Dit omdat er veel munitiesplinters in zitten.

Het 432 ha grote landgoed is voor de biodiversiteit van belang vanwege ondermeer de diverse bomen, 3 soorten slangen en 28 soorten vogels.  2018 is  een bijzonder jaar vanwege de grote storm in januari en de grote droogte in de zomer. Een met veel extra kosten, vooral om de paden weer veilig te maken na de storm.

Mw.Asch van Wijk vertelde enthousiast over de vele kinderen die zij met de scholen ontvangt en een stukje natuureducatie meegeeft. Verder is ze blij met de Stichting Vrienden van Prattenburg, die een financiële steun geven en met veel vrijwilligers meehelpen aan het onderhoud. Ook de PrattenburgRun is een mooi initiatief, waarbij de deelnemende hardlopers met hun inschrijfgeld hebben bijgedragen aan de realisatie van een scootmobielpad, een natuurbeleefpad voor kinderen en aan trimtoestellen. prat2018 4

Een bijzonder project is het herstel van een beukenlaan met 85 nieuwe beuken die gesponsord zijn door particulieren. Met al deze initiatieven is de betrokkenheid van de locale bevolking bij Prattenburg sterk toegenomen en wordt het adagium 'de natuur is van ons allemaal' ook handen en voeten gegeven. 

Na de toelichting werd de groep in 2 delen gesplitst en maakten we een leuke wandeling in het 16 ha grote park. Het park is een prachtig geheel met mooie bomen, verrassende doorkijkjes, een fraaie vijver en diverse houten kunstvoorwerpen. Schitterend om doorheen te wandelen en veel wetenswaardigheden van de rondleiders te vernemen.

Na afloop van de rondleiding werden mw Asch van Wijk en Jac van der Laan hartelijk dank gezegd voor de boeiende middag en ontvingen zij een leuke attentie en een welverdiend applaus. De excursie was zeer geslaagd.

prat2018 3

 

 

Verslag bezoek Fort bij Vechten op 5 september 2018

IMG 1460 1Na een voorspoedige reis konden wij ons met een groep van 20 wijkbewoners door de coupure (we zouden nog veel bijzondere termen horen die middag) naar de ontvangst van Fort bij Vechten en het Waterliniemuseum begeven. Na vertoning van de museumjaarkaart of betaling van het entreegeld ontvingen we een hightech armband waarmee we later in het museum allerlei systemen in gang konden zetten.IMG 1457 1

Daarna werden we ontvangen door Chris van Vooren, vrijwilliger en gids, die ons mee nam in een uitgebreide rondleiding door het fort. Het was hier en daar een hele klimpartij om op de verdedigingswerken te komen en de affuiten, kazematten en ander militair spul te bezichtigen met een gedetailleerde toelichting van onze gids. Waar het op neer kwam was dat dit zeer kostbare verdedigingswerk (het duurste ooit in Nederland gebouwd), telkens na afronding van een verbouwing al weer achter liep bij de ontwikkelingen in de oorlogsvoering. De kanonnen en granaten werden steeds krachtiger en in de laatste wereldoorlog vlogen de Duitsers er gewoon overheen. De forten en de waterlinie zijn dus nooit gebruikt als verdedigingswerk.

Het meest bijzondere gebouw werd het laatst bezocht, het zogenaamde reduit. Dit is een gebouw midden in het fort, waar men zich als laatste mogelijkheid terugtrektals de rest van het fort reeds is veroverd. Het gebouw maakte indruk door zijn gewelven, bijzondere trap en de vindingrijkheid met voorzieningen om in het fort lang te kunnen overleven. Dat sprak tot de verbeelding omdat in de periode 1914-1918 hier 4 jaar lang soldaten zijn ondergebracht en hebben geleefd.

Na de rondgang was er een lekker kopje koffie en daarna kon men op eigen gelegenheid het museum bezoeken. Vooral de virtuele vlucht over de forten van de Waterlinie was in trek.

Al met al een geslaagd bezoek. Zeker omdat meerdere deelnemers het fort nog nooit hadden bezocht of zelfs niet van het bestaan wisten.

 

Verslag van bezoek aan Kasteel Amerongen op 8 augustus 2018

Help de Keizer 03 Kl 

Natuurlijk had de titel van dit bezoek ook pathetischer gekund, bijvoorbeeld:

Honderd jaar nadat de toenmalige Duitse keizer in Kasteel Amerongen zijn toevlucht zocht, bezoekt een geïnteresseerde groep ouderen uit Veenendaal zijn toenmalige schuilplaats.

 Maar dan moet er natuurlijk wel meteen bij worden vermeld dat deze groep voor niemand op de vlucht is en zich ook na dit bezoek (voor zover bekend) vrij door het land mag bewegen.

Een andere aanhef zou kunnen zijn:

Acht jaar na het rampjaar 1672 waarin de Franse koning Lodewijk XIV een einde maakte aan de Nederlandse republiek (de republiek werd in de gehele westerse wereld benijd om zijn welvaart, voorspoed en cultuur), verrees in 1680 het herbouwde Kasteel Amerongen letterlijk uit zijn as.

En het was de vooraanstaande bewoner Godard Adriaan van Reede van dit kasteel (‘Het Huys’) die er als ambassadeur van de Staten van Holland, alles aan had gedaan om de Franse koning weer het land uit te krijgen.

Wie Het Huys nog niet van een bezoek kent, heeft vermoedelijk geen idee van de historische rol van zijn vroegere bewoners, van de luister van het interieur en van de prachtige tuin.

Het is een majestueus kasteel (van buiten een kubus met een dak erop, geheel in de stijl van de zeventiende eeuw die gek was op symmetrie), maar met indrukwekkende ruimten, zoals de ontvangsthal, de grote zaal, de bibliotheek, enzovoorts.

Help de Keizer 14 KlTon Cornelisse leidt bezoekers rond in de 10 hectares grote tuin. (Onderhoud door vrijwilligers!)  De tuinen en bospercelen, omringd door grachten, weerspiegelen een ontwikkeling van vier eeuwen tuinkunst.

Bij de rondleiding wordt verteld dat de geschiedenis van dit kasteel begint in 1286 als

Floris V het huis in leen geeft. In 1557 wordt het Huys verkocht aan Goert van Reede. Hij is een van de medeondertekenaars van het ‘Plakkaat van Verlatinghe’, waarbij de Spaanse koning Philips II als soevereine vorst wordt afgezworen.

Het prachtige dubbelportret met zijn vrouw Geertruid van Nijenrode in het Kasteel markeert het begin van de Van Reede dynastie die meer dan 300 jaar (tot 1879) duurde.Help de Keizer 08 Kl

De volgende honderd jaar komt het huis in het bezit van de familie Bentinck. En het is tenslotte een nazaat die de Duitse keizer onderdak verleent. Op 11 november 1918 (dag van de wapenstilstand van WO-I) arriveert in Amerongen de vermeende oorlogsmisdadiger Wilhelm II , om er vervolgens geen drie dagen maar anderhalf jaar te verblijven.

 

 

 

  Op 28 november 1918 ondertekent hij zijn abdicatie (zijn vrouw komt op die dag ook in Amerongen aan!)

Help de Keizer 12 Kl.

In mei 1920 vertrekt het paar uiteindelijk naar het door de ex-keizer gekochte ‘Huis Doorn’ waar Wilhelm in 1941 sterft.

Het kasteel Amerongen valt tegenwoordig onder beheer van een stichting. En het is bij een bezoek onmiddellijk duidelijk dat het onderhoud van zowel het kasteel als de tuin heel veel geld kost. Neem alleen al de reparaties van het textiel: 60 gordijnen van elk 6 m² !

Zonder allerlei giften (o.a. de Postcodeloterij) en een leger aan vrijwilligers die zich met onderhoud van huis en tuin bezighouden, zou het kasteel zijn poorten kunnen sluiten.

 

 

Donderdag 12 juli 2018: met de safariboot de Blauwe Bever op de Nederrijn

Dertig mensen van Wijs met je Wijk hadden zich voor deze vaartocht ingeschreven met als thema ‘De Betuwe proeven’. Achtentwintig werden er bij ‘t Stek in Wageningen officieel ingescheept. Later, in de buurt van de voormalige steenfabriek De blauwe Kamer bleek de schipper gelukkig niet te beroerd om het ontbrekende tweetal als ‘verstekelingen’ aan boord te nemen.   (Wist u overigens dat een groot deel van de wijk Tuindorp in Utrecht met stenen uit de genoemde steenfabriek is gebouwd, dat de ringoven aldaar tot 1975 in gebruik was en er destijds wekelijks 500.000 bakstenen werden gebakken?)

 Het was prachtig zomerweer en de Blauwe Bever bleek een prima schip om de Nederrijn te bevaren. Er viel genoeg te zien en we genoten niet alleen van het wisselende rivierlandschap maar ook van elkaars gezelschap.  

Wellicht is het interessant te weten dat de Blauwe Bever oorspronkelijk een Oost-Duits patrouilleschip was; dat de schuit veel later in het bezit kwam van de stichting ‘Het Utrechts Landschap’ en daarna in februari 2017 voor een symbolisch bedrag werd overgedragen aan de nieuwe stichting ‘Rijnoevervaarten’.Overigens wordt op de website van de boot nog vermeld:‘In de kleine besloten benedenhut kunt u zonodig opwarmen’. (Met de huidige weersomstandigheden eerder een komische noot!)

De bestemming op 12 juli was de Spees, een fortificatie uit het jaar 1799 (de naam verwijst naar de spiesvormige vorm!) Het is een restant van de verlengde Grebbelinie in de Betuwe, aan de Rijnbandijk tussen Kesteren en Opheusden.  Het verdedigingswerk maakte in het verleden onderdeel uit van de Grebbelinie en de Betuwestelling.  In een nog verder verleden liep hier ook de grens van het Romeinse Rijk, Hoe de verdediging ter plaatse in de loop der jaren precies vorm kreeg en waarom juist op die plek bunkers, verdedigingswerken en fortificaties werden gebouwd om eventuele vijanden uit het oosten tegen te houden, werd goed duidelijk door de boeiende uiteenzetting van amateurhistoricus Jacobus van Ingen, lid van de historische kring van Kesteren.                                                                       

De bij Opheusden in 2006 nagebouwde Romeinse wachttoren is ook een regelrechte publiekstrekker en biedt een fraai uitzicht over het rivierlandschap.

Na het proeven van de geschiedenis en bezichtiging ter plekke, was het goed om ook het Betuwse fruit te proeven, zodat tijdens dit uitstapje alle zintuigen aan bod kwamen. We lieten ons de overheerlijke, vers geplukte kersen goed smaken.

En natuurlijk was er ook de mogelijkheid om een kilootje of wat te kopen, waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt.

Rond 15.15 uur was het tijd voor de terugvaart, waarbij allereerst onze verstekelingen weer keurig werden afgezet bij de Blauwe Kamer. En tegen 16.30 uur meerde de boot tenslotte aan bij vertrekpunt ’t Stek in Wageningen. urlijk was er ook de mogelijkheid om een kilootje of wat te kopen, waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt.                                 

Al met al een buitengewoon mooie tocht, waarbij het waarnemen van het land vanaf het water toch een geheel eigen beleving opleverde.

Met dank aan Harry  en Freek 

 

Boerengolf

De meesten arriveerden In Renswoude per rijwiel, wat gezien het mooie weer best aangenaam was. 

We werden vriendelijk verwelkomd door de gastvrouw. We kregen eerst een rondleiding door de stallen en bewonderden de koeien, kalfjes en de 

melkrobot, waar we uitleg bij kregen.0

Daarna kwam het sportieve deel. We deelden ons in in twee groepen, waarbij het de kunst was met zo min mogelijk slagen de bal in een ingegraven emmertje te krijgen. En dat was best moeilijk, ook al omdat de afstanden tussen de holes aardig groot waren. Het terrein was een soort polderbaan met hoeveelheden gras waar een forse kudde schapen veel genoegen aan zou beleven.

De onderlinge kreten, zoals: ‘Geef ‘m een mep!’ en ‘Zwiep ‘m er in!!’ waren niet van de lucht, maar de sfeer was prima en onsportief gedrag bleef binnen de perken.

000

Halverwege en aan het eind kregen we een kop koffie en, mede omdat het zo warm was, ook karaffen met (bron)water.


Al met al kijken we terug op een heel geslaagde middag en vonden we het voor herhaling vatbaar.

En, ook niet onbelangrijk: er bleken enkele talentvolle golfers onder het gezelschap te zitten, maar of boerengolf tot een olympische sport zal uitgroeien, blijft voorlopig toch de vraag.

(Met dank aan Theo Hattink!)

 

Een wandelcollege met Jaap Pilon

De 25 deelnemers aan de stadswandeling op 23 juni 2018 zullen het zich nog lang heugen.

IMG 2150

Zelden kreeg men zoveel informatie in korte tijd op zo’n bevlogen wijze aangereikt!

     Ereburger Jaap Pilon bleek een fenomenale stadsgids die de geschiedenis van Veenendaal op z’n duimpje kent. 

   Het is dan ook ronduit ondoenlijk om ook maar bij benadering weer te geven wat hij allemaal te berde bracht. 

Wist u bijvoorbeeld dat Veenendaal:

 • eigenlijk drie kernen bezit (‘n historische bij Het Zwaaiplein/Het Verlaat, ‘n gangbare rond de markt en ‘n nieuw, cultureel centrum bij de Cultuurfabriek)?
 • deel heeft uitgemaakt van zowel Rhenen als Ede voordat het ‘n zelfstandige gemeente werd?
 • aanvankelijk onder de hoede stond van de bisschop van Utrecht die om het gebied streed met de hertog van Gelre?
 • aan ruim 50 ondernemende burgers (de verenigde ‘Veengenoten’) in de 16e eeuw grond verkocht en hun rechten verleende het land te ontginnen?
 • aan ‘n zekere Gilbert van Schoonbeke uit Antwerpen via koning Karel-V vergunning gaf hier turf af te graven (brandstof voor zijn bierbrouwerijen en baksteenovens voor de bouw van de Antwerpse stadsmuren)?
 • via pas gegraven kanaaltjes (griften) aan Gilbert de gelegenheid bood de turf te verschepen en hij zo een fortuin kon vergaren?
 • zowel ‘n stad van predikanten als van fabrikanten is geweest?
 • ‘n Joodse kerk bezat die in WO II door NSB-ers - dus niet door Duitsers - is leeggeroofd?
 • een plakkaat ter herinnering aan deze synagoge aanbracht op een pand aan de Synagogestraat, terwijl de kerk zich niet daar, maar om de hoek aan het Verlaat bevond?
 • drie brouwerijen heeft gehad, maar ook grote wolweverijen en sigarenfabrieken?
 • zijn wolweverijen dankte aan eerdere huisvlijt, en de wol verkreeg van grote kuddes schapen op de heidevelden tussen Rhenen en Veenendaal plus de Veluwse heidevelden?
 • sigaren ging fabriceren mede omdat er aan de zuidkant van de Heuvelrug bij Rhenen, Elst en Amerongen tabak werd geteeld?IMG 2187

 Weet u dat Jaap dit alles slechts als inleiding gebruikte voor zijn betoog ?

Dat hij bovenstaand feitenrelaas (en nog veel meer) zonder hapering, op zo’n vijf locaties op loopafstand van de Cultuurfabriek  afstak in een bijna twee uur durend betoog?

Dan begrijpt u dat een stadswandeling met Jaap Pilon een uitzonderlijke gebeurtenis was en is!

 

Arboretum Wageningen: Een feest voor de zintuigen

zo vertrok op woensdag 16 mei een groep botanici-in-de-dop naar een beroemde bomen- en plantentuin. Een groep wegbereiders, zes man sterk, ging per fiets (model gedateerd, dus zonder motor). De rest van het gezelschap, 17 in getal, liet zich per luxe automobiel vervoeren. De laatste groep zat iets eerder aan de koffie-met-denkbeeldig-gebak dan de pedaalvrienden, die vooraf nog de moeite namen – al of niet gepland – om de omgeving te verkennen.

IMG 2111Na dit voorspel werd het ernst: onze gids de heer Dedde Smid, directeur van ‘Belmonte’, stond gereed om ons het 17 ha grote paradijs - dagelijks vrij toegankelijk - te tonen. En dat deed hij met verve en met terechte trots. Eerst vertelde hij over de geschiedenis van het landgoed, die teruggaat tot 1845 en over de baronnen van de adellijke familie Tierry Juste die het sinds eind 18eeuw in bezit hadden.

In 1845 bouwden zij boven op de berg hun villa in Italiaanse stijl met magnifiek uitzicht over de vallei. De villa verdween helaas in WO-II, maar de schitterende vergezichten bleven. Het landgoed kwam in 1936 in bezit van het Geldersch Landschap en de gemeente Wageningen. Vervolgens kocht in 1951 de Landbouwhogeschool het terrein waarna het tenslotte in 1954 voor het publiek werd geopend.

En toen leidde Dedde Smid ons dwars door de spectaculaire botanische tuin met enorme loofbomen, bloeiende perken met planten (het arboretum heeft 10.000 levende planten gedocumenteerd!) en de rozentuin met wel 500 verschillende soorten. Deze rozentuin, uitgebreid met het rozenarsenaal afkomstig van het andere Wageningse arboretum, werd enige tijd geleden opnieuw vakkundig ingedeeld.

En tenslotte, last but not least, is er natuurlijk de – nu in mei - prachtig in bloei staande verzameling rododendrons (azalea’s), die met 1400 stuks de grootste is in de Benelux.

IMG 2127Deze immense tuin werd tot 2009 wetenschappelijk beheerd, maar sindsdien door een groep vrijwilligers onder leiding van opper-tuinman Bert Verbeek en directeur Dedde Smid verzorgd. Door uitgekiend beheer, en technische innovaties (waaronder een ingenieuze ondergrondse bewatering waarbij zonnepanelen een pomp aandrijven die via druppelleidingen voor beregening zorgt) is er volop sprake van duurzaam tuinieren.IMG 2115

Natuurlijk zouden hier tal van uitzonderlijke planten, struiken en bomen kunnen worden genoemd, zoals de Anna Palownaboom, de ‘Davidie’ ofwel Zakdoekenboom, de geurende ‘Blue Silver’- rododendron, etc., maar een hernieuwd bezoek staat iedereen vrij en zegt oneindig meer dan een eendimensionale beschrijving. Bovendien kan het landgoed ook worden benut voor een bruiloft, vergadering of te organiseren feestje.

Ons bezoek werd afgesloten door Roel van de Berg die de directeur bedankte voor zijn uitgebreide toelichting en wandeling, waarbij hij niet naliet het Veenendaals fenomeen ‘Wijs met je Wijk’ in geuren en kleuren toe te lichten.

De feestelijke High Tea van woensdag 18 april 2018

 

Het was een simpele aankondiging in het voorjaarsprogramma: ‘woensdag 18 april: high tea!’. Maar de bijeenkomst, zo gewoontjes vermeld, vormde in werkelijkheid een onbetwist hoogtepunt aan het einde van het voorjaarsseizoen.

High tae 08 Kl

 Er bleek ‘s middags een groot aantal deelnemers aanwezig voor méér dan ‘n aangeklede thee. Eerder een ongemeen gezellig samenzijn met terug- en vooruitblikken en met veel dankbetuigingen voor de door een groot aantal vrijwilligers verrichte activiteiten. High tae 04 KlMaar natuurlijk vormde de overdadig gevulde, meterslange tafel met lekkernijen de echte trekpleister. Iedere aanwezige had zich duidelijk moeite gegeven vooraf zélf een hartig dan wel zoet gerecht te bereiden. En wat viel er al niet te kiezen? Er waren muffins, scones, tartelletjes, quiches, cup cakes, groenteballetjes, bladerdeegpakketjes, en andere hapjes die je fantasie te boven gaan. Kortom, een uitstalling van heerlijkheden waar geen eind aan leek te komen. Wat een demonstratie van gezamenlijke creativiteit! En vooral: hoe lekker dat het was! Maar ook aan de aankleding van de dis was de nodige zorg besteed.High tae 07 Kl 

High tae 10 Kl

Etagères ontbraken net zo min als – geheel in stijl – de gebloemde kopjes, schoteltjes en bordjes. Hoewel: de typisch Engelse zwarte thee met melk en suiker bleek (gelukkig?) afwezig.

High tae 06 Kl

 Roel leidde op charmante en gevatte wijze de bijeenkomst in terwijl Harry toelichting verstrekte bij het op handen zijnde zomerprogramma (zie daarvoor ook de te verschijnen Nieuwsbrief). En tenslotte werden allen die op een of andere wijze de afgelopen periode inspanningen hadden verricht bij talrijke gebeurtenissen en bijeenkomsten door Roel terecht in het zonnetje gezet. 

Rest hier nog vooral de dames van de activiteitencommissie te danken voor de feestelijke inrichting van de zaal en het tuincentrum ‘De Wildernis’ en Roelofsen bloemen voor de mooie bloemboeketten die de tafels sierden. 

 

Workshop Vilten, Klaverjassen en Uitleg Jeu de Boules

Het was op donderdag 12 april een vol programma: liefs drie activiteiten verdeeld over drie zaaltjes!

In dit verslag richten we de schijnwerpers op de klaverjassers. Het gaat bij deze selecte groep, die gecoördineerd wordt door Thea Oosten,klaverjassen foto 1 om geconcentreerd speelgenot: luidruchtigheid is de leden vreemd. Om een idee te krijgen over de gang van zaken, de sfeer,etc. binnen deze kaartgroep hadden wij een kort maar ‘exclusief’ (à la ‘De Telegraaf’) gesprekje met mevrouw Willy Baars.Willy (ik mocht ‘je’ zeggen) blijkt al sinds het actieve begin van de club (september 2017) deel te nemen. Meestal zijn er vier tot vijf tafels bezet; de opkomst blijkt op woensdag iets groter te zijn dan op donderdag. 

klaverjassen foto 3

Volgens Willy gaat het om een heel gezellige groep, waarbij elk viertal toch steeds weer hoopt - hoewel er niet fanatiek wordt gespeeld en zonder inzet - een maat te treffen die bij de les blijft en het eigen behendige spel niet verprutst. Het spel is volgens de geïnterviewde makkelijker dan bridgen en jokeren, maar kent natuurlijk zijn geheimen en varianten. Zo zijn er de spelvormen Amsterdams, Rotterdams en Utrechts. Hoewel Willy geduldig het verschil trachtte uit te leggen, had uw reporter het gevoel te worden getrakteerd op Hogere Wiskunde. Daarom volgde snel de vraag: Wordt er wel eens vals gespeeld? Dat bleek een onbekend begrip voor de geïnterviewde. Wel bekend was ze met de gangbare term ‘

Maar voor zover bekend is er nog niemand van de groep definitief verwijderd, dus zelfs dat ‘verzaken’ blijft voorlopig binnen de perken. Met Willy ging het gesprek verder over de opkomst van nieuwe bordspellen, over eenendertigen (‘een beginnersspel’) en over toepen. Toepen is een luidruchtiger vermaak, waarbij men op bepaalde momenten geacht wordt op de tafel te kloppen.(In jeugdherinneringen van de interviewer ontaarde dit kloppen vaak in het geven van dreunende mokerslagen, waarbij je moest vrezen voor het behoud van het meubilair'.Dit kan natuurlijk ook te maken hebben gehad met de sociale omgeving waarin uw reporter in die tijd verkeerde.) Na aanvullend nog informatie te hebben gekregen over troefplicht, puntentelling, stuk,roem en kraken, verliet uw reporter met een krakend hoofd de lokaliteit. Onvoorstelbaar dat je ook zonder een druppel drank zo in de war kunt raken!verzaken’, dat is het onbedoeld fouten maken (ja, zo kun je het ook noemen!) waarop sancties staan.

Na Willy hartelijk te hebben bedankt voor de in korte tijd verkregen informatie, uitte zij nog de wens om bij de start van een kaartmiddag met nummertjes te werken, zodat er automatisch van kaartgezelschap wordt gewisseld. Uw reporter zegde toe dit te vermelden. Bij deze! Vanwege het interview hierboven komt een verslag over de workshop vilten en jeu de boules te vervallen. Hierbij een paar foto’s van de workshop Vilten!

vilten foto 1    vilten foto 2vilten foto 3

  

  fotoimpressie workshop jeu de boules 

jeudeboules foto 1

jeudeboules foto 2

 

Huisarts Nico Wolswinkel legt uit

 

Een van de meest verrassende vragen bij de lezing over ouderdom van huisarts Nico Wolswinkel was: ‘Is het vrouwenhart anders dan het mannenhart?’

Menigeen verwachtte bij deze vraag wellicht een romantisch getinte ontboezeming of pakweg een verwijzing naar het lied ‘Een vrouwenhart’ van de Belgische Dana Winner, met zinnen als: ‘Mijn hart zoekt zo naar jou als alleen een vrouwenhart dat kan.’En ergens op internet valt te lezen: ‘Hoewel minder miskend, is het vrouwenhart nog niet helemaal gekend.’ Met deze fraai rijmende uitspraak kun je ook alle kanten uit, fysiek en romantisch.

Maar ter lezing bleek alles heel wat concreter. Het ging wel degelijk om een vraag rond verschillen die ook cardiologen bezighoudt.

Tijdens de lezing op woensdag 4 april konden wij, ouderen, vernemen wat ons mogelijk te wachten staat als we simpel doorgaan met ademhalen. Zoals bekend hoeft het vervolg niet louter leuk en aangenaam te zijn.Wolswinkel foto 1

Maar beter goed voorbereid de toekomst tegemoet dan onverhoeds te worden overvallen door kwalen die je had kunnen voorkomen of op z’n minst verzachten.

(Voor degenen onder u die nog eens willen nalezen wat zoal ter  sprake kwam, verwijzen we hier graag met een link naar de powerpointpresentatie van Nico Wolswinkel.)

Hier staan we vooral even stil bij een interessant onderdeel van de lezing die handelde over ‘Vallen en valpreventie.’ Op dezelfde 4 april bevatte de ‘NRC’ namelijk een artikel van Wim Köhler dat naadloos bij dit onderwerp aansloot, nl. een onderzoeksresultaat onder de kop:  ‘Aantal 80-plussers dat na val overlijdt verzesvoudigd.’ Uit dit bericht de volgende citaten:

‘Het aantal 80-plussers dat na een ongelukkige val overlijdt, is sterk toegenomen: van 391 in het jaar 2000 naar 2.501 in 2016. Die ruime verzesvoudiging blijkt uit de overlijdensstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Er is waarschijnlijk niet één oorzaak voor de toename aan te wijzen, schrijven drie Nederlandse valonderzoekers in een dinsdag gepubliceerd kort artikel in het  Journal of the American Medical Association.  

Klaas Hartholt van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, de eerste auteur van het artikel: „Belangrijk is in elk geval dat oude mensen langer thuis blijven wonen, dat ze ook ouder worden, vaak aan meerdere ziekten lijden en vaak veel medicijnen slikken.” Die medicijnen zijn misschien heilzaam, maar sommige verhogen de valkans. 

Een onverwachte oorzaak, schrijven de onderzoekers in hun artikel, kan zijn dat oudere mensen tot op hogere leeftijd actiever blijven, waardoor ook hun kans op een akelige val toeneemt. 

Er was in deze eeuw een forse groei in het aantal 80-plussers, maar dat verklaart de groei bij lange na niet, want ook de sterfte gemeten per honderdduizend 80-plussers steeg tot ruim het drievoudige, van ongeveer 100 naar 365 per 100.000 in 16 jaar tijd.

De definitie van een ongelukkige val is duidelijk: zo’n val wordt als primaire doodsoorzaak aangewezen als iemand binnen dertig dagen na een val overlijdt. Hartholt: „Dat overlijden kan dus ook direct thuis gebeuren. Maar als iemand na een val een hersenbloeding krijgt of een heup breekt, kan een patiënt ook in het ziekenhuis of verpleeghuis zijn. Altijd komt er na zo’n overlijden in Nederland een lijkschouwer langs om de doodsoorzaak vast te stellen. Om te beoordelen of het echt een ongeluk was.” 

Het onderzoek laat niet alleen zien dat de kans op een ongelukkige dodelijke val de afgelopen jaren is toegenomen, maar ook dat de kans op de dood na een val bij hoger wordende leeftijd steeds verder stijgt. In 2016 stierven 149 per 100.000 80- tot 84-jarigen na een ongelukkige val. Bij 95-plussers lag die sterfte bijna tienmaal hoger: 1.367 per 100.000 mensen. Het betekent voor 95-plussers een jaarlijkse kans van ruim 1 procent op de dood na een val.Wolswinkel foto 2

„Het voorkomen van een val bij ouderen is een beetje als het zoeken naar een heilige graal”, zegt Hartholt. Alleen stoppen met multimedicatie is niet voldoende. De oorzaak voor vallen bij ouderen kent meerdere oorzaken en er is daardoor niet één oplossing. 

De huisarts kan ouderen verwijzen naar een valkliniek bij afdelingen klinische geriatrie, waar wordt gezocht naar een onderliggende oorzaak. Hartholt: „Zo kan het zijn dat iemand naar de oogarts moet om te kijken of het zicht voldoende is, naar de fysiotherapeut om valtraining en oefeningen te krijgen en komt er iemand thuis langs om losliggende kleedjes op te ruimen.”’

Tot zover het NRC-artikel en tot zover ook de lezing!

Voor diegene die de presentatie van Nico Wolswinkel wil nalezen klik HIER

 

Paasbingo 2018

paasbingo foto 1

Bijna veertig deelnemers zaten op 29 maart jl. rond de klok van tweeën ietwat gespannen met hun bingokaartjes gereed. Vandaag zou de paashaas hen verrassen met cadeautjes, mits ze de goede nummers wisten aan te kruisen.

De paashaas, ditmaal sober gekleed en direct als legale inwoner van de wijk herkend, draaide - geflankeerd door ‘n charmante dame die de ‘haas’ bij de les hield - zijn molen en noemde vervolgens nummers in willekeurige volgorde.

Al spoedig draaide deze mallemolen menigeen ‘n rad voor ogen. Gevolg: deelnemers die met foutief aangekruiste kaarten dachten een chocoladefiguur in de wacht te slepen. Streng doch rechtvaardig werden zij door de bingomeester terecht gewezen en werden hun kaarten vernietigd.

paasbingo foto 2

De sfeer was desondanks prima en de deelnemers, naarmate de ene na de andere fraaie prijs werd bemachtigd, fanatieker. Of moet je zeggen: geconcentreerder? Steeds enthousiaster hoorde je ‘bingo!’ roepen en steeds leger werd de tafel met uitgestalde heerlijkheden.

Tenslotte restte er alleen een kolossale hogedrukspuit, bekwaam afgetroggeld bij een landelijk bekende grootgrutter. Op die spuit mocht slechts een kleine groep welgestelde deelnemers gokken.En zo verdween ook dit nauwelijks te vervoeren gevaarte uiteindelijk naar een pand aan de goudkust. Tsja, ook in Veenendaal wordt de kloof zichtbaarder! Hoe dan ook, iedereen klapte, dus van jaloezie geen sprake! 

paasbingo foto 7

Ja, en dan de echte Paashaas die langs zou komen; waar was die gebleven?

Welnu, omdat Nederland al genoeg te stellen heeft gehad met de recente sinterklazernij rond 5 december, besloot ons bestuur de echte paashaas de toegang te ontzeggen. 

U ziet hem op bijgaande foto in de keuken van de kerk klaarstaan vlak voordat hij poogde onze bingomiddag te ontregelen!

 

 

 

 Een kort verslag van de workshop Voorjaar op 21 maart 2018

Lentekriebels

Het voorjaar zit in de lucht en de aanwezigen hebben er zin in!

Na een onverwacht koude periode met een ijskoude oostenwind hebben we het wel gehad met die winter.

En de dames hebben weer mooie stukken gemaakt, die als voorbeeld dienen voor de creatievelingen. eieren

En dus aan de slag, alles staat alweer keurig klaar op de tafels.

Het begint met het verven van de eieren, echte nep-eieren hoor en tja, zoals en bekend spreekwoord zegt:

1 ei is geen ei, twee ei is een half ei en drie ei is een paasei…

Dus minimaal drie stuks worden in allerlei lekker felle kleuren geverfd.

eieren op stokjesOm daarna, heel handig op stokjes, te kunnen drogen.

Dan is het tijd voor de opmaak van de schalen, rond of vierkant.

En er staat weer genoeg om mee te werken :

Mos, takjes, veertjes, kievietseitjes, allerlei paasversieringen en een heleboel viooltjes.

Het was nog wel een dingetje, dat het mos in de kistjes nog redelijk bevroren was….

Deze hadden de nacht in de achterbak van de auto van één van de dames gestaan en ja, ook deze nacht had het flink gevroren.

Maar het kwam allemaal weer goed..

Iedereen zoekt de spulletjes bij elkaar en gaat enthousiast aan de slag.

Het is altijd weer leuk om te zien hoe iedereen er op zijn eigen manier weer iets moois van weet te maken.

En men helpt elkaar ook en er is zelfs tijd voor een gezellig praatje. samen

En dan is het  tijd voor koffie en thee, maar de meesten willen graag verder werken!

Ook deze keer goed begeleid en van advies voorzien door ons creatieve team.

Aan het eind van de middag ging iedereen tevreden naar huis met een mooie creatie voor op de Paastafel.

 

Wijnproeverij 14 maart 2018

Afgelopen woensdag heeft een kleine groep wijnliefhebbers zijn hart kunnen ophalen aan kwalitatief hoogstaande wijnen.

Onder de bezielende leiding van registervinologe Esther Zwanink-Stevens werden ons drie fraaie witte wijnen en drie rode wijnen aangeboden.

Esther is werkzaam bij de Heeren van de Wijn, een jonge wijnhandel met een vestiging in Veenendaal. 

Bij een proeverij gaat het er niet alleen om de wijnen te proeven, maar ook om informatie te krijgen! En wel over de verschillende druiven en hun gebieden over de hele wereld. Maar ook over de verschillende wijnboeren en hun visie op wijn maken. Dit kwam dan ook ruimschoots aan bod.

Er zijn de traditionele wijnlanden: Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk.

En de (relatieve) nieuwkomers: Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Argentinië,Chili.

De proeverij startte met een heerlijke sprankelende Cava van het huis Maria de la Luz. De druiven worden met de hand geplukt en er wordt gewerkt met respect voor het milieu!

Cava wordt ook wel de Spaanse champagne genoemd, maar afkomstig uit meerdere streken.

Dan volgden drie witte wijnen:

Als eerste een Stiegelmar Grüner Veltliner uit Oostenrijk, een frisse, fruitige (appel-) wijn. Deze druif is het meest aangeplant, de wijn rijpt niet in houten, maar in RVS vaten.

Als tweede  een glas Barrique d’Or Sauvignon Blanc, uit de Loirestreek. Hierin tonen van citrus, bloemig, een tikkeltje zurig.

Als derde een glas Extrat de Romarion Chardonnay, van een vollere, vettere druif, op hout gelagerd. Deze is wat voller van smaak daardoor en een tikkeltje romiger (door de hinten van perzik)!

Je hebt een voorkeur voor de één of de ander, over smaak valt niet te twisten!

Na de pauze gingen we door met de rode wijn.

Als eerste een glas Domaine Clavery Rouge van de  cabernet sauvignon, een stevige druif,  en Syrah. Je proeft hierin zwarte bes.

Als tweede een glas Kaiken Reserve Malbec, van een Bordeaux-druif, maar deze wijn komt uit Argentinië, de streek Mendoza. Hierbij vertelde Esther iets over het ontstaan van dit wijnhuis, gestart vanuit het Chileense wijnhuis Montes. Deze wijn heeft een zachte afdronk…

Als derde en laatste een glas Corte Figaretto Ripasso, uit Italië. Een heerlijke wijn uit de streek Valpolicella in het noorden, van een wijnboer met een geheel eigen visie op wijn maken. Een vrij droge, zachte wijn met een licht fruitige smaak.

De meeste wijn uit deze streek is de standaard wijn, ook wel Classico genoemd!

De Ripasso is een wat luxere variant.

Niet alleen de wijnen waren prima, zij werden vergezeld van heerlijke stukjes kaas, naast het aanwezige stokbrood. Deze kaas was speciaal bij de wijnen uitgezocht door kaasboer Cromwijk uit Papekop, die met zijn kar wekelijks op het pleintje bij de Ellekoot staat.

Al met al een geslaagde middag en om u gerust te stellen, alle glazen zijn niet geheel door de deelnemers leeg gedronken, zoals het hoort bij een wijnproeverij…

We konden allemaal ‘redelijk’ nuchter weer naar huis.

 

 

 

Filmer met hart en ziel vertelt over het maken natuurdocumentaires

FreekV foto 1

Op donderdag 8 maart heeft een grote groep wijkbewoners kunnen genieten van een sprankelende voordracht geïllustreerd met schitterend filmmateriaal.

Het was onze eigen ‘hoffotograaf’ Freek Visser die ons liet meebeleven hoe hij enkele jaren geleden twee documentaires samenstelde, uitgezonden via RTL-Utrecht, over de natuur.

Meer in het bijzonder werden daarbij twee mensen gevolgd die elk op hun eigen wijze zich intensief bezighielden met duurzame landbouw, veeteelt en met natuurbehoud.

In de eerste documentaire: Ik boer op mijn manier’, volgden we Dries van Dijk, een kleine boer. In de tweede: Natuurbeschermer met hart en ziel’, stond de vrijwillige boswachter Ron Martens centraal.

Maar voordat Freek ons de documentaires toonde, maakte hij ons vertrouwd met het werk, de voorbereiding en de aanpak van een filmer die zo’n klus moet klaren. En dat blijkt niet zo simpel te zijn als het lijkt. Het idee dat je even met een camera op zak de natuur in kunt trekken en filmen wat je voor de lens krijgt, werd bij de toehoorders snel om zeep geholpen.

In totaal was er met het maken van de twee documentaires vier jaar gemoeid. Tijd die nodig was om op zoek te gaan naar geschikte personen voor een boeiend verhaal. Vervolgens was het zaak de betrokkenen zover te krijgen dat ze aan het maken van een film wilden meewerken; in het geval van boer Dries nog niet zo simpel! Dan het plannen en construeren van een consistent verhaal waarin beeld, interview en muziek elkaar ondersteunen en een duidelijke boodschap over het voetlicht komt. En tenslotte het eigenlijke werk: het verkrijgen van voldoende opvallend beeldmateriaal verspreid over de vier seizoenen.

FreekV foto 2Freek wist boer Dries van Dijk uiteindelijk over de streep te trekken door bij een van zijn voorbereidende contacten opnames te maken van zijn hond. Omdat deze helaas spoedig daarna overleed, bleken de gemaakte beelden zodanig effect te sorteren dat Freek daarna carte blanche voor zijn project kreeg.

In een mooie reportage zien we hoe, na het bouwen van een schuil- en observatiehut, dieren zoals herten, ca. 150 schapen en lammetjes, wat koeien en wat gevarieerd pluimvee op zijn boerderij worden gespot. Een boerenbedrijf dat opvalt door zijn beheer: hier geen ‘groen asfalt’, zoals Dries de omliggende weiden van zijn buren typeert, maar 20 hectaren weiland waarin bloemen en planten zich kunnen ontwikkelen zonder direct te worden gesnoeid of overmatig bemest.

Dat deze bezorgde - en de natuur liefhebbende boer - zijn aanpak en kleinschalige bedrijf moest opgeven, kun je de schrijnende afloop noemen van een gevecht tussen oude waarden en moderne bedrijfsvoering. Of, anders gezegd: tussen een door de overheid gesubsidieerd natuurgebied (i.v.m. verscheidenheid) contra de intensieve landbouw en veeteelt.

FreekV foto 5

Ron Martens zien we in de tweede docu aan het werk als boswachter en BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) in natuurgebieden van het ‘Utrechts Landschap’, zoals ‘de Blauwe Kamer’, ‘Palmerswaard’ en ‘Laarsenberg’ en tenslotte op zijn onderzoeksgebied-naar-adders bij Stroe.

Deze bevlogen natuurbeschermer volgen we bij zijn waarnemingen met bevers, weidevogels en wat niet al, maar vooral bij zijn gefilmde ontmoetingen met ringslangen en adders. Spectaculair was daarbij het door Freek gefilmde paren van ringslangen waarbij maar liefst zeven mannetjes een vrouwtje belaagden om te kunnen paren. Zo’n wriemelde hoop van door elkaar kronkelende slangen wordt ook wel een ‘paarbal’ genoemd, oftewel een erotisch treffen in de ons omringende natuur.

 

 

 

 Online privacy en computercriminaliteit  ofwel: Hoe houd je je digitale leven privé?

online privacy foto 3

Donderdagmiddag 22 februari was ICT-expert Gerard Nettenbreijers zo vriendelijk te komen uitleggen hoe wij onze privacy op computer, smartphone en tablet het beste kunnen beschermen.

Immers: adverteerders volgen je online, bedrijven verzamelen informatie om gebruikersprofielen op te stellen en criminelen hengelen naar je bankgegevens.

In veel gevallen wensen we daar een stokje voor te steken, ook al hebben we natuurlijke niets te verbergen. Maar alles delen met Jan en alleman, is het andere uiterste.

Dat beschermen van je digitale leven blijkt echter niet altijd even gemakkelijk. Sterker nog: na alle informatie die Gerard ons verstrekte, bekroop menigeen van de ruim vijftig aanwezigen de neiging zijn of haar computer verder maar definitief in de slaapstand te zetten. Dat is inderdaad verreweg de veiligste oplossing, maar daar hebben we die dure apparaten natuurlijk niet voor aangeschaft. En omdat surfen op het internet zo gezellig en praktisch is, is het logischer om de tips die Gerard ons aan de hand heeft gedaan, toch maar te raadplegen.

online privacy foto 4

Niet iedereen heeft tijdens de lezing driftig aantekeningen gemaakt. Daarom is het plezierig dat we alle suggesties op deze site van WmjW nog eens rustig kunnen nalezen. Een website niet alleen ongekend veilig, maar ook nog eens bijzonder instructief.

Gewoon hier klikken en u treft de informatie van Gerard keurig geordend aan. Goedkoop èn makkelijk! Inderdaad totaal anders dan bij de belastingdienst.

 

 

 

Workshop Dikke Dames; een schilderhappening 

Een dikke dame vormde het middelpunt van de workshop, gehouden op woensdag 14 februari. Niet een fysiek aanwezige - tussen de groep deelnemers -  maar een humoristisch uitgedoste dame van de Rotterdamse schilderes Els van Leersum die als voorbeeld diende. 

Dikke Dames foto 9

Het ging dus niet om een Harry Potter-dame, zoals abusievelijk in de uitnodiging vermeld, hoewel dikke dames als geliefd onderwerp wel meer in de kunst figureren. Denk o.a. aan Peter Paul Rubens met zijn weelderige vrouwenfiguren, Niki de Saint Phalle en in de beeldhouwkunst: Henri Moore.

Het werd een kleurrijke gebeurtenis. Bij binnenkomst vielen vooral de als met witte tafellakens gedekte tafels op, waarbij slechts de verwachte fonkelende glazen, flessen wijn en het glinsterend bestek ontbraken. In plaats daarvan sierden nu schilderbenodigheden de tafels en konden de gretige deelnemers, na een inleiding door Sylvia, onmiddellijk met acrylverf en de klaarliggende basisschetsen hun creatieve honger stillen.

Dikke Dames foto 7

En dat gebeurde duidelijk met overgave. Gehuld in schilderschorten en gewapend met een set penselen ging men aan de slag. De stilte en de concentratie bij de aanwezigen deed denken aan de finale van een onderlinge wedstrijd, maar het was meer het volledig opgaan in een creatieve sensatie die men waarnam.

Dikke Dames foto 6

 

De resultaten mochten er zijn en leverde een schat aan Dikke Dames in de meest kleurrijke uitdossing op. Kortom, een geweldige bijeenkomst, waarvoor vooral Sylvia Lefering met haar voorbereidende inspanningen, naast Anneke Bakker en Thea van Vliet, alle lof toekomt!

 

 

 Erven, schenken en levenstestament

foto 3 Olenz

 Dat de activiteitencommissie in de roos geschoten heeft geschoten met dit onderwerp was wel duidelijk. Op donderdag 8 februari jl. waren ruim 80 deelnemers aan Wijs met je Wijk West aanwezig om naar het verhaal van kandidaat-notaris Koen van den Berg over erven, schenken en het maken van een levenstestament te luisteren. Het was een levendige bijeenkomst. Allereerst omdat Koen plezier in zijn vak en in dit onderwerp heeft. Dat straalde er van af. Maar ook door de vele vragen uit de zaal die hij duidelijk en met humor wist te beantwoorden.

Uitgangspunt voor het uitleggen van deze toch wat ingewikkelde materie was het 'standaardplaatje': man, vrouw met 2 kinderen, in gemeenschap van goederen getrouwd.

plaatje lezing OlenzAan de hand hiervan nam Koen ons mee langs de verdeling van de nalatenschap en de erfelijke verkrijging. Maar ook  wie je allemaal kunt onterven als je daar zin in hebt. En natuurlijk de erfbelasting met allemaal rekensommetjes. Om hier een beetje mee te kunnen spelen werd het nut van het tweetraps testament uitvoerig toegelicht.

Na de pauze werd door Koen nut en noodzaak van het levenstestament toegelicht. Duidelijk werd dat het in een aantal gevallen zeer nuttig is om een levenstestament te hebben. We kunnen allemaal tijdelijk of voor lange tijd wilsonbekwaam worden. Vooral bij bevoegdheden rond financiën en bezit kunnen zich zonder levenstestament vervelende situaties voordoen. Hoewel het levenstestament vormvrij is, blijken banken toch alleen de door de notaris opgemaakte levenstestamenten te erkennen. Koen waarschuwde voor het opnemen van een euthanasieverklaring in het levenstestament.

Al met al een leerzame en levendige middag. Wie de presentatie van Koen nog eens lezen: klik hier.

Goede voeding en beweging

foto 1 presentatie Jnny Stringa

Op woensdagmiddag 31 januari hield Jenny Stringa in de Westerkerk voor bijna 60 mensen een enthousiaste en boeiende lezing, getiteld: ‘Het belang van goede voeding en beweging bij ouderen’

Het meest opvallende kenmerk van de bijeenkomst was toch wel, naast het hoge informatiegehalte, de duidelijke betrokkenheid van de toehoorders bij het onderwerp en de interactie die daardoor ontstond.

Jenny Stringa, hoewel van huis uit psycholoog, bleek niet alleen boeiend over het menselijk brein te kunnen vertellen, maar ook uitstekend op de hoogte van alles wat met voeding, vitamines en mineralen te maken heeft. Daardoor werd haar pleidooi - gericht aan ons, ouderen, om meer te bewegen en beter te letten op het voedsel en de drank die we dagelijks consumeren - een duidelijk onderbouwd, breed betoog.

De veelheid aan informatie die Jenny Stringa ons verschafte, laat zich uiteraard niet in een paar zinnen samenvatten. Zo’n poging zou aan de inhoud van haar lezing ernstig tekort doen. Daarom hieronder een summiere opsomming van onderdelen die in de lezing de revue passeerden.

plaatje 1 bij lezing Jenny Stringa- Wat heeft bewegen met je hersenen te maken?

- De hippocampus en zijn functie voor het geheugen.

- Hersencellen en hun verbindingen (neurotransmitters).

- Wat doet bewegen voor je brein?

- Het belang van juiste voeding voor de conditie van de hersenen.

- Voeding: bij elke maaltijd zijn proteïnen, koolhydraten en  fruit/groente noodzakelijk.

- Het belang van het ontbijt.

- Het belang van anderhalve liter vocht per dag.

- Voedsel en ouder worden: een veranderend eetpatroon.

- Vitamines: gebruik en misbruik.

 . . . en verder voegde Jenny Stringa nog de volgende steekwoorden aan haar betoog toe: 

foto 3 presentatie Jenny Stringa

-   Alcohol en roken (allebei onnodig!)

-   Beperk het gebruik van zout en suiker!

-   Rust tegen stress!

-   Blijf actief door minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen

-   Train je geheugen!

-   Sensorische stimulatie, ofwel gebruik/train alle zintuigen!

-   Daag jezelf uit!

Voor degenen die de presentatie van Jenny Stringa willen nalezen: klik hier.

Help vogels de winter door

foto 2 vogels de winter door

Afgelopen donderdagmiddag was het dan zover. Ongeveer 25 deelnemers, vooral dames, maar ook één heer, meldden zich bij de Westerkerk voor de workshop: “vogels de winter door”. De ruimte was er duidelijk klaar voor: de tafels beschermd met plastic zakken en een heleboel spulletjes om mee aan de slag te gaan.

Dozen met mos, takken, dennenappels, groot en klein, vetbollen, gierst, pinda’s, potten pindakaas, meer dan genoeg om lekkere traktaties voor de vogels te gaan maken. Er hingen diverse prachtige voorbeelden aan de muur, voldoende inspiratie dus!

Maar nu zelf aan het werk; het was een inspannende, maar ook ontspannende bezigheid.

Zelf weer pinda’s rijgen, pindakaas smeren op dennenappels, een lekker smeuïg werkje en daar dan weer vogelvoer op, een hele uitdaging.foto 1 vogels de winter door

Er werd, onder enthousiaste begeleiding van de creatieve dames Thea van Vliet en Anneke Bakker, hard gewerkt, maar er was ook tijd voor een praatje met deze en gene . . .

Tussendoor nog tijd voor een kopje koffie, hoewel sommige dames zich de tijd voor een pauze nauwelijks gunden.

foto 5 vogels de winter door

Maar de resultaten waren er dan ook naar, op de foto gezet door onze vaste fotograaf Freek Visser. We hopen dat de vogels blij zijn met de traktaties, want dat was de opzet natuurlijk.

 En . . . u weet het, afgelopen weekend was het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling! Daaruit blijkt vast een behoorlijke stijging van het aantal vogels in Veenendaal West, dat kan niet anders! Missie geslaagd . . .

 

 Roadtrip door Amerika

foto 2 Anita Tijdeman roadtrip door Amerika

 Woensdagmiddag 17 januari was er opnieuw een boeiende lezing in de Westerkerk. Dit keer konden de aanwezigen een gereconstrueerde reis meebeleven die Anita en Leo Tijdeman in 2016 ondernamen.

In 1952 vertrok Anita’s vader, werkzaam bij het metaalbedrijf ‘Dikkers’ in Hengelo, in het kader van het Amerikaanse ‘Marshallplan’ met de ‘Nieuw Amsterdam’ naar Amerika. Tijdens een studieproject van een jaar maakte hij van de gelegenheid gebruik om met drie collega’s een vakantiereis van St. Paul in Minnesota naar Los Angeles, vice versa, te maken. Een autoreis waarbij ze in tweeënhalve week tijd zo’n negenduizend kilometer aflegden.

De vader van Anita overleed toen zij 6 jaar oud was, reden waarom zij aan hem weinig over die reis had kunnen vragen. En zo ontstond later bij haar het verlangen die toenmalige trip te herbeleven door het spoor van die reis vierenzestig jaar later zo nauwkeurig mogelijk te volgen. 

foto 5 Anita Tijdeman roadtrip door Amerika

Na een zoektocht op internet maakten Leo en Anita contact met nabestaanden van de toenmalige reisgenoten die hen vervolgens foto’s en dia’s stuurden. Ook legden ze contact met de ‘Hamline University’ in Mineapolis van waaruit de deelnemers in 1952 werden begeleid. Aan de hand van een paar verslagen die Anita’s vader naar zijn werkgever stuurde en het verzamelde fotomateriaal werd het hele traject uitgezet en kon het avontuur beginnen. 

foto 6 Anita Tijdeman roadtrip door Amerika

 

Anita en Leo trokken er zes weken voor uit waarin ze ruim twaalfduizend kilometer aflegden dwars door dertien van de vijftig staten die Amerika telt. Als ervaren kampeerders kochten ze bij aankomst een tent en ‘n simpele kampeeruitrusting waarmee ze van start gingen.

Na een rondleiding bij de ‘Hamline University’ en een gesprek met een 93-jarige professor die bij de begeleiding in 1952 betrokken was, begonnen zij, na vier dagen in St. Paul, aan hun reis. Het werd een enerverende en avontuurlijke tocht waarbij ze gelukkig een groot aantal plekken, vermeld in het bewaarde fotoboek en in verslagen, terug konden vinden. Extra hoogtepunten vormden hun uitstapjes naar nationale parken zoals het ‘Yellow Stone Park’, het ‘Grand Teton Park’ in Wyoming, het ‘Yosemite Park’, waar ze prachtige wandelingen maakten en onalledaagse ontmoetingen met beren, slangen en ander wild hadden.

Verder maakten ze een rondvlucht boven de ‘Grand Canyon’ en bezochten het van de Bonanza-films bekende ‘Virginia City’. Ze verbleven in het meest authentieke spookstadje van het Wilde Westen ‘Bonie’, bekend vanwege het goud dat er ooit werd gedolven. Ook genoten ze nog in Colorado Springs van de schitterende ‘Red Rock Canyon’ en van de gigantische ‘Hooverdam’.

 

De biljartgroep gaat van start

IMG 0224

Op vrijdag 12 januari 2018 is de nieuw opgerichte biljartgroep voor het eerst bijeen geweest in de Eglantier om afspraken te maken. Er waren 11 van de 12 'krasse knarren', zoals ze zichzelf noemen, aanwezig en de stemming zat er al snel in. Er bleken veel starters van het mooie spel of men had het al zeer lange tijd niet meer beoefend. Gelukkig bleek een zeer ervaren lid in de persoon van Hans Esterik bereid om instructielessen te geven. Deze kunnen worden ondersteund door filmpjes die op Youtube te vinden zijn, maar allen vonden de praktijklessen aantrekkelijker. Het gaat tenslotte om de gezelligheid. Verspreid over vaste en een aantal variabele tijdstippen kan er van nu af aan vrijwel de hele week worden gebiljart, ook in het weekend. 

 

Filosofiegroep is gestart

Naamloos

Op woensdag 10 januari is de filosofiegroep van start gegaan. Er hebben zich 10 wijkbewoners aangemeld. Een gemêleerd gezelschap met verschillende achtergronden, 3 mannen en 7 vrouwen. Ook al bleek de zaal in de Eglantier bezet en moesten we ons behelpen in een kantoorruimte, er heerste direct een prettige stemming. Een groot aantal deelnemers had zich nog nooit met filosofie bezig gehouden. Een minderheid wel en zij kunnen helpen bij het zoeken naar meer wijsheid. Zo werden er al snel veel inzichten uitgewisseld over de stelling van Socrates: ' Er is meer één hoogste goed: kennis; en er is maar één kwaad: onwetendheid'. Het gaf veel stof tot gesprek en riep direct al vragen op: wat is kennis eigenlijk, en soms is het prettig onwetend te zijn. We kunnen of willen niet alles weten. Kortom: een gezellige discussie met respect voor elkaars standpunten.  Afgesproken is om telkens om de drie weken bijeen te komen bij de deelnemers thuis die daarvoor voldoende ruimte hebben. De eerstvolgende keer gebruiken we een youtube filmpje over geluk om met elkaar in gesprek te gaan.

 Op pad met de WmjW-wandelgroepen

Bij de start, aan de Cuneraweg, van de wandeling op 8 januari – de eerste van het nieuwe seizoen in 2018 – werd meteen duidelijk dat er van algehele verbroedering/verzustering sprake zou zijn. Niet alleen de club van wijk West bleek namelijk present, maar ook de wandelgroep Petenbos. En zo vertrok rond tien uur een groot gezelschap, opgesplitst in enkele groepen, het bos in, om er rond twaalf uur – gelukkig compleet – weer uit op te duiken.

IMG 9385

 

Bij de wandelaars bleken naast oudgedienden zich ook nieuwe leden te hebben aangemeld die eveneens, aangetrokken door het schitterende weer, de kou voor lief namen en gezellig koutend met elkaar de benen strekten. 

De rondwandeling via de groene-paaltjes-route van het IVN voerde langs het landgoed Prattenburg en verder door een gevarieerd heuvelachtig bosgebied, met o.a. prachtige beukenlanen en fotogenieke plekjes. Een gebied dat vooral voor de ‘harde kern’ inmiddels bekend terrein moet zijn. Die heeft namelijk sinds de eerste wandeling, op maandag 21 augustus van het afgelopen jaar, inmiddels zo’n 150 km door de omgeving van Veenendaal gestruind. En dat steeds onder de bezielende leiding van het sneeuw, regen en wind trotserende tweetal Jan van Oeveren en Theo Hattink en hun begeleidende staf. 

Namens de deelnemers: ‘hulde en dank!’

Dat betekende voor dit uitstapje echter geen einde oefening, want aansluitend was er nog een gezellige koffiebijeenkomst in het restaurant de ‘Drie zussen’. Met de gezusters kon men helaas geen kennis maken, maar in de gezellige ambiance van het restaurant wel intenser met elkaar! En is dát niet juist het hoofddoel van ‘Wijs met je Wijk’ ? 

Verslag workshop ‘kerstkrans maken’ woensdag 13 december 2017

Na de bingo-middag met een heuse Sinterklaas – helaas zonder baard; die was blijven hangen aan de stijgbeugel van zijn paard – ging men op woensdag 13 december jl. aan de slag met het maken van kerstkransen.

Onder de dertig deelnemers waren voor het eerst ook twee mannen aanwezig.Kerstkr Kl 06

Hoewel men tegenwoordig genderneutraal dient te blijven, lijkt het toch niet misplaatst hier apart melding van te maken. Temeer omdat beide heren, was het een wedstrijd geweest, met hun kransen van topniveau ’n medaille zouden hebben behaald. (Maar hier spreekt niet een onbevooroordeeld jurylid, dat begrijpt u.)

Kerstkr Kl 03 

   

Natuurlijk kon men kiezen tussen het maken van een deurkrans of een tafel-, schouw-, of kozijnkrans, waarbij de meesten kozen voor de liggende variant, waarin kaarsenhouders kunnen worden geplaatst.

    In hoog tempo wisten allen de ronde strokrans die als basis diende, met mos, takjes, balletjes, gekleurde glazen kralen, en wat niet al, om te toveren tot versierde, groene kerstkransen waar menig bloemsierkunstenaar jaloers op zou zijn.

Wat opviel was de concentratie waarmee men aan de slag ging en aan de slag bleef: tijdens de voorgestelde pauze was er nauwelijks iemand bereid om zijn plek aan de werktafel te verlaten.

En opnieuw hulde aan de creatieve dames van de activiteitengroep die ook deze workshop tot in de puntjes hadden voorbereid.

Mocht u geïnteresseerd zijn in het ontstaan van het oeroude traditionele gebruik – zie het zonnewiel bij de Germanen - en in de symbolische betekenis van de kerstkrans, dan biedt internet uitkomst op al uw vragen.Kerstkr Kl 08

Het enige dat deze middag ontbrak was de omlijsting – zo u wilt: de omkransing van het samenzijn - door muziek. Nee, geen Muzak-terreur of tinkelende Jingle Bells’, maar door échte muziek.

Daar gaat het vast nog wel van komen, van die toekomstmuziek.

 

 

 

 

 

Lezing literatuur vanaf 1880 tot heden 7 december 2017

foto Piet van Leeuwenstein

Ondanks het slechte weer hadden toch ruim 40 buurtbewoners hun weg weten te vinden naar de Westerkerk. Allemaal zeer nieuwsgierig naar wat Piet van Leeuwenstein ons ging vertellen over: Literatuur vanaf 1880 tot heden 

Als oud-docent Nederlands wist hij duidelijk waar hij het over had. Om te beginnen wilde hij het vooral “gezellig” houden om ons niet te veel af te schrikken. Want velen van ons hebben niet altijd zulke goede herinneringen aan onze schooltijd en de boekenlijst, tenminste, dat geldt voor mij!

En dat is van alle tijden, dat terzijde…

Maar het verhaal begint toch met wat theorie:

            Wat is Kunst?

            Wat is Literatuur?

            Wat is Lectuur?

Zaken waar je verschillend over kunt denken, ook de kunstenaars en schrijvers zelf. Maar Piet wilde ons vooral laten weten, dat er goede boeken bestaan en het lezen daarvan ons leven kan verrijken! En in die opzet is hij deze middag zeker geslaagd. Wat een schat aan literatuur kent ons land en het ging niet over “de grote drie”: Mulisch, Hermans en van het Reve . . .Lezing Lit 2 Kl

 

Hij had een aardige top-10 gemaakt, van dichters en schrijvers, Vlamingen en Nederlanders, bekende en minder bekende, jong en oud!

 1. Marcel Emants (1848-1923, 75 jaar)
 2. Cyriel Buysse (1859-1932, 73 jaar, Vlaming)
 3. Theo Thijssen (1879-1943, 64 jaar)
 4. Willem Elsschot (1882-1960, 78 jaar, Vlaming)
 5. J.C. Bloem (1887-1966, 79 jaar, dichter)
 6. R.J. Peskens (1909-1987, 78 jaar)
 7. Godfried Bomans (1913-1971, 58 jaar)
 8. Bertus Aafjes (1914-1993, 79 jaar, dichter)
 9. Marga Minco (1920-heden, 97 jaar)
 10. Jan Arends (1925-1974, 49 jar)
 11. Maarten 't Hart (1944 - nu, 73 jaar)
 12. Franca Treur (1979 - nu, 38 jaar)

Door middel van een prachtig opgezette power-point presentatie werden ze allemaal aan ons voorgesteld. Het was duidelijk een familieproject: een schoondochter, die met prachtige stem fragmenten voorlas. Leuke, soms heel oude fragmenten, van ‘You-tube’ gehaald om ons een inkijkje in het leven van een schrijver te geven.

Het eerste deel werd afgesloten met een fragment van een interview van Wim Sonneveld met Godfried Bomans, met de bekende humor van beide heren, herkenbaar voor iedereen.

In de pauze was er koffie en thee met heerlijke zelfgebakken koekjes. Die waren dan ook schoon op, complimenten!

Lezing Lit 3 Kl

Na de pauze was het tijd voor de wat meer hedendaagse schrijvers. 

Al met al een zeer geslaagde middag, vooral ook door de zeer bevlogen spreker en het vele voorbereidende werk, een knappe prestatie! Er valt nog veel te lezen, dat is duidelijk….

 

 

 

 

 

St. Nicolaas bingo, 29 november 2017

st. nicolaasbingo 1 291117

De eerste bingo middag - in het teken van het naderend St. Nicoalaas feest - heeft zich kunnen verheugen in een flinke belangstelling. Ruim 50 deelnemers waren ondanks het waterig koude weer naar de Westerkerk gekomen voor een ouderwets gezellige middag. Onder de bezielende leiding van St. Roel van den Berg. werden 5 rondes gedraaid, waarbij per ronde 3 leuke prijzen te winnen vielen. st. nicolaasbingo 2 291117

De sfeer zat er al snel goed in; in de pauze kreeg iedereen een stuk amandelbanketstaaf bij de koffie/thee. Ja, de Sint neemt altijd wat lekkers mee (voor wie zoet is)!

Halverwege het spel had St. Roel nog een verrassing voor de deelnemers in petto: als een echte goedheiligman gaf hij nog een 6e rondje bingo als cadeau. 

st. nicolaasbingo 3 291117

 

Beautymiddag met Oriflame, 23 november 2017

Oriflame 2

Rond 14.00 uur afgelopen donderdag zaten de deelnemers die zich voor deze damesmiddag hadden opgegeven, gereed voor de Oriflame-demonstratie.

Wat opviel bij de binnenkomers in de Westerkerk was het tiptop uiterlijk en vooral de frisse teint van de reeds aanwezige dames. Sommigen vroegen zich daarom af of zij te laat waren gekomen en er inmiddels al een make-up behandeling en huidverzorging had plaatsgevonden. Dat bleek gelukkig niet het geval.

De adviseuses Mariska Knigge en haar collega Bea Methorst die namens het Zweedse cosmeticabedrijf Oriflame de demonstraties zouden geven, leken er niet mee te zitten; ze gingen er duidelijk van uit dat er nog voldoende eer met hun producten en handelingen te behalen viel. 

Oriflame 3

De inleiding door mevrouw Knigge was vakkundig: aan de hand van de Oriflame-brochure maakte zij duidelijk welk surplus dit bedrijf – 50 jaar in Nederland en in 62 landen actief - aan schoonheidsmiddelen, geurtjes, etc. te bieden had. Ja, zelfs voor dít gezelschap, dat weliswaar enige stijging van leeftijd had ondergaan, maar ook zonder cosmetica zich beslist met een jongere garde kon meten.

De twee dames-consulenten wisten daarom vanaf de start dat zij voor een behoorlijke uitdaging stonden. En vervolgens ging men aan de slag.

Oriflame 1

Er werden twee groepen gevormd en deze en gene dame liet huid en gezicht op professionele wijze verzorgen met opvallende resultaten als gevolg.

Op verschillende tafels stonden de producten uitgestald; iedere aanwezige kreeg volop de kans zich behoorlijk te oriënteren en te informeren.

Na afloop was men het eens: Oriflame is een topmerk! Dat bleek met name toen aan het eind van de middag veel dames alvast bestellingen plaatsten om met de feestdagen anderen - en wellicht ook zichzelf - met schoonheidsmiddelen te verrassen.

 

Presentatie natuurbeleving in en rond Veenendaal op woensdag 15 november 2017

Tot ieders vreugde bezochten meer dan negentig belangstellenden op woensdag 15 november bovengenoemde boeiende lezing.Lezing 2 Kl

In een afwisselende presentatie nam ‘n viertal natuurgidsen de aanwezigen in vogelvlucht mee door het prachtige natuurlandschap in en rondom Veenendaal. Bij die vlucht doken zij met hen omlaag naar bekende plekken, zoals het landgoed Prattenburg, Kwintelooijen/Dikkenberg, de Blauwe Hel en het Egelmeer, en vertelden daar uitvoerig over.

Lezing 1KlMaar natuurlijk kwam er veel meer aan bod, zóveel dat de heren Theo Hattink, Bert Berg, Jan van Oeveren en Dick Vroonland zich rond kwart voor vijf gedwongen zagen hun voordracht wegens tijdgebrek te onderbreken. Geen ramp want de toehoorders beschikten rond dat tijdstip al over zoveel informatie dat zij de komende seizoenen niet doelloos, en blind voor wat hen omringt, door de omgeving struinen.  

Naast historische beschouwingen door Bert Berg rond voornoemde natuurgebieden, volgde men met bioloog Theo Hattink flora en fauna meer in detail en passeerden vlinders, libellen, kikvorsen en zelfs de Rugstreeppad de bezoeker op ‘n denkbeeldige tocht rond Kwintelooijen. Hij informeerde het gezelschap ook over het rietachtige kruid Kalmoes dat niet alleen in dit natuurgebied te vinden is, maar eveneens in het recept van de Hollandse kruidenbitter ‘Beerenburg’.

Verder praatte Dirck Vroonland iedereen bij over de ‘Blauwe Hel’ en Jan van Oeveren maakte de aanwezigen warm voor de maandagse wandeltochten van Wijs met je Wijk-West.

Workshop sieraden maken met fietsbanden op 8 november 2017

Menig deelnemer van ‘Wijs met je Wijk’ die bovenstaande uitnodiging vorige week in zijn brievenbus kreeg, zal verbaasd hebben opgekeken. Was het echt waar dat de activiteitencommissie mensen uitnodigde om met oude fietsbanden in de weer te gaan?  En werd er vervolgens met dat materiaal een heus ‘sieraad’ gecreëerd? aan de slag 3 Kl

De kritische thuisblijvers bleken echter zichzelf flink te hebben benadeeld, want de dames die de moed toonden toch op de uitnodiging in te gaan - ondernemende wijkbewoners dus - beleefden afgelopen woensdag een spectaculaire workshop. Het bleek namelijk wel degelijk mogelijk om schoongemaakte (dat wel!), verknipte stukjes fietsband - opgesierd met mooie kralen - om te toveren tot oogstrelende halskettingen. 

Natuurlijk was voor het bereiken van zo’n resultaat de sturende leiding van enkele dames van de organisatie (Sylvia Lefering, Anneke Bakker en Thea van Vliet-Schiks) welkom, maar de deelnemers gingen zó enthousiast aan de slag en bleken zó creatief, dat het resultaat iedereen, ook henzelf verbaasde.

Eindresultaat Kl

Hulde aan eenieder die heeft deelgenomen aan dit feestje! De boodschap kan zijn: bedenk u in het vervolg tweemaal voordat u een gebruikt voorwerp definitief afdankt! Raadpleeg liever eerst eerdergenoemde dames; die weten er vast wel raad mee!

 

 

Champageproeverij op 1 november 2017

Champagnen pr 2 Kl

Onder bezielende leiding van wijkgenoot Dirk de Vries zijn 25 deelnemers ingewijd in de geheimen van de champagne wijnen. Wat blijkt? er is een groot verschil tussen champagnes die door de bekende handelshuizen worden aangenoden - en dat zijn alle in Nederland verkrijgbare champagnes - en de champagnes die door zelfstandige wijnboeren worden aangeboden. En dat verschil zit hem niet alleen in de smaak (die van de wijnboeren smaakt beter) maar vooral ook in de prijzen. Champagnes van de handelshuizen (Bollinger, Piper Heidsieck, Veuve Cliquot, Moët & Chandon om een paar klinkende namen te noemen) beginnen doorgaans bij ca. € 35. 

Bij de zelfstandige wijnboeren beginnen de prijzen van goede champage bij ca. € 15!

Hoe herken je de champagne van de handelshuizeen resp. de zelfstandige wijnboeren? Dat kun je aflezen aan het etiket, waarop in minuscule lettertjes staat dat de fles van een NM (négociant-manipulant, = handelshuis) afkomstig is, dan wel een RM (récoltant-manipulant, = champagneproducent) komt.

Hieronder het etiket en de prijslijst van 2017 van één van de ruim 4600 zelfstandige champagne-boeren 

etiket champagneboer Coizy

prijslijst 2017 champagne

 

 Terugblik pompoenen versieren op 18 oktober 2017

Pompoen opmaken 05 Kl  

Omdat foto's vaak meer zeggen dan een lang verhaal, kan het relaas hier kort zijn. Bovenstaande foto's van wijkgenoot Freek Visser zeggen voldoende. Gezellig en enthousiast zijn de kernwoorden waarmee ruim dertig dames met uitgeholde pompoenen en veelsoortig materiaal aan de slag gingen. En - ook belangrijk - ze wister er met z'n allen onde de deskundige leiding, evenzovele prachtige, het oog strelende creaties van te maken.

Daarom, mede namens de deelnemers hulde en dank aan de organisatoren Anneke Bakker, Thea van Vliet, Thea Oosten, Sylvia Lefering en Henny van 't Hoog. Zij hebben in de voorbereiding van het evenement veel tijd gestoken, maar de resultaten waren er naar.

Klaverjassen op 18 oktober 2017

  

Onder leiding van Thea Oosten wordt tijdens de workshops ook altijd geklaverjast. Er was een groep van ruim 20 personen aanwezig om een gezellig kaartje te leggen. Omdat het voor sommigen lang geleden was dat dit spel werd gespeeld (soms zelfs nog nooit gedaan), zorgt Thea er ook voor dat men instructie kan krijgen om dan gezellig mee te doen.

Verslag lezing 'Taiwan, een land vol verrassingen op 11 oktober 2017 

Op woensdag 11 oktober gingen de deuren van de Westerkerk open voor de eerste lezing van 'Wijs met je Wijk-West'. Annemiek Schweinsberg en Lily Swens die de lezing verzorgden, werden hartelijk welkom geheten door Roel van den Berg. Hun reisverslag bleek even later bij de 51 aanwezigen een aandachtig gehoor te vinden.

Taiwan1.jpgDe dames lieten veel aspecten van Taiwan – sinds 1947 'Republiek China' gedoopt – de revue passeren. Bij hun verhaal, toegelicht met fraaie dia's, zagen de aanwezigen in anderhalf uur tijd in vogelvlucht zowel de geschiedenis, als velerlei details betreffende de godsdienst, cultuur en natuur in woord en beeld voorbij komen.

Taiwan werd door Annemiek en Lily bezocht in verband met het bijwonen van het huwelijksfeest van Annemieks zoon. Bij dat bezoek ontdekten ze dat het subtropische eiland in de Stille Oceaan, ten oosten van China's vasteland, heel wat te bieden had aan cultuur en landschappelijk schoon. Ook de vriendelijkheid van de bewoners en hun plezierige omgang met elkaar – dit ondanks het belijden van verschillende godsdiensten – viel hen op.

Taiwan2.jpgTaiwan (23 miljoen inwoners), qua oppervlakte net iets kleiner dan Nederland, heeft een geschiedenis van bezetting, onderdrukking en intensieve handel, maar is nu een welvarende autonome staat. Die autonomie wordt echter door weinig landen erkend (ook niet door Nederland) omdat met name de Volksrepubliek China op het vasteland, die onafhankelijke koers niet accepteert. (Communistisch China ziet Taiwan als haar 23e provincie!). 

De dames maakten in Taiwan niet alleen de bruiloft mee, maar bezochten naast de hoofdstad Taipé, (met agglomeratie goed voor 8 miljoen inwoners) vooral het zonnige westen. Het eiland blijkt een zeer belangrijke theeproducent te zijn, maar levert ook suikerriet en bananen voor intern gebruik.

    In Taipé maakten ze kennis met het gigantisch drukke verkeer waar de taxi's spotgoedkoop zijn, het hele leven zich op straat lijkt af te spelen, orde en netheid heersen, en men zich in de metro opvallend gedisciplineerd gedraagt. Ze zagen er de beroemde wolkenkrabber 'Taipé 101' die in 2004 werd geopend en die tot 2007 met 508 meter het hoogste gebouw ter wereld was.

Annemiek en Lily bezochten in het midden van het land het prachtige natuurpark Alishan: een van de zeven natuurparken die Taiwan rijk is. Het is een redelijk onherbergzaam gebied dat vanaf 1850, door middel van een 86 km lange spoorlijn met talloze tunnels en bochten en met hoogten tot 2500 meter, is ontsloten. Verder bezochten ze het noordelijk van Alishan gelegen 'Sun Moon Lake' dat op 700 meter hoogte is gelegen met uitzicht op de imposante Yushan berg. Ook maakten ze een tocht naar de beroemde Taroko-kloof in het gelijknamige park aan de noordoostelijke kust van het eiland.

Natuurlijk kwam in hun lezing de bruiloft met diner (voor 250 genodigden!) uitgebreid ter sprake, hoorden de aanwezigen over verschillende goden, waaronder de belangrijke godin Mazu (godin ter bescherming van schipbreukelingen) en maakten ze kennis met tempels waarvan dia's prachtige details lieten zien. Verder vertelden Annemiek en Lily hoe men in de tempels met officieel nepgeld offers brengt, en met wierookstokjes eer aan de goden betuigt of bidt om hulp of genezing.

Tenslotte kwamen nog musea aan bod en blikten de dames terug op de Nederlandse handelsonderneming VOC die van 1624 tot 1662 heerste op het eiland dat toen Formosa heette.

Terugblik op de startbijeenkomst op 4 oktober 2017

De opkomst was opnieuw geweldig! Liefst 125 deelnemers bezochten de Westerkerk om de plannen voor het komende winterseizoen te vernemen en om kennis te maken met het inmiddels gevormde bestuur, de activiteitencommissie en de medewerkers.

 Startbijeenkomst 041017 foto 1

 Voorzitter Hans Wiegel zette nog eens uiteen wat het doel van de organisatie is: het opzetten van leuke activiteiten voor 60-plussers in de wijk teneinde het sociale netwerk van bewoners te versterken. Dat dat doel aanspreekt blijkt wel uit het aantal mensen dat zich inmiddels heeft aangemeld: ruim 380!

 

Startbijeenkomst 041017 foto 3

 

 Ook aanwezig was wethouder Marieke Overduin om namens de gemeente haar visie op de plannen te geven. Zij reageerde heel enthousiast op de start en het voorliggende programma. In haar toespraak gaf ze aan dat onze wijk met 20.000 op een totaal van 65.000 inwoners de grootste van Veenendaal is en dat de organisatie 'Wijs met je Wijk' prima past in doelstellingen zoals participatie en zelfredzaamheid.

 Hans Wiegel en de voorzitter van de activiteitencommissie, Harry Bollema, stonden vervolgens stil bij de werkwijze en het programma. Het activiteitenjaar wordt in de winterperiode ingevuld met creatieve workshops, klaverjas-drives, presentaties, bingo, een champagneproeverij, een high tea etc.

In de zomer zijn er excursies in de omgeving, zoals musea- en parkbezoek, stadswandelingen, boerengolf en bijvoorbeeld varen.

Naast deze centrale activiteiten worden er groepen gevormd die, geleid door trekkers (organisators), zelfstandig kunnen opereren. Op dit moment zijn wandelgroepen en leesgroepen actief en liggen er twee gloednieuwe jeu de boules banen in park Ruisseveen klaar om te worden bespeeld .

Reeds ontwikkelde activiteiten

 • Jeu de boules

Er liggen twee gloednieuwe banen in het park Ruisseveen op u te wachten. En we hebben 2 coördinatoren:  Alida Budding en Cor van de Kroef. Onlangs is een app-groep opgericht zodat de spelers onderling afspraken kunnen maken om een partijtje te spelen. Voor deze app-groep kunt u zich met naam en mobiel telefoonnumeer aanmelden bij Alida Budding, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Wandelgroepen

De wandelgroepen zijn al enkele weken actief. U kunt voor informatie en voor deelname zich melden bij Jan Christiaan van Oeveren, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Workshops

Bent u creatief en wilt u een workshop organiseren of u aanmelden bij de groep die workshops organiseert, neemt u dan contact op met Thea van Vliet, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of Anneke Bakker, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Leesgroepen

Er zijn op dit moment twee leesgroepen gevormd. Wilt u deelnemen, meldt u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Lezingen

Mocht uzelf een lezing willen geven of iemand bereid vinden over een onderwerp te komen vertellen, dan kunt u dat opgeven via Freek Visser, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Opening jeu de boules banen op 28 september 2017

 

IMG 9230

In het Veenendaalse park Ruisseveen zijn op 28 september jl. twee jeu de boulesbanen geopend. Het idee, in het voorjaar gelanceerd door het team Wijs me In je Wijk - West, om nieuwe banen op deze aantrekkelijke plek aan te leggen, vond gelukkkig weerklank bij de gemeente. Naar het voorbeeld van de wijk Petenbos hebben wij ons samen met de gemeente ingespannen, met als resultaat dat er twee mooie nieuwe banen in gebruik konden worden genomen. Voorzitter Hans Wiegel bedankte de gemeente voor de snelle actie om tot realisatie te komen, in het bijzonder de heren Dirk Bok, wijkmanager, en Simon Plantinga, beleidsmedewerker groenbeheer. 

Er werd direct van de baan gebruik gemaakt, waarbij men instructie kon krijgen van de zeer ervaren bouler en wijkgenoot Cor van der Kroef. Deze heeft ook twee mooie oefenobjecten ontwikkeld die het precisie gooien kunnen bevorderen.

Er hebben zich 60 personen laten registreren als geïnteresseerden om te gaan boulen. Deze gaan zich nu organiseren, waarbij met de gemeente is afgesproken dat men ook zorgt voor het basis onderhoud van de banen (bladeren verwijderen, enz.).

 

Start wandelgroep 21 augustus 2017

Op 21 augustus zijn we gestart met de wandelclub van Veenendaal-West. Met een opgave van 35 deelnemers is dit een fantastisch begin. Voorzitter Harry Bollema van de activiteitencommissie feliciteerde de initiatiefnemers Dirck Vroonland en Jan van Oeveren met het fraaie aantal en wenste alle wandelaars veel plezier. De wandelclub loopt elke maandagochtend van 10.00 tot ca.12.00 uur. Naast wandelen en van de natuur genieten is het doel het versterken van de sociale contacten. Voor meer informatie en eventuele deelname mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.wandelclubwest21aug2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 april 2017: Grote opkomst bezorgt Wijs met je Wijk in West een vliegende start

startwest1Het experiment van Wijs met je Wijk in Veenendaal-West heeft op woensdagmiddag 5 april een vliegende start gemaakt. Voorzitter Henk van den Brandt mocht 220 aanwezige wijkbewoners welkom heten en was daarmee zeer tevreden. Ook wethouder Nermina Kundic toonde zich aangenaam verrast en complimenteerde de projectgroep met dit mooie resultaat. De bewoners ontvingen voorlichting over het experiment van 4 weken en konden aangeven waar hun wensen voor het vervolgprogramma naar uitgaan. Tevens is hen gevraagd wat ze zelf kunnen bijdragen onder het motto 'voor de buurt, door de buurt'. Het experiment loopt tot eind april en daarna wordt bekeken hoe het vervolg eruit gaat zien. Dat er een vervolg gaat komen lijkt wel haast zeker nu er in totaal al 280 ouderen hebben aangegeven interesse te hebben voor deze aanpak.